În raionul Anenii Noi a fost lansat proiectul „Împreună pentru un zâmbet de copil”

„Împreună pentru un zâmbet de copil” este denumirea proiectului lansat pe 19  decembrie de Asociația obștească „Femeie. Speranță. Viitor” și Fundația Constantin Mimi, din raionul Anenii Noi. Împreună, cele două organizații și-au

propus să sprijine familiile refugiate din Ucraina ce și-au găsit un adăpost în raion.

În cadrul evenimentului de lansare, președinta Fundației Constantin Mimi, Cristina Frolov, a menționat că echipa sa a fost implicată în ajutorarea familiilor refugiate chiar din prima zi de război. „Am ajuns printre primii la Palanca pentru a oferi un prânz cald persoanelor refugiate din Ucraina. Una dintre colegele noastre a trecut hotarul pentru a hrăni femeile și copiii care stăteau în rând pentru a veni în Republica Moldova. De ajutor este nevoie și astăzi. Familiile refugiate, mai ales femeile, copiii și vârstnicii au nevoie în continuare de hrană, produse de igienă sau medicamente”, a enumerat Cristina Frolov.

Consorțiul format din cele două organizații, Asociația obștească „Femeie. Speranță. Viitor” și Fundația Constantin Mimi, se numără printre Organizațiile Societății Civile ce au primit granturi în cadrul proiectului „Consolidarea parteneriatului public privat pentru a îmbunătăți răspunsul la criza refugiaților din Republica Moldova”, implementat de AO „Institutum Virtutes Civilis”, cu susținerea UN Women și finanțat de Fondul Femeilor pentru Pace și Asistență Umanitară (WPHF).

Președinta AO „Institutum Virtutes Civilis”, Liliana Palihovici, a atras atenția că deloc întâmplător au fost selectate în proiect inclusiv organizațiile ce fac parte din raionul Anenii Noi. „Reprezentați un raion ce se află, la propriu, în prima linie de ajutorare a persoanelor refugiate. Prin intermediul grantului oferit, ne dorim să vă dezvoltăm capacitățile de intervenție în situații de criză. Noi, reprezentanții societății civile, trebuie să fim gata să oferim ajutor în momentul în care este  necesar”, a precizat Liliana Palihovici.

Diminuarea numărului de persoane ce caută un refugiu pe teritoriul Republicii Moldova nu înseamnă și diminuarea efortului pe care îl depun APL-urile și OSC-urile pentru a face față crize, a menționat vicepreședintele raionului Anenii Noi, Dmitrii Ciur. „Războiul din Ucraina și criza generată de acesta ne-a demonstrat cât de importantă este colaborarea cu societatea civilă. Noi am depus tot efortul pentru gestiona această criză, însă recunoaștem că ne-ar fi fost foarte greu să ne descurcăm fără reprezentanții societății civile. Sprijinul OSC-urilor este foarte vizibil și ne bucurăm să-i avem în calitate de parteneri”, a menționat Dmitrii Ciur.

Fondul Femeilor pentru Pace și Asistență Umanitară (WPHF) este singurul mecanism  de finanțare globală, dedicat exclusiv sprijinirii participării femeilor la consolidarea păcii și acțiunii umanitare. Fondul Femeilor pentru Pace și Asistență Umanitară este un instrument de finanțare flexibil și rapid care sprijină intervenții de capacitare a femeilor pentru a preveni conflictele, a răspunde crizelor și situațiilor de urgență și a beneficia de oportunitățile cheie de consolidare a păcii. WPHF este un parteneriat inovativ dintre statele membre, ONU, și societatea civilă, cu toate părțile interesate reprezentate în Consiliul global de finanțare.  

Proiectul „Consolidarea parteneriatului public privat pentru a îmbunătăți răspunsul la criza refugiaților din Republica Moldova” este implementat de AO „Institutum Virtutes Civilis”, cu susținerea UN Women și finanțat de Fondul Femeilor pentru Pace și Asistență Umanitară.

Recente

Mai vezi și

Proiectul „Dăruim vise”: Raionul Orhei este astăzi „acasă” pentru câteva sute de familii refugiate din Ucraina

Raionul Orhei este astăzi „acasă” pentru câteva sute de familii refugiate din Ucraina! În cadrul proiectului „Fapte bune pentru refugiați”, sute de familii au...

Peste 30 de reprezentanți ai APL și OSC s-au implicat activ într-un training dedicat managementului și comunicării

Managementul proiectelor și comunicarea în cadrul acestora – domenii importante pentru buna realizare a proiectelor gestionate de organizațiile societății civile. Între 25 și 26 mai,...

„Depunem un mare efort pentru a integra astăzi persoanele refugiate”

Raionul Ștefan Vodă este, probabil, unul din raioanele cel mai puternic afectate de criza refugiaților. De ce? Pentru că o bună parte din localitățile...