Adriana Buciușcanu este una ditnre participantele la Academia de Liderism Feminin „Women 4 Leadership”, iar în aceste zile semnează un jurnal săptămânal la „Europa Liberă”.
Adriana Buciuşcanu a absolvit Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava. În perioada 2003 – 2007 a fost profesoară de istorie şi limbă engleză la Liceul Teoretic Ion Luca Caragiale din oraşul Orhei. În perioada 2007-2009 a fost Facilitator Comunitar Social în cadrul Programului de Dezvoltare Participativă a Comunităţilor din Republica Moldova.
(IREX/CPP). Centrul Regional Orhei, timp în care a contribuit la implementarea a peste 20 proiecte în regiunea Centru (fostul judeţ Orhei. În calitate de Expert Principal în cadrul ONG –ului Agenţia de Dezvoltare Rurală – Centru, Orhei a fost coordonatorul unui proiect în care au fost implicaţi tinerii şi anume constituirea Consiliului local al Tinerilor din Orhei proiect finanţat de ambasada Statelor Unite în Republica Moldova. A activat și în cadrul Direcția Asistență Socială și Protecția Familiei Orhei în calitate de Șef Serviciu Asistență Social comunitară.
În 2016 a revenit în domeniul Educației în calitate de director al Gimnaziului din Vatici. Actualmente, este specialist în atragerea investițiilor în cadrul Consiliului Raional Orhei.
Luni
Aşa cum la sfârșit de săptămână planificăm o serbare comună pentru mezinul Marian şi fiica de 8 ani Simona, omagiată sîmbătă, 6 octombrie emoţiile şi grijile m-au făcut să mă trezesc înaintea deşteptătorului. După ce am lăsat-o pe Simona la şcoală, IP Gimnaziul Vatici, iar pe Sorin la grădiniţa Curcubeu şin or Orhei şi pe Marian cu bunica, m-am grăbit la servici unde m-am angajat acum două săptămâni să nu întârzii. Colega de birou părea mai binedispusă ca de obicei. Motivul era nunta la care a fost în weekend. ca să fiu în trend am cercetat prin ce a impresionat invitaţii ca să ne inspirăm şi noi; poze făcute la minut, filmulețele hazlii, poze de familie.
Revizuind agenda, prioritatea zilei a fost Propunerea de proiect în cadrul Programului de granturi, adresat Organizațiilor Societății Civile de nivel local (OSC), pentru dezvoltarea/crearea sau extinderea/diversificarea și prestarea serviciilor sociale comunitare inovative și durabile adresate copiilor din grupuri vulnerabile și persoanelor cu dezabilități intelectuale și psiho-sociale. Totodată am înregistrat în agendă alte două evenimente și anume Workshopul „Instrumente financiare pentru proiectele de eficiență energetică”. Evenimentul va avea loc în cadrul Zilelor Moldova Eco Energetică, ediția 2018, ce se va desfășura în data de 16 octombrie 2018, ora 09.00, la Hotelul Radisson Blu.
La ora prînzului am fugit repede să alăptez mezinul şi am reuşit şi eu să i-au prânzul aşa cum soţul a adus-o pe Simona de la şcoală. Revenită la servici am încercat să definitivez planul de acţiuni pentru propunerea de proiect Serviciul Social Locuință Protejată pentru femeile cu dizabilități intelectuale și psihosociale din raionul Orhei, dezinstituționalizate din internatul Hîncești la care lucrez cu fostele colege de la Direcția Asistență Socială și Protecția Familiei Orhei.
Seara am vizitat două perechi pentru a-i pofti pe viu aşa cum anterior discutaserăm doar la telefon. Și am fost foarte onorați că deși am făcut-o pe ultima sută de metri, și agenda este una încărcată acum toamna, cumetrii noștri dragi, la care noi am botezat copii lor vor fi alături de noi în această importantă zi. Astfel încă odată m-am convins, că fiecare din noi Trăieşte ceea ce provocă. Primeşte ceea ce oferă Atrage ceea ce emană.
Marți
Dimineață a fost una obișnuită, după ce mi am petrecut fetița la școală, l-am trezit pe Sorin ca să se pregătească de grădiniță. Între pregătiri și micul dejun am reușit să mă inspir din citatele motivaționale de pe reţelele sociale, şi anume „Sunt oameni care aleg să strălucească în prima parte a zilei sau a vieții. Alții, se mulțumesc doar să privească. Eu aleg să strălucesc tot timpul.”
La serviciu am continuat cu managementul resurselor financiare pentru programul de granturi lansat de Fundația Soros-Moldova, din resurse financiare oferite de Uniunea Europeană,
În timpul mesei am reușit să iau carnetul medical pentru Sorin, care confirmă starea sănătății satisfăcătoare. Totodată am făcut programare pentru analize ambilor feciori pentru vineri 5 octombrie.
Așa cum vis-a-vis de Centrul medicilor de familie se află sediul DGASPF am mers de data asta eu la colegele mele pentru a definitiva Propunerea de proiect care urmează a fi prezentată finanțatorului. Datorită subvențiilor europene, încă în 2016 am devenit beneficiara proiectului Diversificarea Serviciilor Educaţionale în oraşul Orhei, proiect realizat în cadrul Programului Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii, finanţat de Uniunea Europeană şi Programul Naţiunilor Unite Pentru Dezvoltare. Cu pași mici dar siguri am reușit să punem pe roate o afacere, utilă credem noi localității, după serviciu, adică ora 16, eu fiind angajată cu program redus am mers la centrul educațional „Cheița Fermecată” unde am avut o oră de engleză cu elevi de clasa a 4-a. Pînă la sfîrșitul zilei am reușit să discutăm despre meniul pentru evenimentul de duminică și să o ducem pe mama acasă, la Susleni, așa cu ea în fiecare zi vine la Orhei, acolo unde a locuit peste 30 de ani ca să îngrijească de cel mai mic nepoțel.
Miercuri
O zi agitată, fiind ultima înaintea depunerii propunerii de proiect, colegele avînd alte priorități am rămas singură și am perfectat și semnat acordurile de parteneriat cu organizațiile care ne-ar putea facilita implementarea proiectului la care muncim. În timpul mesei am mers la piață în căutarea unui cărucior care să-i ofere siguranță și confort lui Marian, dar și nouă placere în viitoarea vacanță, așa cum anul acesta el fiind prea mic nu am avut posibilitatea să evadăm din rutina cotidiană.
Revenită la serviciu am planificat pentru săptămâna viitoare alte două ședințe de lucru la un nou proiect inițiat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și anume concursul pentru finanţarea din bugetul de stat a proiectelor culturale ale asociaţiilor obşteşti pentru anul 2019. La acest capitol m-am bucurat de faptul că pedagogii care activează în școli primare, gimnazii, licee și în alte instituții de învățămînt general public, dar și educatorii din grădinițe, vor primi o compensație financiară de două mii de lei anual, începînd cu anul 2019. Banii vor fi alocați pentru sporirea nivelului de pregătire și perfecționarea profesională a cadrelor didactice.
Pe drum spre casă m-am convins că Municipiul Orhei s-a transformat într-un adevărat șantier deși era trecut de ora 17 muncitorii continuau să lucreze la reparaţia mai multor străzi din oraş, a trotuarelor, parcărilor, inclusiv și pe strada noastră Doina și Ion Aldea Teodorovici.
Seara a fost una liniștită, printre pregătirea cinei și mersul la culcare am ajutat- o pe fiica mai mare la pregătirea temelor, încercînd să o conving de înțelesul vorbelor înțelepte a lui Andrew Carnegie „Nu poţi împinge pe nimeni să urce o scară dacă nu este dispus să o urce singur.
Joi
Este o zi specială, în calitate de funcţionar public am dreptul la șase ore de activitate didactică. Şi deşi a fost greu să conving familia am planificat să ajut Comunitatea din satul Sirota în căutarea unui profesor de limbă engleză. Ajunsă în sat, pentru prima dată, părea asemeni cu vorba lui Valeriu Cercel „În satul ce e gură de rai”, un sat de oameni gospodari.
Dar mândria de a merge pe străzi curate şi asfaltate s-a terminat imediat ce am recunoscut o doamnă ce avea pasul grăbit, şi corect am presupus că era învăţătoare. Am invitat-o să urce în maşină şi am mers împreună la şcoală. Dumneaei s-a arătat tare îngrijorată de situaţia demografică şi migraţia, care semnalează reducerea numărului populaţiei, inclusiv a copiilor.inivitabil aceasta provoacă închiderea sau reorganizarea şcolilor asta s+a întîmplat şi cu gimnayiul din Sirota care a fost comasat cu grădiniţa. Dar numărul redus al elevilor nu lasă nicio şansă de supravieţuire. Este de neînchipuit doar 15 elevi în clasele 1-4 din care câte doi elevi în clasa a 4-a si a 2-a, un singur elev în clasa 3 şi restul zece în clasa 1.
Revenită la serviciul de bază am făcut ultimele retuşări şi am expediat conceptul de proiect. Gândindu-mă la citatul, discriminatoriu în opinia mea, că nu doar ţiganul se înneacă la mal.
Buna dispoziţie a fost provocată de întilnirea cu o colegă, directoare la IP Gimnaziul Berezlogi care deşi dezamăgită că nu se mai alocă sumele propuse din partea APL s-a autoinvitat la serbarea de care ne pregatim. Un gest ce demonstrează că mai sunt persoane interesate şi colegi de muncă insistenţi de a fi mai mult decât colegi. Aşa s-a întîmplat şi cu colegele mele de facultate Universitatea Ștefan cel Mare care două din ele mi-au botezat toţi trei copii, iar Tatiana, originară din Capriana, deşi se află acum în Franța, tocmai mi-a vorbit dezamăgită de referendumul iniţiat doar ca să poata fi schimbată Constituţia în asa fel încât guvernul (PSD) să instaureze dictatura in Romania.
Dacă tot le pasă la guvernare de redefinirea familiei, de ce intrebarea sună „sunteti de acord cu schimbarea Constitutiei?” Era mult mai intelligent dacă intrebarea era sunteti de acord cu căsătoria à doua persoane de acelasi sex?, încerca să-şi argumenteze ea punctul de vedere.
Astfel am adormit cu gândul că zilnic suntem în faţa unor alegeri, decizii care trebuie luate. Când este vorba de cele minore, oricine le face faţă cu brio, însă când vine vorba de alegeri importante, situaţia devine mai complicată şi poate chiar tensionată.
Vineri
Ziua a început optimist aşa cum tradiţional se sărbătoreşte Ziua Mondială a Profesorilor mai sărbătorim şi ziua de naştere a nepoţelului care este feciorul naşilor noştri de cununie. Chiar de la prima oră prin intermediul reţelelor de socializare i-am urat multă înţelepciune în cea mai furtunoasă si mai preţioasă etapă din viata unui om, asigurându-l că noi îl vom susţine şi îi vom fi aproape mereu!!!
Dar cum această zi semnificativă își propune să se concentreze pe „aprecierea, evaluarea și îmbunătățirea educatorilor din lume” am încercat să contribuim şi noi, pregătind şi oferind felicitări celor care zi de zi ne ajută în educaţia copiilor noştri. Bineînţeles că nu am uitat de primii mei ÎNVĂȚĂTORI: MAMA și TATA. Ion și Maria cei care mi-au oferit mie și fratelui meu cea mai valoroasă zestre: CEI 7 ANI DE – ACASĂ. Şi la serviciu a fost o atmosferă mai degajată, ajutîndu-mi colegii în pregătirea de a amenaja standurile, expoziţiile, pentru Ziua naţională a Vinului.
Spre sfarsitul zilei, scumpa şi draga mea mămică mi-a propus drept cadou o seară liniştită încercînd să mă convingă că timpul petrecut fără copii este vital pentru buna armonie a cuplului. Aşa că am rămas în trei, eu soţul şi mezinul.
Facem o plimbare pînă la cimitir să aducem un omagiu Părinţilor soţului aşa cum şi ei au fost profesori. Săptămâna de muncă practic a luat sfârşit oferidu-mi satisfacţia că deprinderea de a scrie zilnic sau periodic imi dă senzaţia unui program pe care il respect. Mai mult decât atît mă ajută să devin mai pragmatică în ceea ce înseamnă urmarea obiectivelor pe care mi le-am propus.
Sursa: Europa Libera