Născută în 26 noiembrie 1971 la Horodiște, raionul Călărași. Studii superioare, facultatea de istorie a USM, studii postuniversitare în relații internaționale, Academia de Administrare publică de pe lângă Guvernul Republicii Moldova. Studii în domeniul participării femeilor în politică la Harvard Kennedy School. În perioada aprilie 2009 – aprilie 2017 a fost deputată în parlamentul Republicii Moldova, ocupând funcția de vicepreședintă a parlamentului, președintă a comisiei de protecție socială, sănătate și familie. În perioada 2011-2016 si ianuarie 2016- ianuarie 2017 a fost și președinta delegației Parlamentului RM la APCE , vicepreședintă a APCE. Președinta Asociației Institutum Virtutes Civili care promovează democrația participativă și statul de drept.
Jurnalul săptămânal cu Liliana Palihovici
Luni
Săptămâna începe cu o ședință a echipa Institutum Virtutes Civilis în care am făcut evaluarea instruirii realizate în zilele de vineri, sîmbătă și duminică. Am lansat „Academia pentru liderism feminin”. A fost intens, interesant și am cunoscut 45 femei, care nici în condițiile actuale în care noi provocări se abat peste democrația șubredă din Moldova, nu s-au dezis de la obiectivul lor de a se implica mai activ în procesele decizionale la nivel național. Am discutat despre strategii și legislație electorale, discurs public, pro și contra sistemului electoral mixt și cum acesta defavorizează femeile în calitate de candidate pentru mandatul parlamentar. Cu toate acestea, concluzia a fost că indiferent de aceste provocări, mare majoritate din ele au început să-și dezvolte propriile planuri, cum să-și sporească șansele de a accede în parlament. Marea lor majoritate, după instruire au mers direct la protestul din Piața Marii Adunări Naționale.
Între timp, am citit știrea despre vizita premierului moldovean la Strasbourg și întrevederea lui cu secretarul general al Consiliului Europei unde, conform comunicatului de presă, a discutat despre combaterea discriminării, pluralismul de opinii și nevalidarea alegerilor din municipiul Chișinău. Sunt curioasă să cunosc dacă, atunci când înalții oficiali au discutat despre nediscriminare, au vorbit și și despre nediscriminarea femeilor în alegerile parlamentare în noul sistem electoral?
La știri diverse, citesc că cel mai premiat serial „Games of Thrones/ Urzeala tronurilor” a filmat ultimul episod. Pentru varianta moldovenească a „Urzeala tronurilor” cred că urmează și alte episoade despre care vom afla la toamnă…
Acest început de săptămână este umbrit de știrea tristă despre decesul lui Teodor Țăranu, un tânăr bun, care ar fi putut să trăiască mult și calitativ, pentru sine și pentru societate…. Cuvintele pline de durere a tatălui al căuri fecior. „E pace – dar copii si tinerii mor de parcă ar fi război…” ar trebui să pună jăratic sub călcâiele funcționarilor responsabili de politica de deținere a armelor de către persoanele fizice. Moartea acestui tânăr cere urgente modificări asupra controlului deținerii și numărului armelor deținute de către o persoană civilă.
Marți
De dimineață, discuții cu mai mulți directori de teatre pentru a identifica spațiul cel mai potrivit pentru lecțiile mentorilor cu femeile care participă în proiectul „Women 4 Leadership”. Încă nu avem un răspuns, poate fi teatrul Mihai Eminescu sau poate Ginta latina…
La prânz am o întrevedere cu un grup de experți pentru a discuta despre posibile punți de dialog pentru urgentarea soluționării problemelor cu care se confruntă cetățenii Republicii Moldova, care locuiesc în stânga Nistrului, pe teritoriul necontrolat de autoritățile constituționale ale RM. Peste o săptămână vom discuta la Varnița și cu femeile de pe ambele maluri pentru a vedea și înțelege cît de mare este speranța lor în negocierile în formatul 5+2 , și care sunt subiectele pe care ele le-ar introduce suplimentar în agenda oficială a negocierilor.
După prânz am avut plăcerea să mă întâlnesc cu un bun fost coleg, care deja de mai mult de 12 ani muncește în afara RM într-o misiune internațională.
Această zi a fost umplută cu multe alte activități de management al Institutum Virtutes Civilis care promovază democrația participative și statul de drept.
Seara este ocupată de lecturile pentru programul Draper Hills Fellowship Program a universității din Stanford, unde voi petrece aproape o jumătate din această vară.
Miercuri
Ziua începe obișnuit cu micul dejun în familie și discutarea planurilor fiecăruia. Feciorul mai mic, care a absolvit treapta gimnazială în acest an, îmi spune cu scântei în ochi că numără zilele până când va merge în tabără de odihnă împreună cu colegii săi. Emoțiile lui îmi amintesc de anii copilăriei mele, care au fost parcă mai ieri, când ocazia de a merge la o tabără de odihnă în altă localitate de cât cea de baștină, îmi trezea emoții la fel de mari, cum sunt astăzi emoțiile pe care le au copii care pot pleca în tabere de odihnă în altă țară.
În timpul zilei, am avut o întâlnire cu reprezentantele a două asociații, una națională si alta internațională, cu care am discutat despre conjugarea eforturilor pentru promovarea mai multor modificări la legislația națională ce reglementează domeniul prestării serviciilor sociale si medicale de îngrijire la domiciliu. Statisticile demonstrează că numărul persoanelor care au nevoie de astfel de servicii crește dramatic, pe când dezvoltarea serviciilor și alocarea resurselor financiare pentru aceste servicii, c-am stagnează. Încă un domeniu la care guvernarea trebuia demult sa-și schimbe abordările.
După amiază citesc o știre deloc îmbucurătoare pentru Republica Moldova-UE anunță că plata primei tranșe din cadrul actualului Program de Asistență Macrofinanciară a fost suspendată. Explicații nu mai trebuie, după nevalidarea alegerilor locale din mun. Chișinău.
Joi
Această ziua este total dedicată scrierii unui articol despre mecanismele de finanțare a organizațiilor societății civile în Moldova din bugetul public. Articolul se bazează pe studiul pe care l-am făcut în perioada martie-iunie 2018, cu sprijinul Centrului European de Legislație Nonprofit din Budapesta, FHI360 din Moldova și USAID. Detalii veți primi din articol, acum doar atît: 64,3 % din participanții în sondajul organizat în cadrul studiului sunt nemulțumiți de mecanismul de finanțare directă de către stat a proiectelor organizațiilor societății civile și 65% din respondenți menționează că peste 75 % din bugetele lor sunt din resurse oferite de diverși donatori internaționali. Întrebarea firească este – ce s-ar întâmpla cu OSC-le din Moldova, dacă mâine donatorii anunță că nu mai finanțează OSC în Moldova? Acest subiect, merită să-l discutăm mai în detalii.
Seara, o discuție telefonică de suflet cu feciorul mai mare, care face o stagiere profesională în România, și care la oră târzie încă mai era la birou pentru a finaliza toate pregătirile pentru un eveniment public de care este responsabil. Mă bucur că face parte din tinerii responsabili și în care un angajator poate avea încrederea deplină. O calitate prețioasă.
Vineri
Dis-de-dimineață, ședință cu experții care vor facilita masa rotundă de la Varnița, discutăm ultima varianta finală a agendei și metodele de facilitare a discuțiilor. Ne dorim , ca participantele să fie cât mai deschise în discuții și opiniile lor chiar să poată influența procesele de soluționare a conflictului. După aceasta ședință urmează o întâlnire cu mentorii din cadrul Academiei de liderism feminin pentru a pune la punct toate detaliile pentru lecțiile de sâmbătă și duminică.
Spre sfârșit de săptămână din nou achitare activități de management financiar al IVC, inclusiv achitare de facturi pentru evenimentele de săptămâna viitoare.
Urmează weekendul. Sunt două zile pe care de data aceasta le dedic total familiei și lecturii. Pe lângă aceasta mai am de pregătit o prezentare pe subiectul „Influența migrației asupra dezvoltării democrației în Moldova” pe care o voi prezenta în scurt timp în cadrul programului de la Stanford despre care am scris un pic mai devreme.
Un lucru important pe care îl planific pentru această duminică – să facem cu familia drumeții prin codrii Moldovei. E timpul potrivit pentru a admira natura și a trăi câteva ore în deplină armonie cu ea.
Sursa: EuropaLibera.org