Mai multe femei-lidere din diverse regiuni ale Republicii Moldova s-au reunit, la Chișinău, unde participă, timp de trei zile, la un atelier de instruire al Academiei de Liderism Feminin „Women 4 Leadership”. Atelierul este organizat pentru femeile participante la sesiunea anului 2019 a Academiei de Liderism Feminin, după cele două sesiuni similare desfășurate la 1-3 martie 2019 și la 19-21 aprilie 2019.
Proiectul „Women 4 Leadership” este realizat de Asociația „Institutum Virtutes Civilis” (IVC) și IP CRAION CONTACT-Cahul, în parteneriat cu UN Women în Moldova (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor) și finanțat de Suedia.
Instruirea „Abilitarea femeilor pentru participare în procesele decizionale” se desfășoară, între 21 și 23 iunie 2019, la Centru European Educațional FIDES, și este susținută de experți naționali și internaționali.
„Acesta este probabil momentul cel mai important al seriei noastre de ateliere în perspectiva alegerilor locale din toamnă. Trebuie să atingeți scopul pe care vi l-ați propus la început de sesiuni. Iar noi vom fi alături de dumneavoastră pentru a vă ajuta să deveniți primare și consiliere în comunitățile dumneavoastră”, a afirmat Svetlana Andrieș, Coordonatoare de program, UN Women în Republica Moldova.
Subiectele-cheie ale instruirii pentru femeile-lidere se axează pe teme precum: dezvoltarea abilităților de activitate în funcție publică; tehnici de comunicare publică eficientă; legislația electorală și experiența de participare a femeilor în alegerile locale; finanțele publice; rolul femeilor în administrația publică; comunicarea cu mass-media în campania electorală; interacțiunea cu alegătorii; codul vestimentar al persoanei publice; comunicarea APL cu cetățenii și asigurarea transparenței procesului decizional; participarea femeilor în campania electorală. Subiectele atelierului sunt discutate și exersate în perspectiva participării femeilor în alegerile generale locale, anunțate pentru 20 octombrie 2019.
„A început ca un hobby, dar această activitate a devenit atât de interesantă încât mi-am propus să fac cât mai multe în domeniul politicii”, mărturisește Angela Munteanu-Pojoga, beneficiară a Academiei Liderism Feminin „Women 4 Leadership”. „Această instruire este extrem de importantă pentru noi, fiindcă obținem cunoștințe și abilități necesare pentru participare în viața publică și, totodată, facem schimb de experiență cu alte femei-lidere”.
După sesiunile de instruire ale anului 2018, precum și după cele desfășurate în debutul acestui an, inițiatorii, partenerii și participantele la proiectul „Women 4 Leadership” au afirmat că Academia de Liderism Feminin reprezintă o platformă de dialog, instruire și acțiune pentru femeile-lidere din Moldova, care aduce beneficii atât participantelor, cât și comunităților din care provin femeile participante prin intermediul unei implicări autentice și egale a femeilor în procesele decizionale.