A fost dat startul spectacolelor de teatru social „Un dar pentru tine”

Tinerii și tinerele din raionul Strășeni au prezentat astăzi, pe scena Casei de Cultură din Ialoveni, spectacolul de teatru social „Un dar pentru tine”, al cărui scop e să promoveze șansele egale pentru fete și băieți și să îndemne tinerii să gândească liber, fără stereotipuri.

Proiectul „Tinerii și tinerele pentru egalitate și nediscriminare”, ajuns la etapa a doua, este implementat de AO „Institutum Virtutes Civilis”, în cadrul Programului regional „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat în comun de UN Women și UNFPA.

Anul trecut, spectacolul „Un dar pentru tine” a fost jucat în fața publicului din Fălești și Strășeni. Pentru că spectatorii au reacționat pozitiv, tinerii actori implicați în proiect au decis în acest an să prezinte același spectacol în mai multe localități din raioanele Ialoveni și Rezina.

Managera de proiect din cadrul AO Institutum Virtutes Civilis, Olesea Vladîca, a atras atenția că spectacolul jucat la Ialoveni are scopul să scoată în evidență stereotipurile și prejudecățile cu care se confruntă societatea, dar mai ales să le arate tinerilor cum le pot depăși. „Știm cu toții că stereotipurile nu fac decât să ne taie aripile și ne împiedică să ne urmăm dorințele. Alături de tinerii actori vă îndemnăm să vă trăiți visele după propriile reguli, nu de cutumele impuse de alții”, s-a arătat convinsă Olesea Vladîca.

Spectacolul „Un dar pentru tine” a fost realizat cu sprijinul teatrului M.A.D.E. Regizorul Ianoș Petrașcu susține că prin intermediul acestui proiect tinerii actori și-au propus să facă lumea mai bună. „Ne-am dorit să creăm un spectacol despre drepturile fiecăruia dintre noi. Am încercat să identificăm ce ar însemna pentru noi a fi fericit și cum putem dezvolta o societate în care fiecare să se simtă liber”, a precizat Ianoș Petrașcu.

„Apreciem că ați venit în raionul nostru cu acest spectacol”, a fost mesajul vicepreședintei Consiliului raional Ialoveni, Galina Tonu, care și-a exprimat speranța că exemplul tinerilor din Strășeni va fi urmat, în viața de zi cu zi, și de semenii lor din Ialoveni. „Tinerii sunt viitorul nostru, sunt cei care zi de zi construiesc societatea în care trăim cu toții. De modul în care gândesc ei astăzi depinde calitatea vieții pe care o vor avea în următorii ani. Tot ce ne dorim e să-și poată urma liber și nestingherit visele”, a menționat vicepreședinta Consiliului raional Ialoveni.

Cătălina Botnaru este elevă la liceul teoretic „Ion Vatamanu” din Strășeni. Ea spune că pe lângă faptul că a acceptat din prima să se implice în spectacolul „Un dar pentru tine”, nu a stat pe gânduri nici atunci când a fost invitată să facă parte din ce-a a doua etapă a proiectului. „Abordarea în cadrul acestui proiect mi se pare inedită. Încercăm să le arătăm semenilor noștri că pentru o societate armonioasă e nevoie de echitate de gen. Îmi place să cred că implicându-mă în acest proiect pun umărul la schimbările în bine. Mesajul nostru e: nu vă conduceți de stereotipuri, gândiți în afara tiparelor, nu-i lăsați pe alții să vă impună etichete”, a fost îndemnul Cătălinei.

Alexandru Cibotaru e unul dintre tinerii actori implicați în spectacolul „Un dar pentru tine”.  El susține că proiectul l-a ajutat să întâlnească prieteni care gândesc la fel, adică fără stereotipuri. „Ne-ar plăcea ca tinerii care urmăresc spectacolul să înțeleagă că astăzi nu mai există meserii doar pentru băieți sau doar pentru fete, că nu trebuie să fim cu toții la fel, că nimeni nu are dreptul să le dicteze ce trebuie să facă”, e de părere Alexandru.

Proiectul „Tinerii pentru egalitate și nediscriminare”, ajuns la a doua etapă, încurajează implicarea tinerelor și tinerilor prin spectacolele de teatru social pentru combaterea stereotipurilor de gen.

#EU4GE #eu4genderequality #StrongerTogether

Spectacolul „Un dar pentru tine” este realizat în cadrul Programului regional „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat în comun de UN Women și UNFPA. Acest eveniment este realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a Asociației Obștești „Institutum Virtutes Civilis” și nu reflectă neapărat opiniile Uniunii Europene, UN Women și UNFPA.

Recente

Mai vezi și

Tinerii și tinerele din Strășeni și Fălești au realizat activități de promovare a egalității de gen

Nouă grupuri de inițiativă ale tinerelor și tinerilor din raioanele Strășeni și Fălești au realizat, la finele lui 2022, proiecte ale căror menire a...

„Sperăm că realizările înregistrate în promovarea egalității de gen printre tinerii din Fălești și Strășeni vor continua”

Evenimentul de încheiere a proiectului „Tinerii și tinerele pentru egalitate și nediscriminare – etapa II” a reunit, la Chișinău, zeci de adolescenți și adolescente...

Discuții publice despre importanța promovării egalității de gen s-au organizat în licee din raionul Rezina

„Ce înseamnă egalitate de gen”, „De ce este important să dăm dovadă de toleranță”, „Cum asigurăm egalitatea de șanse pentru fete și băieți” –...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here