Adolescenți și adolescente de la Strășeni și Fălești sunt încurajați să realizeze proiecte ce ar promova egalitatea de gen

Timp de șase zile, peste 60 de tineri și tinere din localitățile raioanelor Fălești și Strășeni au fost instruiți cum să promoveze egalitatea de gen. Trainingul la care au participat adolescenții și adolescentele a fost împărțit în trei module: „egalitatea de gen”, „social media” și „managementul proiectelor”. Inițiativa aparține AO „Institutum Virtutes Civilis” și e realizată în cadrul proiectului „Tinerii și tinerele pentru egalitate și nediscriminare – etapa II” în cadrul programului regional „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women și UNFPA.

Managera de proiect, Olesea Vladîca, și-a exprimat speranța că discuțiile la care au asistat tinerii și tinerele pe parcursul celor trei zile de training îi vor ajuta să înțeleagă de ce este important ca atât fetele, cât și băieții, atât femeile, cât și bărbații să aibă șanse egale. „În cadrul acestor sesiuni, adolescenții au aflat mai multe despre principiile egalității de gen, promovarea nediscriminării prin rețele sociale și cum să scrie un proiect. Sperăm că ei vor fi cei care vor contribui la schimbările în bine în școlile, comunitatea sau localitatea din care vin, prin realizarea unui proiect și promovarea spiritului de implicare, drepturilor omului și egalității de șanse”, a precizat Olesea.

La Strășeni, sesiunile de instruire s-au desfășurat la Biblioteca publică „M. Sadoveanu”, iar la Fălești training-urile au fost găzduite de Centrul de creație „Lora Găină”. Olga, participantă din Strășeni, spune că instruirea privind egalitatea de gen a fost una foarte utilă pentru ea deoarece „a învățat lucruri noi cu ajutorul unor activități captivante”. „Credeam că știu multe despre egalitatea de șanse, însă mi-am dat seama că sunt foarte multe situații în care nici nu ne dăm seama că suntem discriminați sau discriminate în bază de gen. Este bine să știm cum să ne protejăm de asemenea situații pentru că de ele depinde cum se dezvoltă caracterul și personalitatea noastră. Mă bucur că instruiri de acest fel au loc și în raioane”, menționează Olga.

Valeria, una dintre participante la instruire, a recunoscut că pentru ea trainingul a fost unul ingenios și interesant. „Pe parcursul celor trei zile, am aflat informații foarte utile, inclusiv despre noi instrumente de promovare pe platformele sociale. Cu siguranță aș mai vrea sa particip la astfel de sesiuni”, a spus Valeria. În opinia colegului ei, Bogdan, din Fălești, „generația Z este dependentă de internet, dar nu neapărat în sensul rău al cuvântului. Este foarte necesar să știm toate pericolele acestui univers despre care știm foarte puțin”.

În cele două raioane implicate în proiect, tinerii sunt ghidați de facilitatori. Viorica Harea are peste trei decenii de experiență în pedagogie. În 2004, ea a deschis un Centru regional de tineret în Fălești. În cadrul proiectului „Tinerii și tinerele pentru egalitate și nediscriminare – etapa a II” îndeamnă adolescenții să participe la activități prin care să conștientizeze și să diminueze stereotipurile de gen. De ce? „Pentru că asemenea inițiative îi învață să pună umărul la schimbările din localitățile lor. În plus, le cimentează caracterul, pentru că învață să ia decizii asumate. Faptul că la finele acestor instruiri vor putea aplica la concurs, prin care să-și vadă visul realizat, cred că-i motivează și mai mult”, a precizat Viorica Harea.

În scurt timp, AO „Institutum Virtutes Civilis” va lansa un concurs la care vor putea participa echipe de tineri și tinere din cele două raioane, prezentând proiecte de promovare a egalității de gen. Opt inițiative locale din ambele raioane vor fi susținute cu granturi de 20 000 de lei fiecare.

#EU4GE #eu4genderequality

Recente

Mai vezi și

Tinerii și tinerele din Strășeni și Fălești au realizat activități de promovare a egalității de gen

Nouă grupuri de inițiativă ale tinerelor și tinerilor din raioanele Strășeni și Fălești au realizat, la finele lui 2022, proiecte ale căror menire a...

„Sperăm că realizările înregistrate în promovarea egalității de gen printre tinerii din Fălești și Strășeni vor continua”

Evenimentul de încheiere a proiectului „Tinerii și tinerele pentru egalitate și nediscriminare – etapa II” a reunit, la Chișinău, zeci de adolescenți și adolescente...

Discuții publice despre importanța promovării egalității de gen s-au organizat în licee din raionul Rezina

„Ce înseamnă egalitate de gen”, „De ce este important să dăm dovadă de toleranță”, „Cum asigurăm egalitatea de șanse pentru fete și băieți” –...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here