Misiunea OSCE în Kosovo, în cooperare cu Misiunea OSCE în Serbia, a încheiat pe 21 octombrie 2024, cea de-a 10-a ediție a Academiei de Dialog pentru Tinere Femei din Priștina și Belgrad, marcând un deceniu de succese în construirea de punți între societăți, promovarea relațiilor interpersonale și consolidarea solidarității feminine.
Academia de Dialog din acest an a reunit 24 de tinere femei într-un program intensiv de 10 zile, axat pe dialog, mediere și rolul cheie al femeilor în promovarea încrederii și a consolidării păcii. Programul a inclus sesiuni interactive și discuții cu invitate din diverse domenii și regiuni, inclusiv președinta AO „Institutum Virtutes Civilis”, Liliana Palihovici, reprezentanta specială a Președintelui în exercițiu al OSCE pe probleme de gen.
„Crearea de spații sigure în care participantele se pot exprima deschis, pot explora puncte comune și pot naviga în discuții sensibile este esențială pentru construirea încrederii, a respectului reciproc și a unui sentiment de comunitate, punând o bază solidă pentru depășirea diviziunilor”, a declarat Cornelia Taylor, Șefa interimară a Misiunii OSCE în Kosovo. „Academia de Dialog face acest lucru constant de 10 ani, oferind acestor tinere femei perspective importante și, în același timp, împuternicindu-le să devină viitoare lidere și agente ale schimbării”, a adăugat ea.
Ca parte a programului, participantele au ascultat povestea personală a unei foste combatanate a Armatei Republicane Irlandeze, au vizionat mărturii emoționante ale unor persoane divizate de cortina de fier, au participat la discuții despre probleme de gen și au aflat perspectivele unei femei activiste pentru pace care și-a dedicat viața apropierii femeilor din Cipru, obținând perspective profunde asupra provocărilor și oportunităților în promovarea păcii și a dialogului.
Vorbind despre experiența sa la Academie, Una Danilović, participantă din Belgrad, a declarat: „Spațiul sigur pe care am reușit să-l construim în ultimele 10 zile mi-a permis să vorbesc despre trecut și să abordez subiecte dificile cu celelalte participante fără teamă sau ezitare. Sprijinindu-ne reciproc, am creat o voce colectivă care are potențialul de a stabili o narațiune diferită și mai incluzivă în comunitățile noastre.”
Desfășurat la Gorizia (Italia) – Nova Gorica (Slovenia), programul a inclus și sesiuni specifice despre trecutul recent al acestui teritoriu divizat istoric, precum și discuții despre posibilitățile de promovare a cooperării pentru un viitor comun.