Spectacolul de teatru social „Un dar pentru tine”, prezentat la Bardar

Zeci de tineri din raionul Ialoveni au urmărit luni, 18 aprilie, spectacolul de teatru social „Un dar pentru tine”, jucat pe scena Casei de cultură din satul Bardar. Spectacolul a fost prezentat de către tineri și tinere din raionul Fălești. Prin intermediul piesei de teatru social „Un dar pentru tine”, parte a proiectului „Tinerii și tinerele pentru egalitate și nediscriminare”, etapa a doua, se promovează șansele egale pentru fete și băieți, iar tinerii sunt îndemnați să gândească liber, fără stereotipuri.

Spectacolul „Un dar pentru tine” este realizat de AO „Institutum Virtutes Civilis”, în cadrul Programului regional „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat în comun de UN Women și UNFPA.

„Asemenea inițiative sunt absolut necesare pentru a contribui la promovarea principiilor egalității de gen în încercarea de a combate stereotipurile. Sperăm să putem crea o societate în care atât fetele, cât și băieții, atât femeile, cât și bărbații au, pe lângă drepturi egale, și oportunități egale de a se manifesta”, a opinat Viorica Culeac, coordonatoarea UN Women a programului regional „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen”.

„Voi, tinerii, sunteți ambasadorii schimbărilor. Credem sincer că ne putem bucura de o societate inclusivă doar atunci când fiecare persoană, indiferent dacă este fată sau băiat, femeie sau bărbat, vor avea aceleași șanse și se vor bucura de aceleași drepturi: de a se implica, de a avea o familie fericită, de a-și urma propriile visuri”, a menționat Violeta Terguță, coordonatoare UNFPA a programului regional „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen”.

Galina Tonu, vicepreședinta Consiliului raional Ialoveni, și-a exprimat speranța că exemplul tinerilor din Fălești va fi urmat, în viața de zi cu zi, și de semenii lor din raionul Ialoveni. „Voi sunteți generația care va aduce schimbarea în Bardar și în întreaga țară. Stereotipurile inhibă tinerii și îi împiedică să gândească liber, prin urmare, vă îndemnăm să vă urmați propriile convingeri atunci când luați decizii importante”, a menționat vicepreședinta Consiliului raional Ialoveni.

Veronica Rurac este elevă în clasa a 9-a la liceul „Mihai Eminescu”, din Fălești. Participă al doilea an în cadrul proiectului. Mai în glumă, mai în serios, spune că dacă ar avea posibilitatea, ar prezenta spectacolul „Un dar pentru tine” în fiecare localitate din țară. „Mesajul pe care îl transmitem alături de colegii mei e: fiecare dintre noi trebuie să avem șanse egale pentru a putea să ne dezvoltăm în baza propriilor aptitudini, dar nu după așteptările societății sau ale altcuiva”, e de părere Veronica.

Colegul ei, Victor Mahu, elev în clasa a 11-ea la liceul „Alexandru Pușkin” din Fălești, spune că îi place să se implice în acest proiect mai ales pentru că poate învăța de la semenii săi. „Chiar dacă suntem foarte diferiți, am reușit să ne facem auziți și ne-am dat seama că împărtășim aceleași idei. Cred că acest spectacol este important pentru că se adresează unei generații care poate aduce schimbarea în societate. Dacă vom face lucrurile așa cum le făceau părinții noștri, vom bate pasul pe loc, vom repeta aceleași stereotipuri. Noi avem șansa să schimbăm lucrurile în bine”, se arată convins Victor.

După spectacol, tinerii au fost îndemnați la dialog de experta națională în gender, comunicare și strategii electorale, Olga Nicolenco. „Fetele pot face aceleași lucruri ca și băieții”, „Nu exisă meserii doar pentru fete sau doar pentru băieți”, „Profesia nu are gen” – sunt doar câteva dintre ideile formulate de tinerii și tinerele ce au urmărit spectacolul „Un dar pentru tine”, la Bardar, Ialoveni.

Anul trecut, spectacolul „Un dar pentru tine” a fost jucat în fața publicului din Fălești și Strășeni. Pentru că spectatorii au reacționat pozitiv, tinerii actori implicați în proiect au decis în acest an să prezinte același spectacol în mai multe localități din raioanele Ialoveni și Rezina, a precizat regizorul teatrului M.A.D.E., Ianoș Petrașcu.

#EU4GE #eu4genderequality #StrongerTogether

Spectacolul „Un dar pentru tine” este realizat de AO Institutum Virtutes Civilis în cadrul Programului regional „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat în comun de UN Women și UNFPA. Acest eveniment este realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a Asociației Obștești „Institutum Virtutes Civilis” și nu reflectă neapărat opiniile Uniunii Europene, UN Women Moldova și UNFPA Moldova.

Recente

Mai vezi și

Tinerii și tinerele din Strășeni și Fălești au realizat activități de promovare a egalității de gen

Nouă grupuri de inițiativă ale tinerelor și tinerilor din raioanele Strășeni și Fălești au realizat, la finele lui 2022, proiecte ale căror menire a...

„Sperăm că realizările înregistrate în promovarea egalității de gen printre tinerii din Fălești și Strășeni vor continua”

Evenimentul de încheiere a proiectului „Tinerii și tinerele pentru egalitate și nediscriminare – etapa II” a reunit, la Chișinău, zeci de adolescenți și adolescente...

Discuții publice despre importanța promovării egalității de gen s-au organizat în licee din raionul Rezina

„Ce înseamnă egalitate de gen”, „De ce este important să dăm dovadă de toleranță”, „Cum asigurăm egalitatea de șanse pentru fete și băieți” –...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here