Cu sprijinul Suediei și UN Women Moldova, AO „Institutum Virtutes Civilis” a avut loc prima instruire din cadrul Academiei de Liderism Feminin și Buna Guvernare destinată femeilor lidere care au obținut funcții elective în cadrul alegerilor locale din noiembrie 2023. Obiectivul programului de instruire a fost de a consolida capacitățile femeilor în ceea ce privește buna guvernare și promovarea politicilor locale sensibile la dimensiunea de gen.
Instruirea a fost organizată în patru serii, a câte două zile, și a inclus subiecte privind procesul decizional la nivel local, managementul strategic operațional în administrația locală, finanțele publice locale și bugetarea sensibilă la gen, transparența activității și asigurării accesului la informație în cadrul administrației publice locale etc.
Printre participantele instruirii s-a numărat și Iulia Manic, primara satului Stolniceni, Hîncești. Campania electorală nu a fost una ușoară pentru Iulia Manic. Cu cinci candidați în competiție, ea s-a confruntat cu provocări majore, fiind cea mai tânără aspirantă la funcția de primar. Cu toate acestea, sprijinită de cetățenii din sat, Iulia a reușit să se impună și să câștige alegerile. În ciuda unor încercări de intimidare și descurajare, Iulia nu și-a pierdut hotărârea. „Am primit și «scrisorele» în care mi s-a spus să îmi caut de treabă pentru că la primărie nu-i loc pentru mine”, a dezvăluit Iulia. „Am răspuns că pe viitor voi lua în considerare ceea ce mi-ați spus, dar oricum nu cedez pentru că sunt tânără, sunt energică și am capacitatea de a face lucruri frumoase în sat”, spune primara de Stolniceni
Viorica Erhan, primară în satul Fîrlădeni, raionul Hîncești, aflată la primul mandat, susține că instruirea privind buna guvernare reprezintă o oportunitate unică de a îmbunătăți abilitățile necesare pentru a face față provocărilor guvernării locale. „În calitate de primară, am înțeles că succesul în funcția publică nu se măsoară doar în termenii deciziilor luate, ci și în capacitatea de a răspunde eficient nevoilor cetățenilor. Aceste sesiuni de instruire ne oferă instrumentele necesare pentru a implementa politici care sunt nu doar eficiente, dar și sensibile la nevoile specifice ale femeilor și minorităților din comunitățile noastre”, a menționat primara de Fîrlădeni.
Iar Elena Momat, consilieră locală din Cazaclia, UTA Găgăuzia, afirmă că în cadrul Academiei de Liderism Feminin și Buna Guvernare a fost încurajată să își asume rolul de lideră și să participe activ în procesul de luare a deciziilor. „Prin implicarea mea în guvernarea locală, sper să contribui la dezvoltarea și punerea în practică a politicilor ce răspund nevoilor comunității și promovează egalitatea și diversitatea. Sunt hotărâtă să folosesc abilitățile dobândite în cadrul Academiei pentru a influența pozitiv viața locuitorilor din Cazaclia, contribuind astfel la crearea unei societăți mai echitabile și incluzive pentru toți”, s-a arătat convinsă Elena.
Președinta AO IVC, Liliana Palihovici, a precizat că succesul Academiei se reflectă în numărul crescut de femei ce ocupă funcții de conducere la nivel local. „Rezultatele obținute reprezintă un pas important în direcția unei guvernări mai transparente și responsabile. În cadrul acestui program de instruire veți fi echipate nu numai cu cunoștințe, ci și cu încrederea de a aduce schimbări pozitive în comunitățile Dvs. Efortul pe care îl depuneți va contribui la promovarea egalității de gen și la împuternicirea altor femei din comunitate”, a reiterat Liliana Palihovici.
Academia de Leadership și Buna Guvernare este realizată în cadrul proiectului „Femei pentru Leadership și Buna Guvernare” implementat de AO „Institutum Virtutes Civilis” cu suportul UN Women Moldova și sprijinul financiar al Suediei, inclusiv prin intermediul Fondului Femeilor în Politică, precum și Oficiile Guvernamentale ale Suediei, reprezentante de Ministerul de Afaceri Externe.