„Fiți active” este îndemnul Academiei de liderism „Femeile pentru buna guvernare”

Zeci de femei active din diferite regiuni ale țării au participat între 26 și 27 februarie la o nouă  sesiune de instruire în cadrul Academiei de liderism „Femeile pentru buna guvernare”. Participantele sunt reprezentante ale administrației publice locale, ONG-urilor și Grupurilor de Inițiativă Locală din toată țara.

Instruirile din cele două zile s-au axat pe trei sesiuni importante: „Formularea declarației de misiune”, moderată de președinta AO „Institutum Virtutes Civilis” (IVC) Liliana Palihovici, „Reguli de participare în dezbateri publice la TV”, facilitată de jurnalistul Mircea Surdu, expert în comunicare publică și „Reguli de protocol: salutul, adresarea, conduita la evenimente sociale”, moderată de experta în protocol Natalia Ipati.

Participantele au fost ghidate cum să se implice în procesele decizionale din localitățile lor, inclusiv la ce să atragă atenția atunci când vor decide să participe în campanii electorale. Liliana Palihovici le-a descris tehnicile de comunicare cu alegătorii, de înțelegere a problemelor cu care se confruntă și, mai ales, cum se pot implica alături de comunitate în rezolvarea acestora. „Vă îndemnăm mai ales să comunicați între voi, reprezentantele diferitor partide, pentru că ne dorim să faceți o altfel de politică! Una în favoarea cetățenilor, care să consolideze gradul de coeziune în societate”, a fost îndemnul Lilianei Palihovici.

Jurnalistul și expertul în comunicare Mircea Surdu a condus o sesiune practică despre importanța participării la dezbateri TV și, mai ales, cum își pot cizela participantele discursul. Tehnicile împărtășite de jurnalist s-au referit la regulile dezbaterilor electorale, la realizarea discursurilor într-un limbaj accesibil și, mai ales, într-o manieră respectuoasă inclusiv față de contracandidați și contracandidate. Experta în protocol Natalia Ipati a moderat sesiunea despre regulile de comportament în cadrul întâlnirilor oficiale. Participantele au primit sfaturi pe care le vor putea aplica inclusiv în timpul ședințelor cu delegații internaționale.

Maricica Proca este manageră executivă a AO „Budești, casa părintească”. În ultimii ani s-a implicat în campaniile electorale pentru funcțiile elective locale. „Îmi doresc să fiu mai activă în rezolvarea problemelor localității mele, inclusiv țintesc în viitorul apropiat o funcție în administrația publică locală. Apreciez că sesiunile din cadrul Academiei de liderism sunt axate pe exemple practice. Bunăoară, cum să ne comportăm în timpul unei emisiuni televizate. Din păcate, trăim cu toții într-o societate în care oamenii sunt mult mai exigenți față de candidatele femei, prin urmare, e important să fim bine pregătite”, explică Maricica.

Cea mai tânără participantă a Academiei este Valeria Mihalache, din capitală, și spune că și-a dorit să vină la instruiri deoarece crede că educația politică este la fel de importantă ca cea financiară sau juridică. „Atâta timp cât noua generație investește în cunoștințe, putem fi siguri că societatea noastră are viitor, prin urmare mă bucur că am oportunitatea de a învăța noi lucruri, care îmi vor fi utile în carieră”, crede Valeria.

Participantele Academiei vin din mai multe regiuni ale țării. Lidia Ostaș este consilieră locală în satul Congazcicul de Sus, din UTA Găgăuzia. Ea spune că se implică constant în instruirile organizate de Academie pentru astfel poate să-și ajute consătenii. „Avem nevoie de schimbări în procesul de luare a deciziilor. Trebuie să ajutăm oamenii să se implice în rezolvarea problemelor din localitate”, afirmă Lidia.

Virginia Bivol, din Chișinău, activează în cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor și spune că a decis să facă parte din echipa participantelor Academiei de liderism pentru că nu exclude ca în viitorul apropiat să se implice în activități politice. „Sfaturile ce ni se oferă aici ne vor fi utile nu doar în carieră, dar și în viața de zi cu zi. De ce? Pentru că facilitatorii ne vorbesc din experiența lor practică”, se arată convinsă Virginia.

Peste o sută de femei din mai multe regiuni ale țării au fost selectate pentru a participa  la  instruirile din cadrul Academiei de liderism „Femeile pentru buna guvernare”. Sesiunea din 26 și 27 februarie este a doua la număr. Prima sesiune a avut loc în decembrie 2021.

Instruirea pentru reprezentanții societății civile în domeniul bunei guvernări este organizată în cadrul proiectului „Parteneriate pentru liderismul femeilor și bună guvernare”, implementat de Fundația „Friedrich Ebert” Moldova și AO „Institutum Virtutes Civilis” (IVC), cu suportul financiar al Uniunii Europene și Fundației „Friedrich Ebert”.

Recente

Mai vezi și

Împreună pentru o administrație publică locală mai eficientă și incluzivă

Într-un efort de a consolida rolul femeilor în dezvoltarea comunităților din Republica Moldova, AO „Institutum Virtutes Civilis”, cu sprijinul UN Women Moldova și al...

Olga Caraman: „Oamenii vor să le fii alături. Dacă vii cu promisiuni deșarte, te taxează cu votul lor”

Cu o carieră dedicată comunei Grătiești și o experiență de 22 de ani în domeniul contabilității, Olga Caraman a devenit recent primară, în urma...

Iulia Manic: „Am vrut să aduc lucruri frumoase cetățenilor din sat, pentru că le merită”

Iulia Manic, tânăra și dinamică, s-a remarcat nu doar prin curajul de a candida pentru prima dată la funcția de primar, ci și prin...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here