Viitorul Parteneriatului Estic: Perspectiva societății civile, prezentată de Liliana Palihovici, președinta AO IVC

Președinta AO „Institutum Virtutes Civilis”, Liliana Palihovici, co-președinta Platformei Societății Civile Republica Moldova – Uniunea Europeană, participă la primul Summit al Societății Civile din cadrul Parteneriatului Estic (EaP CSF), desfășurat la Viena, Austria, în perioada 19-21 noiembrie 2024. Evenimentul a reunit peste 250 de reprezentanți ai organizațiilor societății civile și decidenți din țările Parteneriatului Estic și Uniunea Europeană, având ca scop discutarea viitorului cooperării multilaterale în cadrul Parteneriatului Estic și rolul societății civile în acest proces.

În cadrul întâlnirii, delegații celor șase țări: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina participă la sesiuni de raportare, făcând schimb de opinii cu părțile interesate din UE. Totodată, reuniunea reprezintă o oportunitate pentru consolidarea rețelei de societăți civile din regiune și pentru întărirea cooperării cu actorii internaționali și instituțiile europene.

În cadrul panelului de discuții intitulat „Parteneriatul Estic 2.0: Un nou impuls pentru regiune?”, dna Palihovici a subliniat importanța Parteneriatului Estic în promovarea valorilor democratice și a drepturilor omului, precum și rolul esențial al organizațiilor non-guvernamentale (ONG-uri) în influențarea proceselor de decizie.

„Parteneriatul Estic a fost un liant pentru societatea civilă, oferind o platformă pentru amplificarea vocilor noastre și facilitând colaborarea între ONG-uri. Cu toate acestea, este esențial să evaluăm cum a susținut acest parteneriat organizațiile noastre și să identificăm domeniile care necesită îmbunătățiri”, a declarat dna Palihovici.

Printre realizările menționate de Liliana Palihovici se numără:

  1. Împuternicirea ONG-urilor: Forumul Societății Civile din cadrul Parteneriatului Estic a fost crucial în amplificarea vocii societății civile.
  2. Influența asupra politicilor: Implicarea structurată a societății civile în dialogurile politice a permis ONG-urilor să contribuie la reformele esențiale.
  3. Oportunități de finanțare: Sprijinul financiar din partea UE a ajutat ONG-urile să implementeze proiecte în domeniul guvernanței și drepturilor omului.
  4. Colaborare transfrontalieră: ONG-urile au încurajat parteneriate transfrontaliere pentru a aborda provocările comune.

De asemenea, Liliana Palihovici a subliniat necesitatea îmbunătățirii modelelor de finanțare, a includerii în dialog a ONG-urilor mai mici și a consolidării capacității acestora, precum și a protejării spațiului civic.

Programul Summit-ului Societății Civile din cadrul Parteneriatului Estic se desfășoară până pe 21 noiembrie, oferind participanților oportunitatea de a se angaja în dialog și schimb de idei, având un impact semnificativ asupra viitorului Parteneriatului Estic, prin încurajarea unei societăți civile active și implicate în procesele de decizie.

Recente

Mai vezi și

Promovarea transparenței și a bunei guvernări prin instruirea femeilor lidere în achiziții publice

AO „Institutum Virtutes Civilis”, cu sprijinul UN Women Moldova...

Noi parteneriate pentru combaterea stereotipurilor și a violenței în bază de gen!

Anunțăm implicarea activă a echipei AO Institutum Virtutes Civilis...

AO „Institutum Virtutes Civilis” sprijină inițiativele de integrare a tinerilor pe piața muncii din Republica Moldova

Președinta AO „Institutum Virtutes Civilis”, Liliana Palihovici, și-a exprimat...

În premieră, reprezentanți ai societății civile din Republica Moldova participă la Forumul „Spre o extindere de succes a UE”, desfășurat la Bruxelles

În premieră, o delegație a societății civile din Republica Moldova, din care a făcut parte și președinta AO „Institutum Virtutes Civilis” Liliana Palihovici, co-Președinta...

„Dorim să contribuim la consolidarea proceselor de integrare europeană și la combaterea dezinformării”, mesajul Platformei Societății Civile UE-RM

Declarația comună a membrilor Platformei Societății Civile Uniunea Europeană – Republica Moldova salută Rezoluția Parlamentului European din octombrie 2023 și apelul Parlamentului European către...

Liliana Palihovici, la Bruxelles: „Societatea civilă joacă un rol esențial în promovarea reformelor necesare pentru alinierea R. Moldova la standardele europene”

Lupta împotriva dezinformării, îmbunătățirea impactului vizibilității și activității organizațiilor societății civile și situația tinerilor din R. Moldova, Georgia, Ucraina și Armenia – sunt temele...