Viitorul european al R. Moldova: Sesiune informativă în Drochia

Asociația „Institutum Virtutes Civilis” a organizat recent o sesiune informativă în orașul Drochia, unde aproximativ 60 de participanți de toate vârstele au avut ocazia să afle mai multe despre avantajele integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

Coordonatoarea instruirilor, Liubovi Prodan-Șestacova, a subliniat importanța informării corecte a populației pentru luarea deciziilor strategice, oferind date factuale despre Uniunea Europeană și valorile acesteia. „Scopul evenimentului este informarea populației pentru luarea deciziilor strategice. Pentru aceasta, oamenii trebuie să dispună de informații relevante, actuale și obiective. În cazul de față, noi le oferim informații factologice despre Uniunea Europeană și prin aceasta ne dorim să sporim cunoașterea în rândul populației a valorilor europene, a ceea ce prezintă Uniunea Europeană ca formațiune de state”, a declarat Prodan-Șestacova.

Discuțiile au inclus și demitizarea unor concepții greșite despre UE, precum și detalii despre procesul de aderare al Republicii Moldova, care implică îndeplinirea a 35 de capitole de integrare în diverse domenii, cu obiectivul de a adera până în 2030. „Am observat un interes sporit față de marea majoritate a subiectelor discutate. Aceasta mă face încrezătoare că persoanele care au fost prezente la discuții vor distribui această informație în continuare cu membrii comunităților din care fac parte, cu familiile lor, și le vor explica despre beneficiile aderării țării la Uniunea Europeană”, a concluzionat Prodan-Șestacova.

Stas Cebotari, student la Facultatea de Drept și director executiv al Centrului de Dezvoltare Durabilă și Inovare Civică din Drochia, a prezentat oportunitățile oferite de UE, inclusiv programele ERASMUS+, Discover EU și Corpul European de Solidaritate. „Din dorința de a organiza la Drochia o astfel de activitate am efectuat un schimb de experiență la Costești, pentru a-mi reafirma angajamentul ferm de a susține integrarea Uniunii Europene. Am realizat și un sondaj legat de cum percep oamenii integrarea în Uniunea Europeană și cât de mulți sunt dezinformați în sensul dat. Eu aș spune că oamenii sunt mult mai deschiși către integrarea europeană, dar sunt deseori influențați de stereotipuri, atitudini sau, mai bine zis, comportamente care schimbă gândirea într-o măsură sau alta. Prin această discuție, cred că am contribuit la schimbarea percepției oamenilor în ceea ce vizează integrarea în Uniunea Europeană”, a relatat Cebotari.

Participanții au aflat despre posibilitatea de a efectua stagii plătite în instituțiile europene, cu burse variind între 725 și 1510 euro, și despre Universitatea vârstei a III-a, destinată seniorilor. „Pentru mine UE înseamnă pace, înseamnă libertate și multe oportunități pentru tineri”, a spus Aliona Cociorvă, elevă la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Drochia.

Sofia Vieru, membră a grupei de inițiativă „Ambasadorii maturității” din Drochia, a adăugat: „Eu urmăresc știrile la televizor, citesc ziare și mă simt mândră că Moldova noastră a început procesul de aderare la UE. Văd că Turcia de ani la rând nu poate, iar noi am făcut-o. Uniunea Europeană pentru mine înseamnă o comunitate de mai multe state, unde fiecare vine cu tradițiile, cu legile sale și totul se respectă. Aici ne vom putea dezvolta din toate punctele de vedere: știință, cultură și economie. Îmi place Uniunea Europeană pentru că se respectă drepturile”.

Sesiunea de informare a fost organizată în cadrul proiectului „Uniunea Europeană pe înțelesul tuturor”, realizat de AO Institutum Virtutes Civilis, datorită suportului generos al poporului american prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

Recente

AO IVC anunță concurs pentru poziția de expert (ă) în comunicare și vizibilitate

Termeni de referință pentru poziția de expert (ă) în...

Academia de Liderism Feminin și Bună Guvernare: un pas spre implicarea femeilor în deciziile publice

În contextul consolidării democrației și încurajării unei reprezentări echitabile...

Termeni de referință pentru selectarea unei companii video pentru producerea și diseminarea produselor media (video)

OrganizațiaAO „Institutum Virtutes Civilis” (AO IVC)Sectorul:Non-guvernamentalScopul:Promovarea activităților și beneficiarilor/...

Mai vezi și

AO IVC – în sprijinul viitoarelor campioane de la Liceul Republican cu Profil Sportiv

În pragul sărbătorilor de iarnă, datorită contribuției dumneavoastră prin redirecționarea a 2% din impozitul pe venit, AO „Institutum Virtutes Civilis” a reușit să sprijine patru tinere...

Tinerii și tinerele din Ștefan Vodă și Căușeni abordează stereotipurile de gen prin dezbateri comunitare

„De ce este importantă egalitatea de gen”, „ce influență au stereotipurile de gen” sau „cum promovăm egalitatea de gen inclusiv pe rețele sociale”...

AO IVC a instruit tineri și tinere din țară pentru promovarea bunei guvernări și democrației participative

Peste 25 de tineri și tinere de la colegii și centre de excelență din țară au participat sâmbătă, 7 decembrie, la o instruire dedicată...