„Vă încurajăm să elaborați programe de guvernare locală care să răspundă necesităților tuturor cetățenilor din comunitățile Dvs.”

Pentru ca politicile publice să genereze cele mai bune rezultate e necesar ca acestea să fie elaborate și monitorizate inclusiv din perspectiva de gen. Iată de ce, aproape 70 de reprezentanți și reprezentante ai Administrațiilor Publice Locale (APL) și Organizațiilor Societății Civile (OSC) au participat pe 2 și 3 august la o sesiune de instruire privind elaborarea politicilor și strategiilor care țin cont de dimensiunea de gen.

Pe parcursul celor două zile, participanții și participantele au fost instruiți cum să elaboreze politici publice sensibile la gen, de ce este important să le consulte public și cum să conlucreze reprezentanții APL și cei din cadrul OSC-urilor pentru monitorizarea eficientă a implementării acestor politici din perspectiva respectării dimensiunii de gen.

„Deși la nivel înalt avem o reprezentativitate a femeilor în funcții de conducere, vedem că statisticile nu sunt neapărat similare celor de la nivel local, unde femeile ocupă cca 20 – 30% din funcțiile de demnitate publică. Realizarea politicilor prietenoase femeilor le va încuraja pe acestea să candideze cu încredere și să implementeze programe de guvernare locală care să răspundă necesităților tuturor grupurilor de persoane din comunitățile locale”, a fost mesajul Ingăi Iovu, coordonatoarea proiectului „Parteneriate pentru liderismul femeilor și bună guvernare”, în cadrul căruia au loc sesiunile de instruire privind elaborarea și monitorizarea politicilor din perspectiva politicilor de gen.

Reprezentantul Consiliului raional Rezina, Eugeniu Postu, susține că informația obținută în aceste zile va contribui la îmbunătățirea calității politicilor publice în general. „La Rezina, ne considerăm o administrație sensibilă la dimensiunea de gen. Mai mult ca atât, există o echitate și în ce privește angajații din cadrul administrației președintelui: numărul angajaților bărbați este aproape egal cu cel al femeilor. Credem că o asemenea abordare trebuie să se regăsească în orice APL”, susține reprezentantul Consiliului raional Rezina.

În satul Suruceni, din raionul Ialoveni, de mai mulți ani activează Asociația Obștească „Din inimă pentru Suruceni”. Reprezentanta organizației, Olesea Malanca-Vasilica, spune că în ultima perioadă autoritățile publice locale atrag tot mai multă atenție perspectivei de gen atunci când elaborează politici publice. „Am observat că atunci când în discuții se implică atât femeile, cât și bărbații, investițiile în localitate au un mai mare impact. Întâi de toate pentru că astfel ne asigurăm că se ia în calcul opinia întregii comunități. În plus, salut organizarea unor asemenea instruiri pentru că facilitează comunicarea între autoritățile publice și reprezentanții societății civile. Sunt sigură că doar colaborând vom putea schimba lucrurile în bine în localitățile noastre”, se arată convinsă Olesea Malanca-Vasilica.

Pe parcursul lunii august vom instrui peste 180 de specialiști din APL și OSC, dezvoltându-le capacitățile de realizare a auditului de gen și elaborarea planului de acțiuni pentru egalitate de gen. Instruirile în domeniul elaborării și monitorizării politicilor publice sensibile la dimensiunea de gen au drept scop identificarea factorilor ce influențează procesul de luare a deciziilor; a lacunelor ce direct sau indirect generează discriminarea femeilor, inclusiv modul în care pandemia de COVID-19 a contribuit la vulnerabilizarea femeilor și dezvoltarea capacităților reprezentanților organizațiilor societății civile și a factorilor decizionali de a contribui la elaborarea și monitorizarea politicilor publice din perspectiva de gen.

Sesiunile de instruiri au loc în cadrul proiectului „Parteneriate pentru liderismul femeilor și bună guvernare”, implementat de Fundația „Friedrich Ebert” Moldova și AO „Institutum Virtutes Civilis”, cu suportul financiar al Uniunii Europene și Fundației „Friedrich Ebert”.

Recente

Mai vezi și

Evaluarea progreselor în implementarea recomandărilor pentru promovarea egalității de gen în Republica Moldova

Fundația „Friedrich Ebert” Moldova și AO „Institutum Virtutes Civilis”, cu suportul financiar al Uniunii Europene și Fundației „Friedrich Ebert”, au prezentat astăzi rezultatele evaluării...

„Știm că aveți toate pârghiile să contribuiți la schimbarea în bine a țării” – e îndemnul pentru absolventele Academiei de liderism „Femeile pentru buna...

Peste 150 de femei lidere din întreaga țară au participat vineri, 26 ianuarie, la evenimentul de networking dedicat absolventelor Academiei de Liderism „Femeile pentru...

Echipa proiectului „Parteneriate pentru liderismul femeilor și bună guvernare” impulsionează inițiativele de egalitate de gen în raionul Strășeni

În cadrul proiectului „Parteneriate pentru liderismul femeilor și bună guvernare”, echipa coordonatoare a participat la o ședință de lucru cu întregul grup de specialiști...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here