„UN DAR PENTRU TINE”, spectacolul social prezentat în premieră de tinerii din Strășeni

Tinerii și tinerele din raionul Strășeni au prezentat în incinta Casei de Cultură, la 20 septembrie 2021 spectacolul social „UN DAR PENTRU TINE”. Evenimentul face parte din proiectul „Tinerii și tinerele pentru egalitate și nediscriminare”.

Proiectul „Tinerii și tinerele pentru egalitate și nediscriminare” este implementat de Asociația „Institutum Virtutes Civilis”, în cadrul Programului regional „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat în comun de UN Women și UNFPA.

Cu un cuvânt de salut la începutul evenimentului, a venit președinta AO „Institutum Virtutes Civilis”, Liliana Palihovici. „În numele echipei vă mulțumim că ați venit să participați la un eveniment de teatru social. Ceea ce veți vedea astăzi se referă la un grup de colegi de vârsta voastră, din școlile dumneavoastră care și-au petrecut o vară întreagă antrenându-se și învățând cum să fie actori care să poată transmite un mesaj care promovează egalitatea și echitatea între femei și bărbați”.

„Vreau să vă mulțumesc că am fost cei aleși, pentru că ne-ați oferit șansa să ne încercăm puterile. Noi vrem să demonstrăm prin acest spectacol că viața poate fi și altfel în momentul în care abordăm corect subiectele. Trebuie să ne respectăm reciproc, pentru că egalitatea de gen presupune șanse la fel pentru fiecare dintre noi”, a afirmat șefa Direcției Generale Educație și Cultură Strășeni, Lucia Caciuc Roșioru.

Cu o părere referitoare la evenimentul desfășurat, a venit și analista de programe UN Women Moldova, Nighina Azizov. „În viața fiecărui tânăr este important să aibă posibilitatea de a învăța lucruri noi de la cei care sunt un exemplu. UN Women a inițiat astfel de programe demult, însă de câțiva ani investim mai mult în activitățile unde sunt implicați tinerii. Nu există roluri pentru femei sau bărbați, există Drepturile Omului și libertatea de a alege ce, cum, când și unde vrei să faci ceva”.

„Procesul de lucru a fost foarte interesant, tinerii s-au implicat și au fost destul de sensibili pentru multe probleme pe care am încercat să le abordăm”, a menționat regizorul Teatrului M.A.D.E, Ianuș Petrașcu referitor la procesul de pregătire a spectacolului social.

Spectacolul social „UN DAR PENTRU TINE”, prezentat în premieră de tinerii din Strășeni, a scos în evidență mai multe stereotipuri şi prejudecăți cu care se confruntă societatea noastră. Când ne sărbătorim ziua de naștere trebuie să îmbrăcăm o rochie nouă, femeia la volan este un pericol, nicăieri nu-i ca acasă, este rușine să naști un copil înainte de căsătorie, băieții trebuie crescuți cu duritate, fetele trebuie să fie îmbrăcate în roz, sunt doar câteva dintre prejudecățile care nu trebuie să existe în societate.

Spectatorii au venit cu propriile păreri referitoare la spectacolul social la care au participat.

„Mi s-a părut destul de interesant, inovativ și de unde avem ce să învățăm”.

„Spectacolul reflectă foarte bine realitatea din societatea actuală”.

„Mă bucur că lumea începe să realizeze că aceste stereotipuri sunt o problemă și că vor să schimbe ceva”.

„Mi s-a părut interesant și cred că datorită acestui spectacol lumea a înțeles că trebuie să schimbe ceva”.

Proiectul „Tinerii pentru egalitate și nediscriminare” încurajează implicarea tinerelor și tinerilor prin spectacolele de Teatru Social pentru combaterea stereotipurilor de gen.

#EU4GE #eu4genderequality #StrongerTogether

Acest eveniment este realizat în cadrul Programului regional „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat în comun de UN Women și UNFPA. Acest eveniment este realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a Asociației Obștești „Institutum Virtutes Civilis” și nu reflectă neapărat opiniile Uniunii Europene, UN Women și UNFPA.

Recente

Набор участниц для программы Академии женского лидерства и эффективного управления

АО „Institutum Virtutes Civilis” объявляет набор на программу Академии...

Tinerii și tinerele din Volintiri: Cum definesc egalitatea de gen?

„Eeeeii, și fetele tot pot deține funcții de conducere!”,...

Peste 50 de femei din Republica Moldova au absolvit cea de-a treia sesiune a Academiei de Liderism Feminin

Academia de Liderism Feminin, parte a proiectului „Femei pentru...

Mai vezi și

Termeni de referință pentru selectarea unei companii video pentru producerea și diseminarea produselor media (video)

OrganizațiaAO „Institutum Virtutes Civilis” (AO IVC)Sectorul:Non-guvernamentalScopul:Promovarea activităților și beneficiarilor/...

Tinerii și tinerele din Copceac discută deschis despre importanța egalității de gen

La Gimnaziul „Academicianul Mitrofan Ciobanu” din satul Copceac, raionul...

Academia de Liderism Feminin și Bună Guvernare: pregătirea viitoarelor lidere politice

Cu sprijinul Suediei și al UN Women Moldova, Institutum Virtutes...

AO IVC te invită la Academia de Liderism Feminin și Bună Guvernare!

AO „Institutum Virtutes Civilis” lansează a doua etapă a programului...

Tinerii și tinerele din Volintiri: Cum definesc egalitatea de gen?

„Eeeeii, și fetele tot pot deține funcții de conducere!”, îl contrazice Ludmila, de 16 ani, cu dârzenie, pe colegul ei Gheorghe, de 14 ani,...

Peste 300 de tineri și tinere din Căușeni și Ștefan Vodă, implicați/te în discuții privind egalitatea de gen

343 de elevi și eleve au participat la discuțiile despre rolul tinerei generații în combaterea stereotipurilor și a violenței în bază de gen. Este...

Tinerii și tinerele din Copceac discută deschis despre importanța egalității de gen

La Gimnaziul „Academicianul Mitrofan Ciobanu” din satul Copceac, raionul Ștefan Vodă, a avut loc o discuție interactivă despre „Egalitatea de gen și non-discriminarea”. Evenimentul...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here