Transpunerea Directivei 2022/2381 a Parlamentului European și a Consiliului Uniunii Europene: recomandări cheie prezentate de experți

Miercuri, 1 noiembrie, au fost expuse recomandările cheie din Nota analitică referitoare la transpunerea Directivei 2022/2381 a Parlamentului European și a Consiliului Uniunii Europene, emisă la data de 23 noiembrie 2022, care vizează consolidarea echilibrului de gen în rândul conducerii societăților cotate la bursă. Acest demers analitic vine în răspuns la solicitarea Ministerului Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova și abordează provocările și potențialele riscuri asociate cu implementarea directivei menționate.

Experții Sabina Cerbu și Marin Baltă, care au lucrat la elaborarea notei, au identificat căile critice și au formulat un set de recomandări pentru o transpunere eficientă în legislația națională:

Formare Profesională: Cursuri dedicate pentru personalul administrativ și juridic responsabil cu aplicarea noilor norme.

Conștientizare: Campanii de informare privind beneficiile diversității de gen în cadrul conducerii corporative.

Monitorizare: Un sistem robust de urmărire a progresului, inclusiv indicatori specifici și raportare periodică.

Implicarea Societății Civile: Un proces de supraveghere colaborativ, asigurând responsabilitate și transparență.

Mecanisme de Soluționare a Litigiilor: Accesibilitatea și eficiența instrumentelor legale pentru cei afectați de nerespectarea echilibrului de gen.

Președinta AO Institutum Virtutes Civilis, Liliana Palihovici, în contextul prezentării, a subliniat importanța inițiativei: „Implementarea eficientă a Directivei UE privind echilibrul de gen în consiliile societăților cotate la bursă reprezintă un pas crucial în alinierea Republicii Moldova la standardele europene de egalitate și meritocrație. Această nota analitică constituie un ghid esențial pentru instituțiile implicate, asigurând că procesul de transpunere este unul informat și orientat către rezultate tangibile.”

Felicia Bechtoldt, Secretara de Stat la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, a accentuat relevanța analizei în contextul social și legislativ actual, iar Ana Mihailov, directoarea FES Moldova, a observat că sustenabilitatea și progresul în domeniul egalității de gen în sectorul corporativ sunt piloni fundamentali în parcursul de integrare europeană.

Prezentarea avut loc în cadrul proiectului „Societatea Civilă pentru Integrarea Europeană”, finanțat de Uniunea Europeană în Republica Moldova și cofinanțat de Friedrich-Ebert-Stiftung. Proiectul este implementat de Expert-Grup, în calitate de partener principal, în colaborare cu Institutul pentru Politici și Reforme Europene, AO Institutum Virtutes Civilis și Friedrich Ebert Stiftung Moldova.

Pentru mai multe detalii despre proiect și acces la Nota analitică, vă invităm să vizitați pagina: https://www.euromonitor.md/.

Recente

Mai vezi și

Angajăm asistent/-ă de proiect în cadrul proiectului „Organizațiile societății civile acționează pentru servicii sociale mai bune”

Locație:Chișinău, MoldovaDurata:15.11.2023 – 31.03.2024Tipul contractului:Contract de muncă pe termen...

Termeni de Referință pentru achiziționarea produselor de vizibilitate în cadrul proiectului „Femei pentru Liderism și Bună Guvernare”

Organizație:Asociația Obștească “Institutum Virtutes Civilis”Sectorul:Non-guvernamentalLocație:Republica MoldovaPerioada de prestare a...

Anunț de angajare: șofer

Locație:Chișinău, MoldovaOrganizația:AO Institutum Virtues CivilisTipul contractului:Contract de prestare a...

AO IVC este în căutarea unui/ unei asistent/ asistente în cadrul proiectului „Femei pentru Leadership și Bună Guvernare”

Context: Asociația Obștească „Institutum Virtutes Civilis” (AO IVC) este o...

Provocările și prioritățile R. Moldova în contextul recomandării anunțate de Comisia Europeană pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Uniunea Europeană

Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” în parteneriat cu Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), AO Institutum Virtutes Civilis (IVC) și Fundația „Friedrich Ebert” Moldova...

Transpunerea Directivei UE privind Egalitatea de Gen în Securitatea Socială în Republica Moldova: recomandări și sugestii

În cadrul unei dezbateri organizate miercuri, 8 noiembrie, a fost analizată ce-a dea patra notă de politici privind transpunerea directivelor europene în legislația Republicii...

Inițiativele IVC Moldova – reflectate în buletinul informativ al Delegației UE în R. Moldova

Activitățile organizate în cadrul proiectului „Parteneriate pentru liderismul femeilor și bună guvernare”, implementat de Fundația „Friedrich Ebert” Moldova și AO „Institutum Virtutes Civilis”, cu...