Liliana Palihovici: „Promovarea egalității de gen nu se rezumă doar la legislație, ci implică și investiții în educație și conștientizare”

Președinta AO „Institutum Virtutes Civilis”, Liliana Palihovici, a subliniat în cadrul mesei rotunde organizate de Federația Sindicatelor din Moldova, în ajunul Zilei Internaționale a Femeii, că progrese notabile au fost realizate în ultimii ani în promovarea drepturilor femeilor din Republica Moldova. Cu toate acestea, Liliana Palihovici a evidențiat că există încă provocări semnificative ce necesită atenție și acțiuni sporite, cum ar fi stereotipurile sociale persistente. Acestea reprezintă bariere în calea unei reprezentări echitabile a femeilor în procesele decizionale, întrucât impun limite și prejudecăți nefondate.

Liliana Palihovici a subliniat importanța abordării discrepanțelor salariale dintre sexe, pledând pentru o corectare a acestor inegalități. De asemenea, a accentuat necesitatea alinierii la valorile Uniunii Europene în domeniul egalității de gen și a solicitat măsuri concrete pentru combaterea violenței împotriva femeilor.

„Este necesară asigurarea accesului egal la oportunități pentru femei și bărbați. Promovarea egalității de gen nu se rezumă doar la legislație, ci implică și schimbări culturale profunde și investiții în educație și conștientizare. Doar astfel vom crea un mediu în care femeile și bărbații să poată contribui la societate în mod egal, cu respect și recunoaștere pentru diversitatea și potențialul fiecăruia”, a menționat președinta AO „Institutum Virtutes Civilis”.

De asemenea, în deschiderea evenimentului, Igor Zubcu, președinte al CNSM, a adresat un mesaj de salut participantelor la masa rotundă, subliniind importanța combaterii inegalităților care încă mai există în domeniul politicilor de gen, și a reiterat angajamentul CNSM de a continua eforturile în această direcție pentru a atinge standardele internaționale la care Republica Moldova aspiră.

Lilia Franț, vicepreședinta CNSM, a îndemnat femeile sindicaliste să creeze comunități puternice astfel încât vocea lor să fie auzită. Vicepreședinta CNSM a comunicat despre politicile și acțiunile Confederației în materie de gen, organizarea campaniilor de comunicare și sensibilizare, respectarea principiului egalității de gen în organizațiile sindicale, inclusiv promovarea independenței economice a femeilor și bărbaților pentru excluderea barierelor la locul de muncă, diferențelor de remunerare și pensii.

Angela Munteanu-Pojoga, deputată în Parlamentul Republicii Moldova, a apreciat rolul important pe care l-au avut sindicatele în procesul de ratificare a Convenției Organizației Internaționale a Muncii nr. 190 privind eliminarea violenței și hărțuirii la locul de muncă, și a comunicat despre activitățile organizate pe platforma parlamentară în ceea ce privește promovarea politicilor de gen, combaterea hărțuirii la locul de muncă, înlăturarea inechităților în sistemul de asigurări sociale.

Nighina Azizov, coordonatoare de programe la UN Women Moldova, a specificat că deși Republica Moldova are un cadru legislativ bun în ceea ce privește politicile de gen, există în continuare lacune la capitolul implementarea prevederilor acestora îndemnând femeile sindicaliste să promoveze activ politicile de gen în activitatea sindicală.

Totodată, în cadrul mesei rotunde femeile sindicaliste au discutat despre diverse subiecte cu privire la combaterea violenței și hărțuirii la locul de muncă, aplicarea standardelor internaționale în domeniul politicilor de gen, promovarea drepturilor și intereselor femeilor sindicaliste pe diverse platforme de dialog, organizarea unor activități comune cu autoritățile publice și organizații non-guvernamentale în domeniul egalității de gen.

Recente

Mai vezi și

Concurs de desene „Țara mea europeană”

Echipa AO „Institutum Virtutes Civilis” invită tineri și tinere...

Liliana Palihovici: „Recunoscând provocările femeilor, putem valorifica potențialul lor ca lidere”

„Lupta pentru egalitatea de gen, toleranță și nediscriminare necesită...

Zubrești – satul care are o comunitate activă a localnicilor

Înconjurat de dealuri stufoase, tupilat printre câmpii și izolat...

AO „Institutum Virtutes Civilis” a premiat tinerii și tinerele ce au participat în cadrul concursului de desene „Țara mea europeană”

Lansată la 4 iulie, competiția s-a bucurat de un răspuns entuziast din partea tinerilor din întreaga țară, adunând peste o sută de lucrări artistice....

Viitorul european al R. Moldova: Sesiune informativă în Drochia

Asociația „Institutum Virtutes Civilis” a organizat recent o sesiune informativă în orașul Drochia, unde aproximativ 60 de participanți de toate vârstele au avut ocazia...

„Uniunea Europeană pe înțelesul tuturor” – la Leova

În luna iulie, la Leova s-a desfășurat o discuție comunitară despre Uniunea Europeană și importanța integrării europene pentru Republica Moldova. Evenimentul a avut drept...