În perioada 3-6 iulie, 60 de tineri activi și femei lidere din diverse comunități ale Republicii Moldova au participat la sesiuni de instruire menite să promoveze valorile și beneficiile integrării europene. Evenimentul, organizat de AO „Institutum Virtutes Civilis”, a avut ca scop pregătirea participanților pentru a deveni mesageri ai integrării europene în comunitățile lor.
În cadrul sesiunilor de instruire, participanții au fost informați despre procesele de aderare la Uniunea Europeană, instituțiile europene și oportunitățile pe care le oferă UE, cum ar fi programele Erasmus și DiscoverEU. De asemenea, au fost discutate reformele necesare, investițiile și dezvoltarea infrastructurii, precum și îmbunătățirea calității serviciilor publice.
Un moment deosebit de captivant a fost simularea negocierilor în Consiliul European, unde tinerii au jucat rolul liderilor europeni și au dezbătut extinderea UE. Această activitate a avut scopul de a le oferi participanților o perspectivă practică asupra procesului decizional european.
„Tinerii au învățat ce înseamnă instituțiile europene, care sunt competențele lor, cum sunt propuși și aleși comisarii europeni, care sunt competențele deputaților europeni. Am vorbit despre alegerile în Parlamentul European, despre oportunitățile de care pot beneficia tinerii. Toate aceste informații nu sunt doar pentru ei, ci pentru comunitatea în care vor merge”, a menționat Liliana Palihovici, președinta AO „Institutum Virtutes Civilis”.
„Cea mai importantă lecție pe care am luat-o de la această școală este că tinerii trebuie să fie informați, să fie la curent cu noile schimbări în contextul negocierilor de aderare. Aceste schimbări se fac pentru beneficiul nostru. De acum înainte, voi fi mai încrezătoare când voi discuta cu alții despre integrarea europeană și îmi va fi mai ușor să aduc argumente puternice pentru a combate stereotipurile și miturile legate de UE”, a menționat Ameera Qatrawi, absolventă de liceu din Ștefan Vodă.
Pe lângă tineri, femeile lidere au beneficiat de sesiuni de instruire în tehnici de comunicare publică și organizarea discuțiilor cu persoane având opinii diferite. Aceste instruiri au fost esențiale pentru a crește nivelul de înțelegere a subiectelor legate de integrarea europeană și pentru a combate temerile și stereotipurile existente în comunități.
„Îmi propun să le ofer oamenilor informații adevărate despre UE, iar aceasta va contribui ca populația să înțeleagă că UE nu va aduce probleme țării noastre. Dimpotrivă, va fi sporită calitatea vieții, toate categoriile sociale vor fi implicate în procesele decizionale. Planific să realizez în comunitatea mea lecții publice, traininguri, diseminarea pliantelor, publicarea articolelor în presa locală și discuții de la poartă la poartă”, a menționat Cristina Rujanschi, consilieră locală și raională, Leova.
Participanții au avut ocazia să discute online cu Ambasadoarea Daniela Morari, șefa misiunii Republicii Moldova pe lângă Uniunea Europeană, care a oferit informații actualizate despre stadiul negocierilor și planurile de viitor ale țării în procesul de aderare la UE.
Aceste sesiuni de instruire au fost parte a unui proiect amplu de informare și educare a cetățenilor despre importanța integrării europene, contribuind astfel la formarea unei opinii publice informate și favorabile acestui proces.
Instruirile au fost organizate în cadrul proiectului „Uniunea Europeană pe înțelesul tuturor”, realizat de AO Institutum Virtutes Civilis, datorită suportului generos al poporului american prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).