Peste 50 de femei lidere, din diverse raioane ale Republicii Moldova, s-au întâlnit online pentru #DemocracyTalks în scopul de a-și împărtăși experiențele în calitate de activiste din prima linie pe durata crizei

Peste 50 de femei lidere din întreaga țară au discutat despre răspunsul împotriva crizei COVID-19 din perspectiva de gen, în cadrul unei mese rotunde online cu genericul #DemocracyTalks: „Liderismul femeilor în contextul pandemiei: o perspectivă a femeilor lidere la nivel local”.

Participantele la masa rotundă online – primare, consiliere raionale, municipale, consiliere locale, directoare de grădinițe, instituții medicale etc. – au împărtășit experiențele privind combaterea efectelor imediate și pe termen lung ale pandemiei. Evenimentul a fost organizat cu susținerea Ambasadei Suediei la Chișinău.

Excelența Sa Anna Lyberg, Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova, a deschis sesiunea cu un mesaj adresat participanților și participantelor: „#DemocracyTalks privind liderismul femeilor în contextul pandemiei face parte din mișcarea suedeză pentru democrație. În acest context, mă interesează să aflu și să învăț mai multe despre experiența liderelor femei de la nivel local. Cum acționează, cum luptă cu impactul imediat și pe termen lung al COVID-19 și cu ce provocări se confruntă? Deoarece pandemia nu este doar o problemă de sănătate și nu este sensibilă la gen, dimpotrivă ea are implicații substanțiale pentru egalitatea de gen atât în timpul crizei, cât și în faza de refacere de după. Evenimentul de astăzi este un prilej bun pentru dialog și schimb de experiență, dar și pentru pregătirea pentru un viitor post-COVID-19 ”.

„La nivel global, observăm că femeile își asumă responsabilități de conducere și iau decizii foarte dificile în gestionarea pandemiei de COVID-19 și impactului acesteia. De asemenea, vedem în Republica Moldova că femeile care dețin roluri de conducere și se află în fruntea luării deciziilor importante în contextul răspunsului național la COVID-19 se adresează și nevoilor femeilor și fetelor. De cele mai multe ori, putem observa că factorii de decizie privesc femeile doar ca pe un grup vulnerabil, fără să le ofere șansa de a face parte din procesele decizionale și dezbateri. Este important să participe mai multe femei și să contribuie la luarea deciziilor privind guvernanța, responsabilitatea și alocarea resurselor în abordarea pandemiei COVID-19, precum și să asigurăm că vocile și nevoile femeilor vulnerabile sunt luate în considerare în toate intervențiile pe parcursul pandemiei”, a menționat Peterson Magoola, reprezentant interimar de țară UN Women Moldova, apreciind eforturile femeilor care se implică în procesul de luare a deciziilor la nivel local.

Această masă rotundă servește drept platformă pentru femeile lidere din diferite raioane ale Republicii Moldova pentru a-și prezenta strategiile, preocupările și experiențele-cheie, reamintind rolul critic al acestora drept activiste din prima linie. În același timp, sesiunea a oferit oportunitatea de a reînnoi angajamentul și sprijinul participantelor în atingerea egalității de gen și a abilitării femeilor la toate nivelurile dincolo de pandemia curentă.

„Focarul COVID-19 este o experiență foarte dificilă, în special, pentru primarii și primarele care sunt la primul lor mandat. Simțim nevoia unei sesiuni de dialog foarte clară și echilibrată cu autoritățile naționale pentru a putea face față tuturor provocărilor. În Comisia Situații Excepționale din localitatea noastră, șapte din nouă membri sunt femei. De asemenea, funcțiile de primară, asistentă socială și ofițeră de poliție sunt ocupate de femei, așa că suntem la putere. Cu toate acestea, vreau să menționez că bărbații nu ne-au lăsat să facem față tuturor provocărilor fără de sprijinul lor”, a împărtășit experiența localității sale Victoria Butuc-Guranda, fiind în primul său mandat de primară în satul Dănceni.

Agnesa Grecova, consilieră locală, comuna Moscovei din raionul Cahul, a evidențiat un aspect cu care se confruntă multe mame în timpul pandemiei: „Vulnerabile sunt mămicile ale căror copii au atins vârsta de 3 ani, pentru că nu mai beneficiază de indemnizația pentru îngrijirea copilului, iar să se angajeze în câmpul muncii nu au posibilitate deoarece grădinițele nu funcționează și oferte de muncă nu există în această perioadă. Multe dintre ele își cresc copiii singure și nu dispun de alte surse de finanțare”.

„Indiferent de pandemii, acțiunea noastră pentru consolidarea democrației și respectarea drepturilor omului trebuie să continue”, a fost mesajul transmis participantelor de către Președinta Asociației „Institutum Virtutes Civilis”, Liliana Palihovici.

În rezultatul acestei mese rotunde va fi elaborată o culegere a experiențelor și provocărilor cu care se confruntă la nivel local liderele femei.

Masa rotundă #DemocracyTalks: „Liderismul femeilor în contextul pandemiei: o perspectivă a femeilor lidere la nivel local” a fost facilitată de Asociația „Institutum Virtutes Civilis” și susținută de UN Women Moldova și Suedia.

Recente

Mai vezi și

Job Announcement: Project Assistant for the “Partnerships 4 Women Leadership and Good Governance” Project

Location: Chisinau, MoldovaApplication Deadline: 31st March, 2021 Starting date: 10 April 2021, negotiable Expected Duration of Assignment: 36 months, full time position ABOUT PROJECT “Partnerships 4 Women...

Job Announcement: Training Component Coordinator for the “Partnerships 4 Women Leadership and Good Governance” Project

Location: Chisinau, MoldovaApplication Deadline: 05 April 2021 Starting date: 01 June 2021Expected Duration of Assignment: 30 months, full time position ABOUT PROJECT “Partnerships 4 Women Leadership and...

Lilia Puzderi-Căinăreanu: „Echipa mea m-a convins că dizabilitatea nu reprezintă un impediment pentru a face carieră”

„Echipa mea m-a convins că dizabilitatea nu reprezintă un impediment pentru a face cariera politică. Din anul 2017 m-am pornit în acest drum, am...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here