Peste 100 de femei și bărbați din șapte țări – Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova, România și Ucraina – s-au reunit la Chișinău, la 4 și 5 septembrie 2019, în cadrul Consultărilor sub-regionale „Beijing+25” pentru a discuta realizările și acțiunile de urmat, după aproape 25 de ani de la adoptarea Declarației de la Beijing și a Platformei de Acțiune privind consolidarea drepturilor femeilor.
Consultările sub-regionale „Beijing+25” de la Chișinău reunesc promotoare și promotori ai drepturilor femeilor reprezentând societatea civilă din țările Parteneriatului Estic și România, oficiali și parteneri de dezvoltare într-un dialog deschis axat pe soluții, bune practici, exemple inovatoare pentru modul în care egalitatea de gen contribuie esențial la dezvoltarea țărilor.
Consultările sub-regionale de la Chișinău „Beijing+25” sunt organizate de Asociația „Institutum Virtutes Civilis”, în parteneriat cu UN Women în Moldova (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor) și Fundaţia Hanns Seidel.
„Mulțumim Moldovei pentru faptul că găzduiește aceste Consultări sub-regionale”, a afirmat în discursul său Directoarea Regională, Biroul Regional UN Women pentru Europa și Asia Centrală, Alia El-Yassir, subliniind rolul promotorilor și vizionarilor în domeniul drepturilor femeilor într-un proces să asigure realizarea nu doar de jure, dar și de factor a angajamentelor privind eliminarea excluderii și discriminării femeilor, adoptate la Beijing. „Este o energie minunată în această sală”, a scris Directoarea Regională UN Women pe Twitter în debutul evenimentului de la Chișinău.
Președinta Asociației „Institutum Virtutes Civilis”, Liliana Palihovici, a subliniat în mesajul său că asigurarea egalității de gen nu este o problemă ce vizează doar femeile, ci este un subiect complex ce ține de drepturile omului, exprimându-și speranța că toate contribuțiile participantelor și participanților la consultări „vor influența schimbările în bine și vor contribui la crearea unui viitor pe care ni-l dorim”.
Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova, Anna Lyberg, a mărturisit că este fericită să participe la aceste discuții privind egalitatea de gen. „Ne mândrim că în Moldova avem asemenea parteneri în promovarea vocii și opiniilor tuturor femeilor”, a spus Ambasadoarea Suediei, o țară-donatoare care sprijină în statele din regiune inițiativele de asigurare a drepturilor femeilor.
Ambasadoarea Germaniei în Republica Moldova, Angela Ganninger, a relevat în mesajul său faptul că „egalitatea de gen este în legătură directă cu dezvoltarea economică”, exprimându-și speranța că acest eveniment va crea conexiuni și colaborări dincolo de regiunea reprezentată la Consultările sub-regionale „Beijing+25” de la Chișinău.
Directorul de Proiecte al Fundației „Hanns Seidel” în Ucraina, Republica Moldova și România, Daniel Seiberling, a spus că fundația pe care o reprezintă susține democrația și dezvoltarea incluzivă, iar în acest context „dimensiunea de gen este foarte importantă și trebuie integrată în politici” ca să poată contribui la dezvoltarea unei țări.
De asemenea, mesaje de salut au adresat participantelor și participanților la eveniment Tatiana Molcean, Secretar de Stat în Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, și Mihai Popșoi, Vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova.
Tatiana Molcean, Secretar de Stat în Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, a constatat că în mesajul său că în Moldova avem strategii și legi bune și o societate civilă puternică și a lansat un apel pentru a merge „dincolo de angajamente și tratate”.
Vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, Mihai Popșoi, a amintit că în prezent funcțiile de Prim-ministru și Speaker al Parlamentului în Moldova sunt deținute de femei, la fel peste jumătate din miniștrii Guvernul țării sunt femei. În același timp, „asigurarea egalității de gen merge dincolo de reprezentarea politică”, a remarcat Vicespeakerul Mihai Popșoi, menționând interconexiunea dintre egalitatea de gen, drepturile omului și dezvoltare, în contextul celor 25 de ani de la Conferința Mondială a Femeilor de la Beijing.
Declarația de la Beijing și Platforma de Acțiune adoptate, în 1995, în cadrul celei de a patra Conferințe Mondiale a Femeilor, sunt considerate unul dintre cele mai vizionare parcursuri de dezvoltare pentru femei și fete din întreaga lume. Atunci, 189 de țări ale lumii, inclusiv Republica Moldova, s-au angajat să combată stereotipurile de gen și să contribuie la asigurarea egalității dintre femei și bărbați.
Pagina evenimentului pe FB: https://bit.ly/2lF5NiW
Mai multe informații despre marcarea celor 25 de ani de susținere și promovare a drepturilor femeilor, puteți citi pe: https://www.unwomen.org/en/get-involved/beijing-plus-25
Imagine: UN Women Moldova