Asociația „Institutum Virtutes Civilis”, Fundația „Friedrich Ebert” Moldova și Ministerul Muncii și Protecției Sociale au semnat un Memorandumul de Înțelegere privind cooperarea în domeniul asigurării bunei guvernări și promovării egalității de gen. Documentul a fost agreat în cadrul proiectului „Parteneriate pentru liderismul femeilor și bună guvernare”, implementat de Fundația „Friedrich Ebert” Moldova și AO „Institutum Virtutes Civilis”, cu suportul financiar al Uniunii Europene și Friedrich-Ebert-Stiftung.
Prin acest Memorandum, părțile s-au angajat să realizeze un șir de acțiuni, care vor contribui la atingerea obiectivelor Proiectului pe parcursul implementării acestuia, perioada aprilie 2021 – aprilie 2024. Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, a subliniat necesitatea consolidării eforturilor autorităților publice și societății civile pentru asigurarea egalității de gen și a bunei guvernări atât la nivel național, cât și local. „Semnarea Memorandumului va contribui la susținerea eforturilor naționale de abilitare a femeilor și de promovare a politicilor de egalitate de gen, care să asigure oportunități egale pentru femei și bărbați, și o participare mai activă a femeilor în procesele sociale, economice și politice”, a afirmat Marcel Spatari.
Prezentă la evenimentul de semnare, directoarea Fundației „Friedrich Ebert” Moldova, Ana Mihailov, a apreciat deschiderea Ministerului Muncii și Protecției Sociale de a se implica în activitățile de instruire, preluarea bunelor practici și evenimentele de advocacy din proiect pe dimensiunea de asigurare a egalității de gen, buna guvernare, precum și la elaborarea planurilor de acțiuni de dezvoltare locală, dar și realizarea auditului de gen în localitățile țintă aproiectului. „Suntem siguri că această colaborare cu autoritățile publice centrale va aduce multiple beneficii, mai ales pentru beneficiarii proiectului nostru – autoritățile publice la nivel local, organizațiile societății civile, grupurile de inițiativă și, nu în ultimul rând, cetățenii Republicii Moldova. Mai mult, credem că experiențele acumulate în cadrul proiectului în domeniul politicilor publice sensibile la dimensiunea de gen, vor fi luate drept exemple pozitive de cât mai multe femei, dar și bărbați”, a subliniat directoarea Fundației „Friedrich Ebert” Moldova.
Din partea AO „Institutum Virtutes Civilis”, Memorandumul a fost semnat de președinta Liliana Palihovici, care a reiterat importanța colaborării dintre instituțiile statului și societatea civilă pentru asigurarea bunei guvernări, inclusiv prin implicarea femeilor în procesele decizionale. „Prin aceste parteneriate ne propunem să consolidăm capacitățile actorilor societății civile să se implice eficient în procesele de guvernare și schimbarea în bine a comunităților din care fac parte. În același timp, proiectul va investi în capacitățile autorităților publice pentru a crea platforme de dialog cu OSC și a implica societatea civilă în procesele de elaborare a politicilor publice. Sperăm că, până la finalul proiectului, autoritățile publice cu care vom conlucra vor aplica abordări sensibile la dimensiunea de gen, atunci când dezvoltă și implementează politici publice la nivel local și național. Memorandumul semnat astăzi reprezintă și un bun început pentru susținerea și încurajarea femeilor să devină lidere, să se implice mai mult în luarea deciziilor în comunitățile lor”, a spus Liliana Palihovici.
Proiectul „Parteneriate pentru liderismul femeilor și bună guvernare” a fost lansat în luna aprilie a acestui an.