Instruire pentru comunitățile partenere EVA din raionul Cahul în domeniul Scrierii proiectelor comunitare

În jur de 20 reprezentante ale ONG-urilor, grupurilor de inițiativă locală și APL din 6 localități ale raionului Cahul, au participat la o instruire în domeniul Scrierii proiectelor comunitare. Cele șase comunități din raionul Cahul – comunele Andrușul de Jos, Larga Nouă, Slobozia Mare, Zârnești, Văleni și orașul Cahul, s-au îmbogățit cu femei active și lidere comunitare care dețin competențe în scriere de proiecte și atragere de fonduri pentru rezolvarea problemelor de gen.

În debutul instruirii coordonatoarea proiectului din partea Centrului CONTACT-Cahul, Cristina Lupan, le-a urat succes participantelor și  a subliniat că „Atelierul de instruire în scriere de proiecte, este destinat pentru comunitățile partenere EVA din raioanele Cahul și Ungheni. Această activitate vine drept o etapă de pregătire pentru Apelul de finanțare a Inițiativelor locale care promovează egalitatea de gen în regiunile-cheie. Apelul va fi lansat în curând în cadrul proiectului „Parteneriate locale  pentru abilitarea femeilor din raioanele Cahul și Ungheni” și va răspunde unor necesități identificate în procesul de adaptare a strategiilor de dezvoltare locală la dimensiunea de gen. O activitate asemănătoare se va desfășura la data de 29 iunie 2021 în mun. Ungheni”.

Proiectul „Parteneriate locale pentru abilitarea femeilor din raioanele Cahul și Ungheni” este realizat de către Asociația „Institutum Virtutes Civilis” și Asociația Obștească Centrul CONTACT-Cahul și este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF Moldova.

Silvia Strelciuc, expertă națională, a relatat că în cadrul seminarului participantele au deprins algoritmul de bază în scrierea de proiecte, dezvoltându-și anumite abilități practice. Necesitățile de gen și problemele cu care se confruntă femeile în localități, au fost discutate în grupuri de lucru, fiind selectate trei probleme reale din comunitățile partenere EVA. Este vorba de:

• număr redus de femei  în mediul rural, care dezvoltă afaceri și accesul redus la informații cu privire la inițierea afacerilor;  

• condiții neadecvate de funcționare și care nu corespund necesităților de gen în blocurile sanitare din instituțiile de învățământ;  

• zonele de odihnă și agrement din spațiile publice nu sunt adaptate în corespundere cu necesitățile femeilor, a mamelor cu copii și bunicuțelor.

În baza acestor trei probleme participantele au lucrat practic și au dezvoltat concepte de proiecte. Pe termen lung competențele în scrierea de proiecte vor ajuta comunitățile să fructifice abilitățile în atragerea de fonduri pentru dezvoltarea de noi proiecte și inițiative multiple de dezvoltare locală”.

Fiecare participantă și-a exprimat dorința de a aduce schimbări pozitive în localitățile pe care le reprezintă și s-a implicat activ în acumularea cunoștințelor în scrierea unui proiect.

„Seminarul este foarte binevenit în ajutorul comunității. Am participat la instruire cu scopul de a mă implica la scrierea proiectului pentru localitate și a aplica la Apelul de finanțare. Astfel de activități contribuie la dezvoltarea capacităților femeilor active” a spus dna Natalia Bazan, șefa Sectorului Cultural din s. Zîrnești, raionul Cahul.

Activitatea s-a desfășurat la data de 18 iunie, curent, în municipiul Cahul, cu păstrarea strictă a tuturor recomandațiilor privind prevenirea răspândirii virusului COVID 19.

#EVAProject #ImpreunaMaiPuternici #EU4Ungheni #EU4Cahul #EU4Moldova #StrongherTogether #OrangeTheWorld #GenerationEquality

Această activitate este realizată de către AO Centrul „CONTACT-Cahul” și Asociația Obștească „Institutum Virtutes Civilis”, în cadrul Proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF Moldova, în baza Acordului de Colaborare cu UN Women (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitate de Gen și Abilitarea Femeilor). Părerile și opiniile exprimate aici aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UN Women, al UNICEF sau al Uniunii Europene.

Recente

Mai vezi și

Anunț extins pentru selectarea unui agent economic care să furnizeze servicii de alimentație și locațiune a unei săli de conferințe pentru organizarea evenimentelor de...

Organizație:Asociația Obștească „Institutum Virtutes Civilis”Sectorul:Non-guvernamentalLocație:Republica MoldovaPerioada de prestare a...

Olga Caraman: „Oamenii vor să le fii alături. Dacă vii cu promisiuni deșarte, te taxează cu votul lor”

Cu o carieră dedicată comunei Grătiești și o experiență...

Anunț de solicitare a ofertelor pentru servicii de traducere scrisă și machetare a produselor traduse

1. Context: AO „Institutum Virtutes Civilis” (AO IVC) implementează, cu...

Liliana Palihovici: „Ziua de 8 martie oferă oportunitatea de a marca rezultatele pe care femeile le-au atins în diverse domenii, de la politică la...

Îndemnul președintei AO Institutum Virtutes Civilis, Liliana Palihovici, de Ziua Internațională a Femeii.

Liliana Palihovici: „Promovarea egalității de gen nu se rezumă doar la legislație, ci implică și investiții în educație și conștientizare”

Președinta AO „Institutum Virtutes Civilis”, Liliana Palihovici, a subliniat în cadrul mesei rotunde organizate de Federația Sindicatelor din Moldova, în ajunul Zilei Internaționale a...

AO IVC pune la dispoziția APC, APL și prestatorilor de servicii sociale ghidul „Achiziția publică a serviciilor sociale în Republica Moldova”

AO „Institutum Virtutes Civilis” lansează ghidul intitulat „Achiziția publică a serviciilor sociale în Republica Moldova”, un instrument esențial destinat Autorităților Publice Centrale (APC), Autorităților...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here