Institutum Virtutes Civilis a început instruirea reprezentanților OSC-urilor în ce privește asigurarea durabilității financiare

Ce putem face în cazul în care rămânem fără finanțare de la actualii donatori? Pe ce resurse interne ne putem baza și cum gestionăm mai bine bugetele? Sunt întrebări la care managerii organizațiilor neguvernamentale ar trebui să se gândească din timp și să ia măsuri pentru a evita eventuale șocuri generate de posibile întreruperi ale finanțărilor.

În cazul organizațiilor din domeniul social, pierderea finanțării poate fi și mai traumatizantă, întrucât acest fapt atrage întreruperea prestării serviciilor sociale către beneficiari, care sunt, în mare parte, persoane în etate sau cu dizabilități, copii în situații de risc etc. Din aceste motive, în cadrul proiectului finanțat de Uniunea Europeană „Organizațiile societății civile (OSC) acționează pentru servicii sociale mai bune” OSC-urile sunt ajutate să se pregătească de eventuale probleme financiare și să-și construiască propriile strategii de sustenabilitate.

La instruirile care sunt organizate în săptămâna curentă de către Institutum Virtutes Civilis, organizație parteneră în proiect, reprezentanți și reprezentante a 38 de OSC-uri învață cum și de unde pot găsi bani pentru planurile lor de extindere a serviciilor și cum să-și construiască propria strategie de sustenabilitate financiară.

„Sper să plec de aici cu un plan de sustenabilitate financiară bine structurat și detaliat”

Organizația „Aachen Moldova” din Cahul, specializată pe susținerea persoanelor vulnerabile și cu dizabilități, gestionează în prezent proiecte de la donatori externi și, de asemenea, primește ajutor de la Organizația „Aachen” din Germania. „Aceste proiecte sunt însă de scurtă durată, iar noi ne dorim să creștem organizația și să facem ca serviciile ei să aibă continuitate și să fie calitative. De aceea sper să plec de aici cu un plan de sustenabilitate financiară bine structurat și detaliat de care să ne putem conduce la modul real”, spune președinta organizației, Natalia Dediu.

Viorica Vornicescu, președintă a organizației „SOS Autism” din Chișinău are și un alt obiectiv – ca planul de sustenabilitate să includă și venituri din serviciile prestate prin contract autorităților publice locale: „Organizația noastră prestează servicii pentru copii și adulți cu dizabilități și tulburări din spectrul autist, servicii pe care vrem să le acredităm și să le propunem pentru contractare autorităților municipale Chișinău. Avem deja un centru medical care este acreditat și finanțat de Compania Națională de Asigurări în Medicină. Cât privește terapiile, inclusiv terapia ABA pentru copiii cu autism, sperăm că în curând vor fi și ele contractate și finanțate de către administrația publică. Este foarte oportună această instruire, întrucât fiecare dintre noi vrem să fim durabili o perioadă cât mai lungă și dacă vom elabora un plan de sustenabilitate financiară a organizației, pe care ne vom putea baza, vom începe a fortifica și echipele, vom deveni mai vizibili și, respectiv, mai puternici”.

Liliana Palihovici: „De fapt, instruim OSC-urile cum să abordeze potențiali parteneri, care să devină susținători și cofinanțatori ai serviciilor sociale”

În unele localități ale Republicii Moldova, oamenii beneficiază doar de servicii sociale prestate de OSC-uri, însă capacitățile lor umane și financiare nu sunt fără limită, de aceea organizațiile trebuie ajutate să-și dezvolte planificarea strategică și capacitățile strategice de a atrage resurse, este convinsă Liliana Palihovici, președintă a AO Istitutum Virtutes Civilis. „Cu alte cuvinte, este o instruire despre cum să abordezi potențiali parteneri, cum să abordezi oameni obișnuiți, să-i faci să-ți devină susținători și cofinanțatori ai serviciilor pe care planifici să le dezvolți. Instruirea de astăzi mai are un obiectiv – de a pune într-o rețea de comunicare prestatorii de servicii sociale din diferite regiuni. Fiecare are o anumită experiență care este foarte valoroasă, iar prin prezentarea ei aici și discutarea în comun a diferitelor aspecte putem găsi noi căi de succes în prestarea serviciilor sociale. Aici reprezentanții OSC-urilor învață și unii de la alții, nu doar de la formatoare”, precizează Liliana Palihovici.

Formatoarea Paula Beudean, specialistă în foundraising și sustenabilitate financiară din România, spune că OSC-urile din Republica Moldova ar putea evita greșelile celor din România, care s-au pomenit, într-o perioadă, cu sursele de finanțare reduse urmare a aderării țării la Uniunea Europeană. „Au fost 2-3 ani în România când ONG-urile nu aveau finanțări. Nu erau pregătite nici să facă mobilizare de fonduri din comunitate. Multe dintre ele au dispărut, s-au micșorat atât de mult încât impactul activității lor a fost extrem de redus. E frumos că în Republica Moldova se fac lucrurile mai din timp și încercăm să oferim ONG-urilor o perspectvă pe care să o încerce de pe acum, să vadă cum ar putea aduna resurse și de la donatori individuali, și de la companii, cum să educe și publicul în legătură cu asta. În zilele de training vom învăța câteva modele de obținere a resurselor de la persoane prin evenimente speciale, prin programe de foundraising, de la rețele de prieteni, dar și cum să faci bani vânzând ceva, practicând activități generatoare de venit. Vom insista și pe contractarea serviciilor de către autoritățile publice, în speranța că acest lucru va merge mai bine în Moldova decât a mers în România”.

Daniela Leahu, directoare de proiect la Fundația Soros Moldova, și Marcela Dilion-Strechie, coordonatoare de proiect la Keystone Moldova, au menționat că instruirile care se sunt oferite OSC-urilor, cu accent pe activitate practică, au fost gândite să contribuie la fortificarea organizațiilor, astfel ca ele să devină structuri de referință în domeniul social în localitățile lor.

Instruirile referitoare la sustenabilitatea financiară au început la 10 mai și vor dura patru zile, formatoare fiind Paula Beudean și Aliona Ursoi. În luna iunie, aceleași organizații vor fi instruite în ce privește asigurarea rezilienței și calității serviciilor sociale, în cadrul unor traininguri oferite de o altă organizație parteneră în proiect, Keystone Moldova.

Aceste activități au loc în cadrul proiectului „Organizațiile societății civile acționează pentru servicii sociale mai bune”, finanțat de Uniunea Europeană, cofinanțat și implementat de Fundația Soros Moldova, în parteneriat cu Keystone Moldova și Institutum Virtutes Civilis. În cadrul acestui proiect, 40 de organizații ale societății civile din diferite localități sunt sprijinte să creeze și să dezvolte servicii osciale reziliente și incluzive.

Recente

Mai vezi și

AO „Institutum Virtutes Civilis” a realizat o nouă rundă de consultări cu specialiștii asupra metodologiei de calculare a costurilor serviciilor sociale

Specialiști din domeniul asistenței sociale din majoritatea raioanelor țării au participat vineri, 12 aprilie, la un eveniment de consultare a metodologiei de calculare a...

AO Institutum Virtutes Civilis elaborează noi formule de calculare a costurilor serviciilor sociale

Specialiști din cadrul centrelor de plasament pentru vârstnici, ai unor centre comunitare multifuncționale și ai structurilor teritoriale de asistență socială care gestionează astfel de...

Organizațiile prestatoare de servicii sociale și autoritățile publice sunt ajutate să însușeasă procedurile de achiziții publice a serviciilor sociale

Reprezentanți ai autorităților publice locale și ai organizațiilor prestatoare de servicii sociale din diferite localități au participat la Chișinău la o nouă instruire desfășurată...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here