În premieră, o delegație a societății civile din Republica Moldova, din care a făcut parte și președinta AO „Institutum Virtutes Civilis” Liliana Palihovici, co-Președinta Platformei Societății Civile Republica Moldova – Uniunea Europeană, a participat la Forumul de nivel înalt privind extinderea UE, intitulat „Spre o extindere de succes a UE”, desfășurat la Bruxelles, pe 24 octombrie.
Forumul, co-organizat de Comitetul Economic și Social European (CESE) și Comisia Europeană, a reunit reprezentanți de nivel înalt din UE, state membre și țări candidate, inclusiv Republica Moldova, care a depus oficial cererea de aderare la UE.
Evenimentul a subliniat rolul vital al societății civile și al dialogului social în procesul de aderare la UE, în special în ceea ce privește respectarea valorilor fundamentale ale UE. Discuțiile au evidențiat importanța dimensiunii sociale, alături de aspectele economice, pentru o extindere reușită.
Comisarul European pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, a subliniat importanța concentrării asupra oamenilor și a valorilor sociale, pe lângă chestiunile economice. El a remarcat adoptarea de către Republica Moldova a unei declarații de aderare la pilonul social al UE și a subliniat că consolidarea dialogului social este crucială pentru o extindere reușită. Comisarul Schmit a menționat, de asemenea, necesitatea de a aborda preocupările cetățenilor moldoveni care sunt reticenți față de aderarea la UE sau frustrați de durata procesului de aderare. În discursul său, a afirmat că „valorile sociale ale UE – dimensiunea socială – sunt la fel de importante ca piața comună”. De asemenea, a argumentat că „concentrându-ne și pe dimensiunea socială și pe dialog, putem asigura succesul extinderii”.
Oliver Röpke, președintele Comitetului Economic și Social European (CESE), a abordat provocările dezinformării în Republica Moldova, subliniind necesitatea unor parteneriate solide cu organizații precum OSCE și Consiliul Europei pentru a proteja drepturile omului, în special ale minorităților.
Participarea delegației societății civile din Republica Moldova la acest forum de nivel înalt subliniază angajamentul acesteia de a se implica activ în procesul de aderare la UE și de a contribui la un viitor în care Republica Moldova este membru cu drepturi depline al familiei europene.