În patru comune din raionul Ungheni vor activa specialiști în protecția drepturilor copilului

Patru localități cu cel mai mare număr de locuitori din raionul Ungheni vor avea specialiști în protecția drepturilor copilului, datorită unui proiect finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Fundația Soros Moldova.  

În primăriile Todirești, Sculeni, Pîrlița și Zagarancea vor fi angajați, începând cu anul viitor, câte un specialist în drepturile copilului. Acești profesioniști vor identifica copiii aflați în situații de risc, vor evalua situația lor, vor determina forma optimă de intervenție, suportul de care este nevoie și vor monitoriza îndeaproape fiecare familie, până când copilul va fi în siguranță. În acest fel, vor fi prevenite cazurile grave, în care copiii ajung în condiții ce le amenință viața și dezvoltarea sau sunt separați de familie și plasați în instituții rezidențiale. Conform legislației, activitatea unor astfel de profesioniști este reglementată încă din anul 2013, însă în prezent în toată țara activează doar 17 specialiști. 

Specialiștii în protecția drepturilor copilului din cele patru localități vor fi instruiți, vor fi susținuți de alți profesioniști în domeniu și vor beneficia de supervizare calificată la locul de muncă, pentru a dobândi toate cunoștințele și abilitățile de lucru cu familiile și copiii aflați în situații de risc. De asemenea, în cadrul proiectului vor fi instruiți și membrii echipelor multidisciplinare din 33 de primării din raionul Ungheni, pentru a interveni prompt în cazurile de violență, neglijare și abuz asupra copiilor.

„Fundația Soros Moldova susține organizațiile societății civile care dezvoltă parteneriate cu autoritățile publice, pentru dezvoltarea serviciilor sociale sustenabile, de care vor beneficia mii de oameni din țara noastră. Suportul și implicarea specialiștilor în protecția drepturilor copilului vor contribui la prevenirea cazurilor de risc pentru copii, vor salva familii și vor întări comunități. Astfel, comunitățile vor deveni mai tolerante, mai deschise și mai incluzive”, a declarat Daniela Leahu, directoare de proiect, Fundația Soros Moldova. 

În cadrul proiectului, AO„Alternative Sociale” va fi susținută pentru a menține dialogul constructiv de lungă durată cu autoritățile publice locale, în acest fel asigurându-se sustenabilitatea financiară a serviciilor dezvoltate.

„Uniunea Europeană susține eforturile societății civile în procesul de dezvoltare a serviciilor sociale, ceea ce va contribui la promovarea incluziunii sociale a tuturor persoanelor din grupuri vulnerabile, care, din păcate, au fost afectate într-un mod disproporționat de pandemia COVID-19. Susținerea pentru dezvoltarea acestui serviciu și nu numai, reprezintă un sprijin concret în acest sens și un adevărat exemplu de solidaritate în vremuri de criză. Uniunea Europeană va continua să sprijine procesul de dezvoltare a serviciilor sociale la nivel local”, a menționat Gintautas Baranauskas, Șef adjunct al Secției Operațiuni Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova.

„Prin acest proiect, vom debloca munca asistenților sociali comunitari, care, într-o localitate, se ocupă de toate categoriile de beneficiari, nu doar de copii. În comunele mari este foarte greu pentru un asistent social să facă față tuturor sarcinilor. În total, vom consolida capacitățile de intervenție și asistență la nivel local a 297 de profesioniști din componența echipelor multidisciplinare în ce privește protecția drepturilor copilului, prin instruiri privind colaborarea intersectorială și punând accent pe prevenire și nu pe intervenție”, a declarat Adriana Frasin, președinta AO „Alternative sociale”, la conferința de lansare a proiectului.

Grantul pentru proiectul care va fi implementat de AO „Alternative sociale” a fost acordat în cadrul proiectului „Organizațiile societății civile acționează pentru servicii sociale mai bune”, care are o valoare totală de 3.375.000 de euro și este finanțat din sursele Uniunii Europene, cofinanțat și implementat de Fundația Soros Moldova, în parteneriat cu Asociația Keystone Moldova și AO ,,Institutum Virtutes Civilis”. În cadrul acestui proiect, la moment, 30 de organizații ale societății civile de nivel local beneficiază de granturi și de asistență calificată pentru dezvoltarea serviciilor sociale comunitare eficiente și incluzive. 

Proiectul „Autoritatea tutelară locală pentru o protecție mai bună a copiilor”, lansat astăzi, 30 noiembrie, va fi implementat de Asociația Obștească ,,Alternative sociale” din Ungheni.

Recente

Mai vezi și

Anunț extins pentru selectarea unui agent economic care să furnizeze servicii de alimentație și locațiune a unei săli de conferințe pentru organizarea evenimentelor de...

Organizație:Asociația Obștească „Institutum Virtutes Civilis”Sectorul:Non-guvernamentalLocație:Republica MoldovaPerioada de prestare a...

Olga Caraman: „Oamenii vor să le fii alături. Dacă vii cu promisiuni deșarte, te taxează cu votul lor”

Cu o carieră dedicată comunei Grătiești și o experiență...

Anunț de solicitare a ofertelor pentru servicii de traducere scrisă și machetare a produselor traduse

1. Context: AO „Institutum Virtutes Civilis” (AO IVC) implementează, cu...

O nouă rundă de consultări publice ale proiectului metodologiei de calcul privind costurile serviciilor sociale

O ședință lărgită de consultare publică pe marginea proiectului metodologiei de calcul al costurilor serviciilor sociale a fost organizată la Chișinău, de către Asociația...

ONG-uri de profil: Trebuie să învățăm a identifica foarte bine nevoile beneficiarilor de servicii sociale

Pentru a avea servicii sociale durabile și eficiente trebuie să învățăm a identifica nevoile beneficiarilor. Apoi, să stimulăm apariția mai multor prestatori de servicii...

Buletin informativ lunar al proiectului „Organizațiile societății civile acționează pentru servicii sociale mai bune”

Vă punem la dispoziție buletinul informativ lunar al proiectului „Organizațiile societății civile acționează pentru servicii sociale mai bune”, finanțat din resursele Uniunii Europene, cofinanțat...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here