Femei primare la primul mandat – instruire în cadrul Academiei de Liderism Feminin „Women 4 Leadership”

34 de femei alese în funcția de primară la primul mandat s-au reunit, la 29 și 30 noiembrie 2019, la Chișinău, în cadrul Academiei de Liderism Feminin „Women 4 Leadership” pentru o instruire axată pe abilitarea femeilor pentru participare în procesele decizionale.

Această instruire care oferă participantelor cunoștințe și competențe în subiecte esențiale pentru femeile-lidere din Moldova – de la atribuțiile funcționarilor aleși în cadrul autorităților publice locale și planificarea strategică până la mobilizarea resurselor pentru inițiativele comunitare și integrarea egalității de gen în politicile locale – se desfășoară în cadrul Proiectului „Women 4 Leadership”, realizat de Asociația „Institutum Virtutes Civilis” (IVC) și IP CRAION CONTACT-Cahul, în parteneriat cu UN Women în Moldova (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor) și finanțat de Suedia.

În mesajul său adresat participantelor la instruirea Academiei de Liderism Feminin „Women 4 Leadership”, Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova, Anna LYBERG, le-a felicitat pe femeile recent alese în calitate de primare, menționând următoarele: „Faptul că ați reușit să obțineți mandate de primare și de consiliere locale aduce multe oportunități și responsabilități”. „Iar acest exemplu încurajator al Dumneavoastră poate inspira și alte femei”, a menționat Ambasadoarea Suediei.

Reprezentanta de țară interimară UN Women în Moldova, Milana RIKANOVIC, a subliniat, la rândul său, un alt aspect important. „Dumneavoastră reprezentați vocea femeilor și bărbaților, fetelor și băieților din comunitate, vocea celor care nu au suficientă putere să schimbe lucruri și care contează pe voi cu adevărat. Cunoașteți deja calea pe care a trebuit să o parcurgeți până la această etapă, nu rămâne decât să înfruntați barierele care vor apărea pe parcursul activității voastre”.

„Bine ați venit în lumea femeilor implicate în procesele decizionale!”, le-a spus beneficiarelor Academiei de Liderism Feminin „Women 4 Leadership” Președinta Asociației „Institutum Virtutes Civilis”, Liliana PALIHOVICI, exprimându-și speranța că „împreună vom reuși să facem mai multe lucruri bune”, iar această investiție a inițiatorilor și partenerilor proiectului va aduce beneficii comunităților administrate de femei primare.

În cadrul acestei instruiri marca „Women 4 Leadership”, experiența de participare la instruirile anterioare ale Academiei de Liderism Feminin și-au împărtășit-o două primare nou alese: Eugenia SÂRGHI, Primară de Satul Nou, Cimișlia, și Renata GABOR, Primară de Iezărenii Vechi, Sângerei.

„Am participat la primele sesiuni ale Academiei de Liderism Feminin și pot spune că asemenea proiecte sunt binevenite și chiar necesare”, a mărturisit Primara de Satul Nou, Cimișlia, Eugenia SÂRGHI, amintind că femeile au nevoie de susținere și promovare – „pe toate le-am găsit în Programul „Women 4 Leadership”.

„Atunci când sunt întrebată unde am obținut siguranța că voi reuși, răspund: la Academia de Liderism Feminin”, a afirmat, la rândul său, Primara de Iezărenii Vechi, Sângerei, Renata GABOR. „Am avut o campanie demnă, curată, cu multă muncă. Oamenii au nevoie să fie priviți în ochi, să li se vorbească direct”, a spus Primara, precizând că femeile-lidere pot reuși asta.

Instruirea din cadrul Academiei de Liderism Feminin „Women 4 Leadership” a fost moderată de experți naționali, iar această activitate a avut loc în cadrul Acordului de cooperare în bază de proiecte cu UN Women, finanțat de Suedia și UN Women. Părerile și opiniile exprimate aici aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UN Women, al Organizației Națiunilor Unite sau al donatorului.

Fotografie UN Women Moldova

#GenerationEquality #Women4Leadership

Recente

Mai vezi și

Inițiativele IVC Moldova – reflectate în buletinul informativ al Delegației UE în R. Moldova

Activitățile organizate în cadrul proiectului „Parteneriate pentru liderismul femeilor și bună guvernare”, implementat de Fundația „Friedrich Ebert” Moldova și AO „Institutum Virtutes Civilis”, cu...

Tinerii din Fălești despre spectacolul social „UN DAR PENTRU TINE”

Mai mulți tineri din raionul Fălești și-au exprimat părerile despre implicarea lor în proiectul „Tinerii și tinerele pentru egalitate și nediscriminare”, datorită căruia au...

Spectacolul de Teatru Social „UN DAR PENTRU TINE” la Obreja Veche, Fălești

Tinerii și tinerele din raionul Fălești au prezentat în incinta I. P. Gimnaziul „Sergiu Moraru” din comuna Obreja Veche, la data de 11 octombrie 2021 spectacolul social...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here