Expresia „locul femeii este la cratiță” trebuie înlocuită cu „femeia face carieră”

Masă rotundă în studioul din Chișinău al Europei Libere.

Femeile din societatea moldovenească nu trebuie să se mai subordoneze mentalității patriarhale. Expresia „locul femeii este la cratiță” trebuie înlocuită cu „femeia face carieră” – este concluzia participantelor la proiectului Women 4 Leadership, care a adunat femei din diferite domenii de activitate, zone și interese, cu scopul de a încuraja femeile să se implice mai activ în luarea deciziilor. O discuție la masa rotundă moderată de Valentina Ursu.

Europa Liberă: O întrebare firească: De ce este nevoie de o implicare mai profundă a femeii în toate domeniile cotidiene? Și o să răspundă la această întrebare interlocutoarele mele, care sunt beneficiare ale unui proiect – Proiectul „Women 4 Leadership” – și pe care le prezint cu plăcere: Eugenia Sîrghi, care a activat în calitate de asistentă medicală zece ani în Chișinău, apoi a fost plecată în Italia, ulterior a revenit în țară. V-ați angajat în Satul Nou, o localitate din Cimișlia. De fapt, e baștina Dvs., și activați acum ca și asistentă a medicului de familie; Svetlana Mazur, avocată; Aliona Grebănos, secretară a Consiliului din comuna Sadâc, raionul Cantemir; Adriana Buciușcanu, specialistă în cadrul Consiliului raional Orhei, și cea care s-a retras din politică și instruiește viitori lideri politici Liliana Palihovici, fostă deputată, vicepreședintă a Parlamentului. Absența femeilor lider în orice societate astăzi ar trebui să reprezinte o îngrijorare, deoarece nu este un rezultat al lipsei de femei calificate, ci mai degrabă o consecință a incapacității sociale de a recunoaște și răsplăti potențialul feminin. Dna Eugenia Sîrghi, cum vedeți Dvs. implicarea mai profundă a femeii în luarea deciziilor împreună cu bărbații în toate sferele de putere?

Eugenia Sîrghi: „Dacă luăm comparativ cu câțiva ani în urmă, lucrurile stau mai bine. Femeile au devenit mai îndrăznețe și mai participative, dar nu într-atât încât ar trebui să fie.”

Eugenia Sîrghi

Europa Liberă: Dar ce înseamnă că femeia trebuie să aibă mai mult curaj?

Eugenia Sîrghi​: „Îi prea timidă, în primul rând; în al doilea rând, stereotipurile astea că locul femeii este numai la bucătărie, că locul femeii este numai să aibă grijă de copii, stereotipurile astea care predomină în societate și trebuie să spargem stereotipurile și să încurajăm femeile să fie mai active, să fie mai îndrăznețe, pentru că au capacități.”

Europa Liberă: Dna avocat Svetlana Mazur, să ne spunețși Dvs. despre numeroasele provocări care încă pot fi sesizate în ceea ce privește accesul femeilor în funcții de răspundere.

Svetlana Mazur: „Implicarea fiecărei femei importă foarte mult și este necesară. În ultima perioadă, după cum a spus colega, sunt femei cu mult mai active, implicate atât în viața socială, cât și în viața politică.”

Europa Liberă: Cine le motivează să se implice?

Svetlana Mazur: „Păi, de regulă, femeile pe femei mai mult se motivează și e clar cu susținerea membrilor familiilor, cu susținerea soților. Deci, în ultima perioadă, femeile se motivează singure pe ele, deoarece…”

Europa Liberă: Dar cum se explică faptul că în competiția politică deseori iese învingător bărbatul?

Svetlana Mazur: „Noi avem din 2006 Legea cu privire la egalitatea de gen între bărbați și femei și în 2016 este modificată legea prin care s-a introdus cota de 40 la sută, însă legea din 2006 este de fapt promovarea egalității de gen între bărbați și femei, dar în practică se stopează acest proces.”

Europa Liberă: Eu vă întrebam: Cum vă explicați că bărbații iese învingători într-o competiție politică?

Svetlana Mazur

Svetlana Mazur: „Păi încă predomină, cum a spus și colega, stereotipurile că încă locul femeie este mai mult la bucătărie, dar noi depășim, încetul cu încetul noi depășim aceste stereotipuri și avem șanse degrabă să fim la egalitate cu bărbații. Prin lege s-a modificat cota de 40 la sută, adică noi socotim că este un progres al femeilor și pe zi ce trece femeile devin tot mai implicate activ în viața socială și în viața politică și acesta este un succes.”

Europa Liberă: O întrebare și pentru dna Aliona Grebănos. Pe când vom observa o îmbunătățire considerabilă în ceea ce privește gradul de reprezentare al femeilor în sectorul public, dar și privat?

Aliona Grebănos: „Este necesar ca pe listele partidelor femeile să nimerească pe locurile eligibile pentru a nimeri în Parlament. Este foarte importantă implicarea femeilor în politică, este foarte importantă implicarea femeilor în procesul de luare a deciziilor, deoarece atunci vom avea niște politici echilibrate, valabile atât pentru femei, cât și pentru bărbați, și pentru copii, și pentru oamenii în etate.”

Europa Liberă: Cine conștientizează importanța asta despre care vorbiți?

Aliona Grebănos: „Acest lucru trebuie să-l conștientizeze și bărbații, pentru că ei știu bine că este necesar un echilibru în tot ceea ce noi facem.”

Europa Liberă: Deseori se creează impresia că pe hârtie se scriu lucrurile bine și frumos, în realitate situația diferă foarte mult.

Aliona Grebănos: „În mare parte e vina noastră, a femeilor, deoarece noi nu suntem întotdeauna solidare una cu cealaltă, nu ne încurajăm suficient de bine atunci când facem ceva, nu știm să ne lăudăm pe noi, să ne punem în valoare ceea ce noi putem să facem bine, chiar de multe ori poate mai bine decât un bărbat.”

Europa Liberă: A face bine înseamnă un sacrificiu, pentru că trebuie să reduci din timpul pe care îl aloci pentru copil sau pentru a face ordine, curățenie în apartament, în gospodărie. Sacrificiul acesta cum îl vedeți?

Aliona Grebănos

Aliona Grebănos: „De asta e și important ca și bărbații să accepte acest lucru, să se implice în treburile casei la egal cu femeile, să nu fie o rușine pentru un bărbat atunci când pregătește mâncarea, când soția este plecată la o conferință sau la serviciu, sau nu știu unde; să nu le fie frică să ducă un copil la grădiniță sau să-l aducă de acolo, pentru că, dacă am face totul la egal, s-ar întâmpla lucruri frumoase.”

Europa Liberă: Uneori se creează impresia că primul imbold, prima susținere, primul ajutor vine din exterior și când spun „din exterior”, partenerii externi ai Republicii Moldova sunt cei care pun umărul ca și femeia să se simtă împlinită și pe tărâmul politic și economic și peste tot, pentru că și în business erau uneori femeile limitate. Cum vă explicați că vine această asistență din afară?

Aliona Grebănos: „Republica Moldova a beneficiat de foarte multă susținere din partea Uniunii Europene, din partea finanțatorilor și donatorilor străini care au sprijinit numeroase proiecte, programe de abilitare a femeilor. La momentul de față sunt beneficiară a Proiectului „Women 4 Leadership”, un program extraordinar, cu o agendă vastă, un program care susține un număr destul de mare de femei pentru a se implica nu doar în viața politică, în procesele decizionale și pentru a ajunge ca să dețină niște funcții pe care preponderent le dețin doar bărbații. Este un program foarte bun, care susține și încurajează femeile ca să fie active, să fie implicate, să nu stea doar acasă, la bucătărie și la cratițe.”

Europa Liberă: V-a motivat să fiți mai active, să vă implicați, să aduceți plus valoare în localitate, în țară?

Eugenia Sîrghi: „Desigur, în cadrul acestui program, în afară de faptul că am cunoscut-o pe dna Palihovici, am mai cunoscut femei care au istorii de succes, care dețin funcții și care ne-au motivat însăși prin exemplul lor, ne-au dat un imbold ca noi să mergem sigure mai departe și să fim implicate mai activ și să ducem mesajul în localitățile de unde venim, să mergem să discutăm și cu alte femei, dând exemple concrete, femei concrete care au deja succes, care au ajuns deja, care să le motiveze să se implice, pentru că prin implicare…”

Europa Liberă: Dacă în Republica Moldova ar fi mai multe femei în diferite funcții, credeți că situația ar arăta altfel, lucrurile ar fi mers mai departe și mai bine?

Eugenia Sîrghi: „Eu cred că da, pentru că orice problemă o femeie o privește și o abordează multilateral.”

Europa Liberă: Femeia nu ar fi atât de coruptă, femeia nu ar fi atât de compromisă, șantajabilă? Ce ar câștiga statul, dacă ar avea la cârmă sau în funcții publice mai multe femei?

Eugenia Sîrghi: „Nu vreau să reiasă că suntem misandrii, că ne lăudăm prea mult pe noi, dar, știți, este expresia ceea și eu cred în chestia asta că femeile vor salva lumea. Eu la momentul de față cred că femeile În Moldova o să salveze țara.”

Aliona Grebănos: „Eu consideră că este necesar totuși un echilibru, cât femei, atât și bărbați. Având acest echilibru, vom dezvolta niște politici care vor fi bune pentru femei și pentru bărbați, vom soluționa probleme care afectează atât femeile, cât și bărbații. E nevoie de echilibru.”

Europa Liberă: Spuneți trei probleme astăzi cu care se confruntă cel mai mult societatea moldavă.

Svetlana Mazur: „În primul rând, societatea noastră se confruntă cu un fenomen foarte grav: corupția, este corupție la nivel național. Ca să stopăm acest fenomen, avem nevoie de schimbarea clasei politice, de aceea consider că cota de 40% este benefică, dacă era 50%, egalitatea de gen era și mai bine, însă femeile au așa abilități ca să lupte cu toate fenomenele, inclusiv cu fenomenul corupției. O altă problemă în țara noastră după corupție este sistemul de învățământ și migrația.”

Europa Liberă: Dna Aliona Grebănos, haideți să definițși Dvs.: care sunt trei probleme ale societății moldave?

Aliona Grebănos: „Desigur, cum spunea colega, corupția, sistemul putred care necesită să fie demontat. Evident că și infrastructura, și medicina, și învățământul, peste tot este nevoie de o mână de fier.”

Europa Liberă: Dna Eugenia Sîrghi?

Eugenia Sîrghi: „Da, problemele în Moldova sunt legate una de alta: corupția, sărăcia, migrația, dezinformarea în masă a populației se țin legate toate una de alta. Este un lanț pe care trebuie să-l rupem, dacă vrem să rezolvăm careva probleme.”

Europa Liberă: Și părerea Adrianei Buciușcanu. Dvs. ați lucrat în învățământ, acum vă regăsiți în cadrul Consiliului raional Orhei. Ce ne spuneți Dvs.?

Adriana Buciușcanu: „Cetățenii nu mai sunt la fel de motivați și preferă să lase pe altcineva să decidă în locul lor sau se implice. Oamenii nu mai au încredere atunci când stau într-o parte. Deci în cazul în care ei ar vrea să se implice și să se mobilizeze, nu doar să comenteze, pentru că așa este felul moldovenilor noștri, că de cele mai multe ori comentăm, bârfim, dar atunci când vine vorba ca să facem acțiuni concrete, nu le facem și de aici și lipsa asta de încredere. Eu personal vin din comuna Vatici și cunosc foarte bine problemele cu care se confruntă persoanele din mediul rural, dar nu este de ajuns doar să le cunoști, pentru că în momentul în care le cunoști ai nevoie și de niște pârghii ca să le soluționezi. Iată de ce este nevoie în implicarea proceselor decizionale, pentru că atunci când tu ai pârghii și putere de influență, lucrurile se pot schimba, dar atâta timp cât tu doar aduni problemele și le scrii undeva, nu cred că ele pot fi soluționate.”

Europa Liberă: În mediul rural deseori se înțelege că povara tuturor problemelor trebuie să cadă pe administrația locală, iar administrația locală este un colectiv foarte mic – primarul și consilierii. De ce atât de greu lumea arată receptivitate, când e vorba de soluționarea unei probleme?

Adriana Buciușcanu: „Probabil vine și din educație, dar și din sistemul în care au fost educați că cineva să le facă, cineva să le dea. Până acum marea majoritate a populației au fost niște executori, deci cei care munceau la o întreprindere sau într-un colhoz. Acum ne-am pomenit în situația că trebuie să fim stăpâni și noi suntem cei care luăm decizii, propunem soluții și în astfel de situații ne-am pomenit că nu avem acele persoane pregătite. În calitate de director al unui gimnaziu, vreau să vă zic că îmi era foarte greu să mobilizez părinții și de aici eu cred că educația se face pentru copii, pentru adolescenți, dar eu cred că trebuie educată și populația adultă. De aceea este foarte important ca atunci când ne facem ordine în curte, nu s-o facem doar în interiorul curții, dar cel puțin măcar în jurul gardului, dar la noi încă lipsește educația asta. Este foarte dificil și de aceea este necesar ca noi prin exemplul nostru să inspirăm și să fim niște exemple, pentru că este foarte dificil să încurajezi elevii să facă carte atunci când ei văd că în societate de fapt nu sunt apreciați, nu este acel cult al meritocrației, dar sunt puse alte valori. Este dificil, dar totuși eu cred că trebuie să luăm exemplele țărilor dezvoltate, acolo unde meritocrația este cea mai apreciată și nu alte criterii, cum ar fi corupția, cumătrismul, care este greu de dezrădăcinat.”

Europa Liberă: Cu ce o să mergeți la Vatici, după finalizarea acestei instruiri?

Adriana Buciușcanu

Adriana Buciușcanu: „Eu cred că implicarea în viața societății nicidecum nu înseamnă neglijarea familiei, pentru că nu poți să ai grijă de o familie atâta timp cât totul în jurul tău nu se dezvoltă și stagnează și este foarte important ca nu doar să avem grijă de familie, pentru că familia trăiește într-o comunitate, dar atâta timp cât în comunitate nu ești implicat, nu ai cum să oferi acele posibilități și oportunități familiei dacă nu te implici în viața comunității.”

Europa Liberă: Și totuși, unele femei, chiar dacă mai sunt puține, au numeroase realizări în ultimii ani reușind să treacă de toate barierele sociale. Drept exemplu poate servi chiar Liliana Palihovici. Cum se contura situația pe când vă aflați Dvs. ca și deputat în Legislativ, câte femei au avut norocul să ajungă parlamentare?

Liliana Palihovici: „La momentul în care eram eu deputată, cel mai mult au fost 23 de femei, ceea ce eu consider că este insuficient. Fiecare al cincilea deputat era o doamnă. Și cred că în momentele când noi vorbeam despre proiectele foarte importante care în special abordau mai mult problemele ce țin de drepturile femeilor nu întotdeauna aveam susținere. Deci, un exemplu concret este votarea în Parlament a modificării Codului Electoral cu introducerea cotei pentru reprezentarea femeilor. 20 de ani Moldovei i-au trebuit să dezbată acest subiect în Parlament, de câteva ori s-a discutat subiectul în Parlament, nu doar în actuala legislatură, ci și în legislaturile precedente și nu întruneau numărul necesar de voturi. Eu consider că avem nevoie de o egalitate și echitate în reprezentarea bărbaților și femeilor în procesele decizionale. În modul acesta vom putea promova și politici publice echitabile atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Eu nu cred că poate un bărbat mai bine înțelege deficiențele sistemului de sănătate când vorbim despre asistența pentru femei gravide și la naștere. Poate un bărbat mai bine face o analiză a subiectului și veni cu propuneri de îmbunătățire a sistemului? Nu! Cine cel mai bine cunoaște realitățile sistemului de servicii sociale din Moldova, din sistemul educațional? Femeile în marea majoritate sunt angajate în acest sistem, ele cunosc problemele din interior, ele pot veni cu soluții, deci ele și trebuie să participe în procesele decizionale pentru a contribui la dezvoltarea politicilor publice.”

Europa Liberă: Ați spus că ați îmbunătățit cadrul legal pentru egalitatea de șanse.

Liliana Palihovici: „Da.”

Europa Liberă: Pe de altă parte, acum deputații se vor alege în Parlament în baza unei noi reforme electorale…

Liliana Palihovici: „Sigur că da.”

Europa Liberă: 51 de legiuitori vor veni pe circumscripții, 50 pe liste de partid. Se vor grăbi femeile să-și facă loc și cărare?

Liliana Palihovici

Liliana Palihovici: „Deci, dacă atunci când am promovat modificarea Codului Electoral pentru introducerea cotei obligatorii de reprezentare a femeilor pe listele electorale, am făcut-o într-un alt sistem electoral și la acea etapă era un element care chiar ar fi ajutat și ar fi impus anumite reguli partidelor politice pentru condiția când analizează și fac listele de partid pentru toate tipurile de alegeri. În cazul dat vorbim despre un nou sistem electoral și cota nu va fi atât de eficientă cum era în sistemul precedent. Acum ea ar putea fi aplicată doar la componenta de cei 50 de candidați sau candidate pe care le înscrie un partid în listă. Totodată, cred că, dacă societatea va fi una destul de insistentă, poate influența deciziile partidelor politice în continuare și atunci când partidele își deleagă reprezentanții lor pe circumscripțiile uninominale. Probabil că marea majoritate a organizațiilor neguvernamentale din Moldova, care lucrează pe dimensiunea promovării egalității de gen, vor monitoriza acest lucru și vor informa publicul care partide țin cont de reprezentarea egală și echitabilă a femeilor în campania electorală. Dar în exercițiul electoral care va urma la fel în 2019 cu alegerile locale generale regula cotei va fi aplicată exact așa cum am intenționat noi la momentul când a fost votată în Parlament, dar nu este suficient să ai doar această modificare a legislației, partea cea mai importantă este schimbarea de mentalitate și de comportament a tuturor membrilor societății noastre. Deci, dacă dorim să avem abordări echitabile față de bărbați și femei, fete și bărbați, atunci noi, fiecare din noi trebuie să ne schimbăm atitudinea noastră. Atunci când vezi o femeie la volan în stradă, să n-o claxonezi, de atâta că este femeie; atunci când vezi o femeie șofer de troleibuz, să nu zici „păi, nu mă urc în troleibuzul acesta că-l conduce de o femeie și mă tem de securitatea mea”. Astea sunt toate stereotipuri care încă sunt înrădăcinate în mințile noastre și încă mult, mult, mult avem de muncit pentru a schimba stereotipurile din societate, pentru a educa societatea noastră nu doar în spiritul toleranței, dar și în spiritul înțelegerii necesității echității. Vrem să trăim mai bine, vrem să trăim într-o societate democratică, noi trebuie să fim echitabili cu toți cei care trăiesc în această societate.”

Europa Liberă: Deși sunt exemple convingătoare…

Liliana Palihovici: „Sigur că.”

Europa Liberă: Doamna de fier, fosta prim-ministru al Marii Britanii Margaret Thatcher, actualmente Germania e condusă tot de o doamnă de fier…

Liliana Palihovici: „Și atâtea mandate are! Și Germania rămâne a fi una dintre cele mai prospere țări ale Uniunii Europene.”

Europa Liberă: Și de ce nu se molipsesc de aceste exemple și cei din Moldova?

Adriana Buciușcanu: „Eu cred că astfel de instruiri sunt foarte binevenite și anume scopul lor este de a le motiva și a le face pe femei să aibă încrederea de a candida și de a urma exemplele internaționale.”

Europa Liberă: Deci își exprimă punctul de vedere beneficiara acestui proiect, dna Adriana Buciușcanu.

Adriana Buciușcanu: „S-a vorbit despre faptul că dacă sunt încurajate femeile să candideze în noua formulă sau pe circumscripții. Vreau să spun că personal, participând la aceste instruiri, în urma întâlnirilor cu președinta Comisiei Electorale, în urma întrunirilor cu cei de la Promo-LEX, am luat acea doză de curaj cu care am înțeles că lucrurile se pot schimba nu doar atunci când ești un spectator, dar atunci când ne implicăm personal.”

Europa Liberă: Și v-a venit ideea să mergeți să candidați pe o circumscripție?

Adriana Buciușcanu: „Da! Mai ales că avem și facilitatea de a aduna doar 250 de semnături, și nu 500. Se vehiculează că, dacă în spatele unui bărbat care este în față stă o femeie puternică și înțeleaptă, atunci în spatele unei femei care vrea să schimbe lucrurile și să facă bine sunt 10 care o trag înapoi.”

Liliana Palihovici: „Pentru a sparge anume astfel de comportamente și stereotipuri să nu fie trasă înapoi în momentul în care cât de cât a prins curaj și-i motivată să schimbe lucrurile, pentru asta și muncim noi în cadrul programului – să le încurajăm și să le facem să creadă că și femeile susțin alte femei pentru a crește și a se afirma.”

Adriana Buciușcanu, specialistă în cadrul Consiliului raional Orhei, Svetlana Mazur, avocată, Eugenia Sîrghi, asistentă medicală, Liliana Palihovici, fost deputată, și fostă vicepreședintă a Parlamentului de la Chișinău și Aliona Grebănos, secretara Consiliului local din comuna Sadîc, raionul Cantemir

Sursă: Radio Europa Liberă

Recente

Mai vezi și

Job Announcement: Project Assistant for the “Partnerships 4 Women Leadership and Good Governance” Project

Location: Chisinau, MoldovaApplication Deadline: 31st March, 2021 Starting date: 10 April 2021, negotiable Expected Duration of Assignment: 36 months, full time position ABOUT PROJECT “Partnerships 4 Women...

Job Announcement: Training Component Coordinator for the “Partnerships 4 Women Leadership and Good Governance” Project

Location: Chisinau, MoldovaApplication Deadline: 05 April 2021 Starting date: 01 June 2021Expected Duration of Assignment: 30 months, full time position ABOUT PROJECT “Partnerships 4 Women Leadership and...

Lilia Puzderi-Căinăreanu: „Echipa mea m-a convins că dizabilitatea nu reprezintă un impediment pentru a face carieră”

„Echipa mea m-a convins că dizabilitatea nu reprezintă un impediment pentru a face cariera politică. Din anul 2017 m-am pornit în acest drum, am...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here