Astăzi se împlinește un an de când țara vecină, Ucraina, a fost invadată de Federația Rusă. Republica Moldova a trebuit să se adapteze din mers la noile condiții: să adăpostească mii de refugiați, să facă față unei crize umanitare, să-și protejeze în continuare proprii cetățeni etc. Toate aceste provocări aveau loc pe fundalul unor tensiuni provocate de criza pandemică și cea energetică. Societatea civilă – cetățeni, OSC-uri, organizații internaționale – toate s-au mobilizat, inclusiv voluntar, pentru a sprijini autoritățile să facă față fluxului mare de refugiați. În Republica Moldova nu există organizații înregistrate care au ca unic scop asistența umanitară. În noul context creat de războiul din Ucraina, o mare parte a OSC-urilor și-au ajustat programele și au învățat din mers cum să ofere asistență refugiaților cât mai eficient posibil. Doar în primele două săptămâni de război, în Republica Moldova se refugiaseră peste două sute de mii de cetățeni ucraineni. Datele de la acea vreme, prezentate de Ministerul Muncii și protecției sociale, arătau că jumătate dintre refugiați se îndreptaseră spre state ale Uniunii Europene, altă jumătate a cerut cazare și ajutor autorităților moldovene.
IMPLICARE IMEDIATĂ
Echipa AO „Institutum Virtutes Civilis” (IVC) s-a implicat din prima zi în gestionarea crizei refugiaților. Întâi voluntar, ajutând refugiații cazați la Centrul de plasament de la Manejul de atletică ușoară. Cu sprijinul echipei IsraAID, IVC a amenajat un spațiu de joacă pentru copiii. refugiați din calea războiului.
Președinta AO „Institutum Virtutes Civilis”, Liliana Palihovici, și-a exprimat speranța că astfel micuții au avut șansa să-și aline dorul de vremurile frumoase pe care le-au petrecut în pace, acasă: „Ne-a impresionat mult tragedia prin care trece Ucraina, suntem întristați de provocările cărora trebuie să le facă față femeile care au apucat calea pribegiei cu copiii în brațe. Din momentul în care am aflat că se deschid noi centre de cazare am decis să contribuim și noi cum putem mai bine: prin muncă voluntară, hrană și o vorbă bună. Cu sprijinul partenerilor noștri internaționali au fost oferite seturi de igienă personală pentru femei și copii. A fost amenajat și un teren de joacă pentru copii, în speranța că micuții vor mai uita puțin necazurile prin care au trecut cu familiile”, menționat Liliana Palihovici.
De asemenea, pentru a le distrage atenția de la grijile cotidiene, familiile cu copii refugiate în raioanele Strășeni, Rezina, Fălești și Ialoveni au fost implicate în activitățile proiectului „Tinerii și tinerele pentru egalitate de gen și nediscriminare”, parte a proiectului regional „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat în comun de UN Women și UNFPA. În cadrul proiectului a fost prezentat spectacolul „Un dar pentru tine” a cărui scop a fost să scoată în evidență stereotipurile și prejudecățile cu care se confruntă societatea, dar mai ales să le arate tinerilor cum le pot depăși. Printre spectatori s-au numărat zeci de familii cu copii, refugiate din Ucraina.
IMPLICARE LA NIVEL NAȚIONAL: Platforma serviciilor sociale
În primele săptămâni de criză, am constata că doar mobilizarea societății pentru sprijinirea refugiaților este insuficientă. Erau necesare politici publice la nivel de stat pentru facilitarea accesului persoanelor refugiate la serviciile sociale disponibile pe teritoriul Republicii Moldova și integrarea acestora în sistemul de protecție sociale. Astfel, în cadrul proiectului „Parteneriate pentru Liderismul femeilor și bună guvernare”, implementat alături de echipa Fundației „Friedrich Ebert Moldova” și finanțat de Uniunea Europeană și Fundație Friedrich, am identificat surse financiare ce au fost redirecționate pentru crearea primei Platforme a serviciilor sociale din Republica Moldova, asigurând disponibilitatea informației în limbile română, rusă și ucraineană.
Potrivit directoarei de țară a Fundației „Friedrich Ebert” Moldova, Ana Mihailov, platforma serviciilor sociale oferă oportunitatea de identificare rapidă a serviciului social necesar în apropierea locației potențialului beneficiar și permite accesarea în timp rapid a serviciilor disponibile pe întreg teritoriul țării.
„Această platformă ce oferă suport informațional cu privire la serviciile sociale disponibile pe teritoriul țării se adresează refugiaților ucraineni, dar și cetățenilor moldoveni. Platforma reprezintă o bază de date despre serviciile existente prestate atât de către stat, cât și de către diverși actori neguvernamentali, servicii de multe ori necunoscute celor care au nevoie de ele. Grație acestei platforme, acum se poate identifica rapid ce fel de servicii există și în ce localități, precum și cum pot fi ele accesate”, a menționat directoarea FES Moldova.
Cum funcționează Platforma Serviciilor Sociale? Beneficiarul accesează www.aid.md. În funcție de limba vorbită, poate alege motorul de căutare în limbile română, ucraineană sau rusă. Imediat, pe ecran se vor deschide două căsuțe: „Caută un serviciul social” și „Toate raioanele”. Spre exemplu, persoana este interesată să afle ce servicii pentru vârstnici sunt disponibile în raionul Anenii Noi. În prima căsuță introduce cuvântul „vârstnici”, iar în cea de-a doua căsuță indică „Anenii Noi”. Pornind motorul de căutare, platforma îi va genera o listă de peste 20 de organizații ce oferă ajutor persoanelor vârstnice, inclusiv denumirea instituției, publice sau private, adresa și amplasarea pe hartă.
IMPLICARE LA NIVEL LOCAL
La doar câteva săptămâni de la începerea războiului, echipa IVC a lansat discuțiile cu partenerii din Danemarca, mai exact, Consiliul Danez pentru Refugiați, pentru susținerea refugiaților cazați în localități din raioanele Strășeni și Ialoveni. Au fost alese aceste două raioane pentru că, în martie 2022, reprezentau raioanele cu cel mai mare număr de persoane refugiate din Ucraina, găzduite de cetățeni și administrația publică locală de aici. La Ialoveni erau cazați peste 1364 de refugiați (735 adulți, 629 copii), iar la Strășeni – 806 refugiați (424 adulți și 382 de copii).
De la începutul proiectului, 2450 de persoane refugiate, cazate pe teritoriul raioanelor Ialoveni și Strășeni, au fost asigurate cu necesități de bază pentru a le facilita șederea în Republica Moldova. Au fost alese aceste două raioane pentru că, în martie 2022, reprezentau raioanele cu cel mai mare număr de persoane refugiate din Ucraina, găzduite de cetățeni și administrația publică locală de aici. La Ialoveni erau cazați peste 1364 de refugiați (735 adulți, 629 copii), iar la Strășeni – 806 refugiați (424 adulți și 382 de copii). Asistența a fost oferită celor mai vulnerabile categorii de refugiați: persoane cu nevoi speciale, vârstnici, mame cu copii și persoane ale căror viață era în pericol din cauza problemelor de sănătate.
231 copii refugiați din raioanele Ialoveni și Strășeni au fost asigurați cu îmbrăcăminte pentru sezonul rece al anului (paltoane, scurte, căciuli, fulare, încălțăminte, mănuși, veste, etc). Echipa AO IVC a contactat fiecare familie în parte pentru a afla care sunt cerințele exacte ale copiilor. Prin urmare, ajutorul a fost țintit și în baza necesităților declarate ale familiilor.
110 de paturi etajate, 220 de saltele 20 mese de birou au fost procurate pentru îmbunătățirea condițiilor de ședere în Centrul de cazare al solicitanților de azil al Biroului Migrație și Azil al MAI. De asemenea, la cererea administrației centrului și a persoanelor refugiate, cazate în cadrul acestuia, a fost procurată tehnică de uz casnic (4 mașini de spălat, 4 aragaze, 6 frigidere, 20 radiatoare electrice, 2 televizoare etc). De asemenea, 1 spațiu de joacă pentru copii a fost amenajat pe teritoriul Centrului în cauză. La modul practic, spațiul a fost dotat cu balansoare, tobogane și jucării sigure pentru activități în aer liber destinate copiilor cazați în Centru.
4717 de persoane refugiate din Ucraina au beneficiat de asistență la traversarea punctului de trecere a frontierei de stat Palanca. Această asistență a fost oferită prin intermediul voluntarilor calificați ai Platformei „Moldova pentru Pace”, care au facilitat intrarea pe teritoriul Republicii Moldova a refugiaților prin furnizarea informațiilor necesare despre șederea în țară sau continuarea deplasării peste hotarele țării, organizarea transportului, implicarea în rezolvarea diverselor probleme etc.
30 de voluntari ai „Platformei Moldova pentru pace”, care activează în depozitele în care se colectează și distribuie pachete cu ajutoare pentru persoanele refugiate din toată țara, au beneficiat zilnic de prânzuri calde.
464 de persoane au beneficiat de un suport asistat din partea administrației Centrului de cazare a refugiaților, deschis în cadrul Facultății Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative a USM. Administrația acestui Centru a fost susținută, inclusiv financiar, din sursele financiare ale proiectului, pentru asigurarea bunei gestionări a Centrului, înregistrând zilnic refugiații, asigurându-le zilnic produse alimentare și non-alimentare și asigurându-le accesul la serviciile medicale și juridice, atât pentru adulți, cât și pentru copii.
IMPLICARE DURABILĂ
AO „Institutum Virtutes Civilis” a dat startul în luna iulie unei noi inițiative de susținere a refugiaților. E vorba de proiectul „Consolidarea parteneriatului public privat pentru a îmbunătăți răspunsul la criza refugiaților din Republica Moldova”. Proiectul este sprijinit de UN WOMEN și Women’s Peace & Humanitarian Fund. Prin acest proiect ne-am propus să consolidăm capacitățile a cinci organizații conduse de femei să participe la procesul de planificare și implementare a răspunsului umanitar.
5 OSC-uri conduse de femei din raioanele pilot ale proiectului Anenii Noi, Cahul, Orhei, Căușeni și Ștefan Vodă au beneficiat, fiecare în parte, de granturi în valoare de 20.000 euro pentru a implementa, în parteneriat cu autoritățile publice locale, acțiuni de asistență pentru refugiați. E vorba de AO „Femeie. Speranță. Viitor” din Anenii Noi, AO „AZI” din Cahul, „Asociația Psihologilor Tighina” din Căușeni, AO „Dăruim Vise” din Orhei și „Asociația băștinașilor din satul Copceac”. AO IVC și-a propus ca sprijinul financiar oferit celor cinci organizații să contribuie, într-un final, la îmbunătățirea calității vieții fetelor, femeilor și copiilor care au căutat un refugiu în Republica Moldova.
5 Acorduri de grant au fost semnate cu cele cinci OSC-uri câștigătoare. Acordurile prevăd condiții foarte clare de gestionare a granturilor și conțin planuri de acțiuni asumate de fiecare OSC subgrantat pentru realizarea activităților ale căror menire este să susțină, într-un final, persoanele refugiate din Ucraina. În special este vorba de femei și fete, copiii și vârstnici. Ajutorul acordat persoanelor refugiate, prin intermediul granturilor, urmează să fie oferit strict în conformitate cu necesitățile identificate și nu se referă doar la necesitățile de bază (produse alimentare și îmbrăcăminte), dar se referă la activități de abilitare și integrare a femeilor în comunitățile gazdă.
5 proiecte ale Planurilor locale de acțiuni din cele 5 raioane pilot au fost elaborate. Planurile respective oferă măsuri eficiente de gestionare a crizei umanitare, sporind astfel capacitățile reprezentanților APL și ale societății civile de a reacționa prompt, adecvat și coordonat în cazul producerii unor situații de criză. Pentru realizarea acestor planuri au fost create grupuri de lucru, prin dispoziția președinților de raion, la care au participant expertele contractate de AO IVC, la fel și reprezentanți ai echipei noastre. OSC-urile implicate au încheiat Acorduri de parteneriat cu Autoritățile Publice Locale pentru a asigura o cooperare durabilă și eficientă în vederea realizării Planurilor locale de acțiuni.
Credem sincer că implicarea și contribuția fiecărui contează și îi încurajează pe cei care au nevoie de ajutor și bunăvoință noastră. Să fim solidari și uniți pentru pace!