Președinta AO „Institutum Virtutes Civilis”, Liliana Palihovici, și-a exprimat sprijinul ferm față de inițiativele discutate în cadrul Forumului femeilor sindicaliste „Integrarea tinerelor pe piața muncii. Eforturi comune”, organizat de Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM). Evenimentul, care a reunit peste 100 de participanți și participante, a abordat provocările semnificative cu care se confruntă tinerii, în special femeile, în accesarea oportunităților de muncă echitabile și decente în Republica Moldova.
Forumul a servit drept o platformă esențială pentru discuții constructive, axate pe identificarea barierelor și dezvoltarea de soluții pentru integrarea eficientă a tinerilor pe piața muncii. Participanții au adoptat o Rezoluție cuprinzătoare, care solicită partenerilor sociali să implementeze măsuri urgente pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă și promovarea egalității de șanse.
Moderate de Lilia Franț, vicepreședintă a CNSM, și Angela Otean, președintă a Comisiei de Femei a CNSM, discuțiile au subliniat necesitatea unor politici coerente și a unui dialog social robust pentru a asigura un mediu de lucru favorabil tinerilor.
Igor Zubcu, președintele CNSM, a evidențiat importanța forumului ca un catalizator pentru schimbarea pozitivă, subliniind că asigurarea unor condiții de muncă decente și echitabile este esențială pentru echilibrul între viața profesională și cea personală.
Liderul sindical a adăugat că peste 60 la sută dintre membrii de sindicat din Republica Moldova sunt femei, iar CNSM promovează și susține tinerele femei prin includerea unor prevederi suplimentare în Contractele Colective de Muncă, în procesul de consultări și negocieri cu partenerii sociali. „Ne dorim să depășim tipare și mentalități, să avem o pace socială și un dialog social eficient la toate nivelurile, ancorat în valorile europene, să dezvoltăm și să consolidăm noi parteneriate, pentru a schimba spre bine viața tinerilor din țara noastră”, a declarat Igor Zubcu, președinte CNSM.
Președinta AO „Institutum Virtutes Civilis”, Liliana Palihovici, a adus în discuție necesitatea creării unui mediu de lucru bazat pe respect reciproc între angajați și angajatori. Ea a accentuat importanța dialogului cu cetățenii și a investițiilor în susținerea antreprenorilor, pentru a preveni migrația forței de muncă.
„În acest context, vă încurajez să manifestăm o mai mare solidaritate în implementarea și finanțarea politicilor publice. Este esențial ca femeile care au trecut prin experiențe neplăcute să nu se simtă izolate și să primească mai mult suport, în special cele din sectorul antreprenorial. Este nevoie de investiții sporite pentru a încuraja atât femeile, cât și bărbații să își construiască o carieră în Republica Moldova,” a subliniat Liliana Palihovici.
În scopul sporirii drepturilor și garanțiilor fetelor și femeilor tinere, precum și băieților și bărbaților tineri pe piața muncii, inclusiv creșterii ratei de angajare a acestei categorii de populație, creșterii incluziunii sociale, precum și motivării apartenenței la sindicate, oferindu-le o platformă de participare la procesele decizionale, participanții la Forum au elaborat și adoptat o Rezoluție care cuprinde un șir de cerințe care vor fi înaintate partenerilor sociali, pentru a întreprinde măsuri urgente.
Astfel, participanții la Forum au cerut implementarea Directivei UE 2022/2041 privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană în vederea acoperirii până la 80% din salariați cu negocieri colective; elaborarea și adoptarea unui document ce stabilește etapele de majorare a salariului minim în vederea asigurării implementării Directivei UE privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană; realizarea unor măsuri de sensibilizare pentru diminuarea discrepanțelor salariale dintre femei și bărbați, inclusiv prin elaborarea pentru angajatori, a unui mecanism de raportare a situației vizând asigurarea egalității de șanse pentru femei și bărbați.
De asemenea, participanții la Forum cer îmbunătățirea condițiilor de muncă prin creșterea responsabilității angajatorilor în realizarea evaluării riscurilor la locurile de muncă, inclusiv prin obligativitatea acreditării serviciilor externe în domeniul securității și sănătății în muncă; extinderea și majorarea indemnizațiilor unice și a altor facilități acordate tinerilor specialiști repartizați pentru angajare în toate sferele bugetare, inclusiv în sectorul privat; stabilirea unui mecanism uniform de repartizare a tinerilor specialiști pentru angajare, imediat după finalizarea studiilor.
Rezoluția mai cuprinde cerințe legate de promovarea mentoratului pentru tinerii specialiști, stimularea creării unor sisteme de formare profesională continuă, pentru salariatele aflate în concedii de lungă durată, indexarea indemnizației pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 3 ani, modificarea cadrului legal în vederea acordării dreptului salariatului (începător) la indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă, crearea unor mecanisme de stimulare a angajatorilor, care creează servicii alternative de îngrijire a copiilor, neadmiterea ingerinței angajatorilor și autorităților în activitatea sindicatelor, respectarea prevederilor Legii Sindicatelor.