Masă rotundă la Rezina. Femeile construiesc poduri peste râul Nistru prin abordarea problemelor practice

0
1224

Rezina găzduiește, la 30 noiembrie 2018, cea de-a treia masă rotundă din cadrul proiectului „Femeile construiesc poduri peste Nistru prin abordarea problemelor practice”. Această inițiativă care cuprinde organizarea unei serii de mese rotunde axate pe dificultățile și soluțiile diferendului transnistrean este realizată de Asociația „Institutum Virtutes Civilis”, cu sprijinul Ambasadei SUA în Republica Moldova și Fundației Hanns Seidel.

La fel ca evenimentele similare de la Varnița și Coșnița, masa rotundă de la Rezina reunește femei de pe malul drept și malul stâng al râului Nistru, care discută și identifică împreună soluții practice la problemele cotidiene din contextul diferendului transnistrean, iar propunerile vor fi prezentate la Chișinău – de asemenea în cadrul unei mese rotunde – reprezentanților instituțiilor statului responsabile pentru soluționarea pașnică a diferendului transnistrean.

Astfel proiectul Asociației „Institutum Virtutes Civilis” contribuie la crearea unei platforme de dialog civic pentru soluții pașnice, iar eforturile în acest sens ale tuturor partenerilor se axează pe încrederea că reintegrarea Republicii Moldova este posibilă doar printr-o participare activă a cetățenilor de pa ambele maluri ale Nistrului.

Dialogul de la Rezina cu participarea femeilor din regiune este moderat de către Președinta Asociației „Institutum Virtutes Civilis”, Liliana Palihovici, și Directoarea Executivă a Asociației pentru Politică Externă, Victoria Bucătaru.

Dificultățile cu care se confruntă absolvenții originari de pe malul stâng al Nistrului; sistemul de pensii – neunificat – care îi dezavantajează pe locuitorii de pa ambele maluri ale râului Nistrului sunt câteva dintre problemele identificate de femei în cadrul primei mese rotunde, organizată la Varnița, la 10 iulie 2018. Iar printre recomandările formulate se numără și aceasta: „factorii de decizie de pe ambele maluri ale Nistrului trebuie să se inspire de la relațiile dintre oamenii de rând care comunică, interacționează indiferent pe care mal se află”.

Totodată, participantele la masa rotundă de la Coșnița, desfășurată la 30 octombrie 2018, au menționat provocările și progresele procesului de reglementare pașnică a diferendului transnistrean și au formulat propuneri de soluționare pentru agenda oficială de negocieri. „Femeile întotdeauna au fost active, iar rolul lor în negociere este mereu important”, au declarat participantele la masa rotundă precedentă din cadrul proiectului „Femeile construiesc poduri…”

În opinia inițiatorilor acestei serii de mese rotunde, există câteva motive cruciale pentru crearea platformei de dialog civic cu participarea femeilor în abordarea problemelor practice generate de conflictul înghețat de pe Nistru:

  • Femeile reprezintă o resursă valoroasă – neexploatată suficient deocamdată – în soluționarea diferendului transnistrean
  • Atunci când dispun de informații adecvate și echilibrate, femeile reprezintă un important agent al schimbării în bine în procesul de soluționare a conflictelor
  • Femeile joacă un rol tot mai important în identificarea soluțiilor la problemele cu care se confruntă membrii familiile lor, de la copii până la persoanele în etate.

Proiectul „Femeile construiesc poduri peste râul Nistru prin abordarea problemelor practice”, implementat de către Asociația „Institutum Virtutes Civilis”, cu sprijinul oferit de către Ambasada Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova și Fundația Hanns Seidel, contribuie, prin soluțiile identificate de către femeile de pe ambele maluri ale Nistrului, la afirmarea drepturilor omului în Republica Moldova.

Comunicatele de presă ale primelor două mese rotunde, desfășurate la Varnița și Coșnița, pat fi accesate AICI: https://goo.gl/fP6Qo7 și AICI: https://bit.ly/2FWS0hI

CONTACTE: Asociația Obștească „Institutum Virtutes Civilis” | Chișinău, str. Bulgară, 1, MD-2001; Tel.: +373-22-27-25-00; Web: http://ivcmoldova.org/; Facebook: @InstitutumVirtutesCivilis; E-mail: ivc.moldova@gmail.com