Impactul crizei pandemice asupra femeilor din Republica Moldova a fost subiectul discuțiilor în cadrul unei emisiuni radio

Efectele crizei pandemice COVID-19 asupra femeilor și bărbaților din țara noastră au fost discutate în cadrul emisiunii radio „Matinalul de weekend”, de la Teleradio Moldova. La discuții au participat reprezentanți și reprezentante ale societății civile și ale autorităților publice locale din raioanele Rezina, Telenești, Ialoveni și Strășeni, dar și președinta AO „Institutum Virtutes Civilis” și lidera proiectului „Parteneriate pentru liderismul femeilor și bună guvernare”, Liliana Palihovici.

Prezentă în studiou, vicepreședinta raionului Ialoveni, Galina Tonu, a vorbit despre modul în care pandemia a schimbat modul de viață al femeilor. „Pandemia COVID-19 este mult mai mult decât o criză a sănătății. Ea afectează întreaga societate și are impact asupra vieții sociale și economice”, a subliniat Galina Tonu.

„Această pandemie a adus schimbări majore în sistemul educațional. Elevii și profesorii au fost puși în situația de a implementa noi tehnologii, noi platforme de desfășurare a orelor. Aceasta este partea bună a acestei pandemii”, a afirmat șefa Direcției generale educație, consiliul raional Telenești, Alina Pascaru.

„Pandemia ne-a pus pe fiecare în situația să o luăm de la zero: ne-am resetat prioritățile, domeniile de activitate, modalitatea în care activăm”, a menționat vicepreședinta raionului Rezina, Aurelia Grigoriță. Această opinie a fost susținută și de către vicepreședinta raionului Strășeni, Liliana Rusnac, care a reiterat impactul pe care îl are pandemia asupra societății.

În cadrul discuției, președinta AO „Institutum Virtutes Civilis” a spus că, pe parcursul acestor doi ani de la începutul pandemiei, a analizat cum femeile au fost afectate de pandemie. „Pandemia a scos la iveală cele mai mari vulnerabilități care sunt generate de inechitățile existente în societate – inechități sociale, economice, financiare. Dacă facem o analiză a acestor inechități, vom observa că, cu cât persoana are venituri mai mici, cu atât mai mult a fost afectată de această pandemie și i-au fost încălcate drepturile. De exemplu, vorbim despre femei și bărbați din mediul rural, care aveau probleme de sănătate și nu au putut, în primele luni de pandemie, să se adreseze la medici care i-ar fi putut ajuta”, a explicat Liliana Palihovici.

Pandemia a aprofundat inegalitatea cu care se confruntă femeile în familie, la serviciu, în societate. Această inegalitate s-a accentuat și mai mult pe piața muncii, se spune într-un reportaj realizat la Căușeni, care a fost difuzat în cadrul emisiunii radio. Potrivit specialistei principale a Direcției teritoriale pentru ocuparea forței de muncă, Căușeni, Liuba Caldarov, în această perioadă a crescut considerabil numărul de șomeri în rândul femeilor. Dacă în anul 2019 numărul de cereri venite din partea femeilor era de 49%, atunci în anul 2020 acesta a ajuns la 62%.

Emisiunea „Matinalul de weekend”, moderată de Alina Chiriac-Ivascu, poate fi ascultată aici: partea întâi și partea a doua.

Aceasta este prima emisiune dintr-o serie de emisiuni, care urmează să fie difuzate la Teleradio Moldova. Scopul acestora este de a contribui la schimbarea pozitivă a atitudinilor și percepțiilor în societate cu privire la rolul pe care îl pot juca femeile în toate sferele vieții sociale și în dezvoltarea durabilă a țării; promovarea egalității de gen în domeniile politic, social și economic; sporirea încrederii generale în ideea că o reprezentativitate echilibrată a femeilor și a bărbaților în procesele decizionale va conduce  la o guvernare mai bună și o societate mai echitabilă.

Seria de emisiuni radio este realizată în cadrul proiectului „Parteneriate pentru liderismul femeilor și bună guvernare”, implementat de Fundația „Friedrich Ebert” Moldova și AO „Institutum Virtutes Civilis” cu suportul financiar al Uniunii Europene și Fundației „Friedrich Ebert”.

Recente

Mai vezi și

Nota analitică: Mecanismele de transpunere a Directivei Uniunii Europene privind egalitatea între femei și bărbați în accesul la bunuri și servicii

Urmare a obținerii statutului de țară candidată, Republica Moldova continuă eforturile sale susținute de armonizare a legislației naționale cu normele Uniunii Europene. În acest...

Împreună ne facem vocea auzită – Mesajul Târgului Organizațiilor Societății Civile, ediția II

Zeci de Organizații ale Societății Civile (OSC) din întreaga țară au participat sâmbătă, 13 mai, la cea de-a doua ediție Târgul OSC-urilor, desfășurat în...

Inițiativele proiectului „Parteneriate pentru liderismul femeilor și bună guvernare” – reflectate în buletinul informativ al Delegației UE în R. Moldova

Activitățile organizate în cadrul proiectului Parteneriate pentru liderismul femeilor și bună guvernare, implementat de Fundația Friedrich Ebert Stiftung Moldova și Institutum Virtutes Civilis, cu...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here