Reprezentanți ai Consiliilor raionale din Ialoveni și Telenești, ai Grupurilor de inițiativă locală și ai organizațiilor societății civile din teritoriu au participat pe 14 și 15 aprilie la o sesiune de instruire privind elaborarea politicilor publice din perspectiva de gen. Pe parcursul celor două zile, participanții au fost instruiți cum să se implice în procesul de consultare a documentelor de politici publice și, de asemenea, și-au aprofundat cunoștințele privind importanța monitorizării implementării acestor politici din perspectiva respectării dimensiunii de gen. Ei au fost ghidați de experta în politici publice, dr. Mariana Iațco și de șefa adjunctă a Direcției coordonare politici și priorități din cadrul Cancelariei de Stat, Aliona Ursoi.
„Sunt sigură că această instruire vă va oferi posibilitatea să vă detașați de la modalitatea Dvs. obișnuită de a analiza lucrurile și veți observa o nouă perspectivă de abordare a politicilor publice, inclusiv ținând cont de necesitățile diferitor grupuri ale populației. Alături de expertele noastre veți învăța cum să elaborați, monitorizați și implementați politicile publice gândindu-vă inclusiv la interesele unei părți importante ale societății – femeile. Doar astfel vom putea spune că avem o societate cu adevărat incluzivă”, a fost mesajul președintei AO „Institutum Virtutes Civilis”, Liliana Palihovici.
„Proiectul nostru este structurat pe mai multe etape, care vor culmina în oferirea mai multor granturi pentru inițiative locale create în baza parteneriatelor dintre societatea civilă și autoritățile locale. Vă încurajez să creați parteneriate eficiente între societatea civilă și autoritățile locale privind politicile de dezvoltare locală fiindcă, până la urmă, cu toții urmărim același scop: un trai mai bun și mai decent pentru fiecare cetățean. Anume acest tip de instruiri, cum e evenimentul de azi, Vă vor ajuta la formularea unor proiecte cu șanse mari de izbândă”, a fost mesajul Ingăi Iovu, coordonatoarea proiectului „Parteneriate pentru liderismul femeilor și bună guvernare”, în cadrul căruia au loc sesiunile de instruire privind elaborarea și monitorizarea politicilor din perspectiva politicilor de gen.
Vicepreședinta Consiliului raional Ialoveni, Galina Tonu, constată că inegalitățile de gen sunt foarte păguboase pentru societate. „Cu greu ne putem închipui că o comunitate se poate dezvolta atunci când nu se ține cont de opiniile tuturor membrilor acesteia. În ultimii ani, în cadrul Consiliului raional Ialoveni femeile sunt tot mai mult implicate în actul guvernării. Observ doar îmbunătățiri de pe urma acestei situații. Bugetul este unul participativ, dezbaterile publice sunt mult mai calitative, rezultatele sunt pe măsura așteptărilor comunității. Deci, din punctul meu de vedere, este important ca femeile să-și facă vocea auzită. Noi, cele care am reușit să ajungem la guvernare, vom avea grijă ca exemplul nostru să fie urmat de cât mai multe femei. Pentru că credem sincer că o societate incluzivă înseamnă o societate dezvoltată. Apreciem că sunt tot mai multe inițiative ce încearcă să dezrădăcineze opiniile preconcepute despre rolul femeii în societate: că femeia trebuie să stea la cratiță, iar bărbatul să conducă”, a opinat Galina Tonu.
Natalia Osipenco din satul Tîrșiței, raionul Telenești, activează în calitate manageră în instituția de educație timpurie din localitate. De mai mulți ani se implică în dezbaterea deciziilor importante din sat. „Dacă noi, cetățenii, vom fi mai activi, cei de la guvernare vor apleca mai des urechea la cerințele pe care le înaintăm. Din propria experiență pot să vă spun că satele în care există o comunicare constructivă între localnicii și autorități – proiectele inițiate sunt duse la bun sfârșit, iar deciziile importante se iau ținând cont de interesele comunității. Mă bucur că în ultimul timp se vorbește despre egalitatea de gen”, se arată convinsă Natalia Osipenco.
Instruirile în domeniul elaborării și monitorizării politicilor publice sensibile la dimensiunea de gen au drept scop identificarea factorilor ce influențează procesul de luare a deciziilor; a lacunelor ce direct sau indirect generează discriminarea femeilor, inclusiv modul în care pandemia de COVID-19 a contribuit la vulnerabilizarea femeilor și dezvoltarea capacităților reprezentanților organizațiilor societății civile și a factorilor decizionali de a contribui la elaborarea și monitorizarea politicilor publice din perspectiva de gen.
Sesiunile de instruiri au loc în cadrul proiectului „Parteneriate pentru liderismul femeilor și bună guvernare”, implementat de Fundația „Friedrich Ebert” Moldova și AO „Institutum Virtutes Civilis”, cu suportul financiar al Uniunii Europene și Fundației „Friedrich Ebert”.