Discuția tinerilor din Strășeni și Fălești, despre Egalitatea de gen și nediscriminare în societate

41 de tineri și tinere din raionul Strășeni și Fălești, s-au reunit la data de 22 octombrie 2021, la o discuție online analizând problema stereotipurilor din societate. Evenimentul face parte din proiectul „Tinerii și tinerele pentru egalitate și nediscriminare”.

Proiectul „Tinerii și tinerele pentru egalitate și nediscriminare” este implementat de Asociația „Institutum Virtutes Civilis”, în cadrul Programului regional „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat în comun de UN Women și UNFPA.

Cu un cuvânt de salut la începutul evenimentului a venit Managera de proiect, Olesea Vladîca: „Vă mulțumim că ați acceptat invitația noastră de a participa la această discuție online. Această activitate face parte din proiectul regional „Împreună împotriva stereotipurilor de gen”.

„Scopul acestui eveniment este să deslușim împreună unde găsim stereotipurile în societatea noastră. Astăzi vom aborda dimensiunea de gen, analizând exemple din societatea noastră. Tinerii trebuie să înțeleagă, privind povestea lui Bob, că nu contează cine face mâncare, curat sau aduce banii în casă – femeia sau bărbatul, trebuie să fie o egalitate”, a menționat moderatoarea Olga Nicolenco.

Tinerii au privit un videoclip despre „Călătoria lui Bob”, au analizat exemple de discriminare din presa națională și au discutat pe baza acestora, exprimându-și opiniile.

Link video – https://bit.ly/3b1hQgZ

„Privind acest video mi-am dat seama că nu este bine ca femeia să fie considerată o proprietate a bărbatului, deoarece acest lucru nu este adevărat. Femeia trebuie să aibă drepturi egale cu bărbatul”, a spus participanta la proiect, Emilia Parnov.

„Eu am înțeles că trebuie să facem ceea ce ne dorim, eu vreau pe viitor să fiu profesoară și de ce nu apoi și directoare de școală. Trebuie să credem în visele noastre”, a spus participanta la proiect Angela Cercel.

„Există multe stereotipuri legate de profesii, de exemplu, cum că unii bărbați nu ar putea lucra în domeniul frumuseții sau cel culinar. Trebuie să înțelegem că atât femeile, cât și bărbații pot lucra în orice domeniu își doresc”, a menționat participanta la proiect, Coșula Nicoleta.

„Foarte des întâlnim problema asta că femeile sunt discriminate la volan și nu este corect ca să existe diferențe între un șofer și o șoferă, dacă o persoană învață să conducă, atunci o face foarte bine indiferent de gen”, a spus participanta la proiect, Adelina Glavan.

„Există în societate stereotipul precum că cât bărbatul lucrează, femeia se distrează acasă. Dar nu este corect, în asemenea cazuri societatea decide în locul femeii, dar ea de fapt, când stă acasă are grijă de copii și de treburile casnice”, a afirmat participantul la proiect, Traian Cibotaru.

„Femeia trebuie protejată în societatea noastră deoarece datorită ei apare și bărbatul. Trebuie să existe un respect reciproc între oameni”, a spus participanta la proiect, Alexandra Ghiaur.

„Eu cred că femeia este puternică și ea se poate apăra singură de tot ceea se întâmplă negativ în societate. Trebuie să știm să combatem violența și să nu mai dăm naștere stereotipurilor”, a spus participanta la proiect, Mirela Mîrzac.

„Ar trebui ca femeia și bărbatul să aibă drepturi egale într-o societate”, a spus participanta la proiect, Irina Grigoraș.

Proiectul „Tinerii și tinerele pentru egalitate și nediscriminare” încurajează implicarea tinerelor și tinerilor prin spectacolele de Teatru Social pentru combaterea stereotipurilor de gen.

#EU4GE #eu4genderequality #StrongerTogether

Acest eveniment este realizat în cadrul Programului regional „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat în comun de UN Women și UNFPA. Acest eveniment este realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a Asociației Obștești „Institutum Virtutes Civilis” și nu reflectă neapărat opiniile Uniunii Europene, UN Women și UNFPA.

Recente

Anunț de selectare a experților/ telor sau a unei echipe de experți/e cu scopul de a elabora 2 note analitice cu privire la transpunerea...

Donatori: Comisia Europeană și Fundația „Friedrich Ebert” Perioada de implementare:...

AO IVC este în căutarea unui/ unei asistent/ asistente de proiect

Context: Asociația Obștească „Institutum Virtutes Civilis” (AO IVC) este o...

Anunț extins pentru selectarea experților formatori/expertelor formatoare în domeniul managementului de proiect și comunicării

Organizație:Asociația Obștească „Institutum Virtutes Civilis”Sector:Dezvoltarea societății civileTipul de consultanță:Consultanță...

Mai vezi și

EVENIMENT FINAL AL PROIECTULUI „TINERII ȘI TINERELE PENTRU EGALITATE ȘI NEDISCRIMINARE”. TEATRUL SOCIAL NON-DISCRIMINARE CONTINUĂ

Tinerele și tinerii din raioanele Fălești și Strășeni, implicați în proiectul „Tinerii și tinerele pentru egalitate și nediscriminare”, precum și inițiatorii, partenerii și finanțatorii acestei inițiative s-au...

(Animație) Tinerii și tinerele pentru egalitate și nediscriminare

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=ryymFZbNMM4?controls=0&w=696&h=400] #EU4GE #eu4genderequality #StrongerTogether Acest video este realizat în cadrul Programului regional „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen”, finanțat...

Tinerii din Strășeni despre spectacolul social „UN DAR PENTRU TINE”

Mai mulți tineri din raionul Strășeni și-au exprimat părerile despre implicarea lor în proiectul „Tinerii și tinerele pentru egalitate și nediscriminare”, datorită căruia au...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here