„Atunci când ținem cont de dimensiunea de gen, ne asigurăm că luăm în calcul opinia întregii comunități”

Zeci de reprezentanți ai Consiliilor raionale din Strășeni și Rezina, ai Grupurilor de inițiativă locală și ai organizațiilor societății civile din teritoriu au participat pe 7 și 8 aprilie la o sesiune de instruire privind elaborarea politicilor publice din perspectiva de gen. Pe parcursul celor două zile, participanții au fost instruiți cum se dezvoltă politici, când și cum să se implice în procesul de consultare a proiectelor documentelor de politici publice și, de asemenea, și-au aprofundat cunoștințele privind importanța monitorizării implementării acestor politici din perspectiva respectării dimensiunii de gen.

Ei au fost ghidați de experta în politici publice, dr. Mariana Iațco și de șefa adjunctă a Direcției coordonare politici și priorități din cadrul Cancelariei de Stat, Aliona Ursoi. Pentru ca politicile publice să genereze cele mai bune rezultate e necesar ca acestea să fie elaborate și monitorizate inclusiv din perspectiva de gen! Doar astfel  o societate poate fi cu adevărat incluzivă, iar  autoritățile trebuie să țină cont de așteptările și necesitățile specifice ale femeilor și bărbaților.

„Ne bucurăm enorm de interesul manifestat în activitățile proiectului nostru. Aceste este structurat în mai multe etape, care vor culmina în oferirea suportului financiar pentru inițiative locale create în baza parteneriatelor dintre societatea civilă și autoritățile locale. Anume acest tip de instruiri, cum e evenimentul de azi, Vă vor ajuta la formularea unor proiecte cu șanse mari de izbândă”, a fost mesajul Ingăi Iovu, coordonatoarea proiectului „Parteneriate pentru liderismul femeilor și bună guvernare”, în cadrul căruia au loc sesiunile de instruire privind elaborarea și monitorizarea politicilor din perspectiva politicilor de gen.

Vicepreședinta Consiliului raional Rezina, Aurelia Grigoriță, constată că, de-a lungul anilor, inegalităților de gen li s-a acordat prea puțină atenție. Ea crede că e de datoria autorităților să schimbe lucrurile în bine, în primul rând promovând și realizând politici sensibile la dimensiunea de gen. „E nevoie să încurajăm femeile să se implice activ în viața socio-politică a localității și a țării în general. Trebuie să le vorbim cât mai des dreptul lor de a fi alese și să modelăm în bine concepția despre rolul femeii în procesele de luare a deciziilor. Cred sincer că toți membrii comunității vor avea de câștigat dacă politicile publice vor fi realizate ținându-se cont inclusiv de dimensiunea de gen”, e de părere Aurelia Grigoriță.

În satul Zubrești din raionul Strășeni de mai mulți ani activează Asociația Obștească Zubrești. Coordonatoarea de proiecte din cadrul asociației, Olesea Harti, spune că în ultima perioadă dezbaterile publice din localitate sunt realizate în baza politicilor de gen. „Ne-am convins în practică de utilitatea acestei abordări, inclusiv în chestiuni care par mai puțin importante, cum ar fi reparația unui drum. Dacă am ține cont doar de opiniile bărbaților din localitate, drumul ar trebui să fie accesibil mai ales pentru transport. Imediat ce au fost implicate în discuție femeile din sat, ne-am dat seama că autoritățile nici nu au luat în calcul necesitatea spațiului pentru pietoni, pentru copii și mame cu cărucioare. Deci, atunci când ne gândim inclusiv la dimensiunea de gen, ne asigurăm că luăm în calcul opinia întregii comunități”, se arată convinsă Olesea Harti.

Ruslan Grigoraș activează în calitate de jurist în cadrul Clinicii juridice din Bălți. El consideră că preconcepțiile sunt dăunătoare pentru că deschid larg ușa pentru discriminare și nedreptate. Iată de ce este important ca politicile publice să anticipeze și să rezolve problemele din comunitate inclusiv din perspectiva de gen. „În ultimii ani oferim asistență juridică persoanelor social vulnerabile. Ne-am convins deja că, deseori, autoritățile nu țin cont de opinia tuturor reprezentanților comunității nu neapărat din rea credință, ci mai ales din necunoaștere. De aceea cred că sunt importante asemenea activități, când suntem adunați la un loc atât noi, reprezentanții societății civile, cât și reprezentanții autorităților publice locale”, e de părere juristul Ruslan Grigoraș.

Instruirile în domeniul elaborării și monitorizării politicilor publice sensibile la dimensiunea de gen au drept scop identificarea factorilor ce influențează procesul de luare a deciziilor; a lacunelor ce direct sau indirect generează discriminarea femeilor, inclusiv modul în care pandemia de COVID-19 a contribuit la vulnerabilizarea femeilor și dezvoltarea capacităților reprezentanților organizațiilor societății civile și a factorilor decizionali de a contribui la elaborarea și monitorizarea politicilor publice din perspectiva de gen.

Sesiunile de instruiri au loc în cadrul proiectului „Parteneriate pentru liderismul femeilor și bună guvernare”, implementat de Fundația „Friedrich Ebert” Moldova și AO „Institutum Virtutes Civilis”, cu suportul financiar al Uniunii Europene și Fundației „Friedrich Ebert”.

Recente

Promovarea transparenței și a bunei guvernări prin instruirea femeilor lidere în achiziții publice

AO „Institutum Virtutes Civilis”, cu sprijinul UN Women Moldova...

Noi parteneriate pentru combaterea stereotipurilor și a violenței în bază de gen!

Anunțăm implicarea activă a echipei AO Institutum Virtutes Civilis...

AO „Institutum Virtutes Civilis” sprijină inițiativele de integrare a tinerilor pe piața muncii din Republica Moldova

Președinta AO „Institutum Virtutes Civilis”, Liliana Palihovici, și-a exprimat...

Mai vezi și

Anunț: Prelungirea procesului de evaluare a concursului de desene „Țara mea europeană”

Dragi participanți și participante ai concursului de desene „Țara...

Viitorul european al R. Moldova: Sesiune informativă în Drochia

Asociația „Institutum Virtutes Civilis” a organizat recent o sesiune...

„Uniunea Europeană pe înțelesul tuturor” – la Leova

În luna iulie, la Leova s-a desfășurat o discuție...

Termen extins: cerere de ofertă pentru selectarea unei companii de asistență logistică în organizarea unui eveniment în aer liber

Proiect: „Uniunea Europeană pe înțelesul fiecăruia”, implementat de AO...

Împreună ne facem vocea auzită – mesajul Târgului Organizațiilor Societății Civile, ediția III

Aproape treizeci de Organizații ale Societății Civile (OSC) din întreaga țară au participat joi, 9 mai, la Târgul OSC-urilor, desfășurat în cadrul Zilei Europei...

Echipele Fundației „Friedrich Ebert” Moldova și AO „Institutum Virtutes Civilis” au prezentat rezultatele proiectului „Parteneriate pentru liderismul femeilor și buna guvernare”

Finanțarea a 15 inițiative locale ale societății civile ce au promovat buna guvernare și egalitatea de gen, instruirea a peste 180 de funcționari publici...

Evaluarea progreselor în implementarea recomandărilor pentru promovarea egalității de gen în Republica Moldova

Fundația „Friedrich Ebert” Moldova și AO „Institutum Virtutes Civilis”, cu suportul financiar al Uniunii Europene și Fundației „Friedrich Ebert”, au prezentat astăzi rezultatele evaluării...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here