„Academia de Liderism e o oportunitate minunată de dezvoltare profesională și personală”

Peste 50 de femei lidere din toată țara au participat pe parcursul acestei săptămâni la o nouă sesiune de instruire în cadrul Academiei de Liderism „Femeile pentru buna guvernare”. Majoritatea sunt reprezentante ale administrației publice locale, ONG-urilor și Grupurilor de Inițiativă Locală din majoritatea raioanelor R. Moldova. Participantele și-au înregistrat declarațiile de misiune sub îndrumarea jurnalistului și expertului în comunicare publică și politică Mircea Surdu și actrița Teatrului Geneza Art, experta în dicție și comunicare, Dana Ciobanu. Au fost ghidate cum să țină un discurs „încheiat la toți nasturii”, inclusiv la ce să atragă atenția atunci când vor decide să se implice în campanii electorale.

„Despre puterea și greutatea unui cuvânt sunt multe proverbe, și chiar poezii. Principalul este că acest dar pe care îl avem – comunicarea, îl putem folosi pentru a face lucruri bune și frumoase. Dar este important să avem și încredere suficientă în noi înșine ca să putem transmite mesajele potrivite. Sper acest atelier să vă ajute anume în acest sens – să aveți încredere în cuvintele pe care le spuneți”, a fost mesajul Ingăi Iovu, coordonatoarea proiectului „Parteneriate pentru liderismul femeilor și bună guvernare”, în cadrul căruia are loc Academia de Liderism „Femeile pentru buna guvernare”.

Coordonatoarea programelor de instruiri din cadrul AO Institutum Virtutes Civilis, Carolina Buzdugan, a menționat că „Academia de Liderism reprezintă o oportunitate minunată de dezvoltare profesională și personală. Abilitățile de comunicare și discurs public sunt esențiale pentru implicarea femeilor în viața publică și accederea la funcții decizionale. Formatorii din cadrul Academiei au creat un context unic de manifestare a personalității fiecărei participante și abilităților acestora. Ne bucurăm că v-am oferit o platformă pentru a vă testa capacitățile, dezvolta abilitățile și extinde rețeaua de profesioniști alături de care veți putea face schimbarea în comunitățile Dvs.”, a explicat Carolina Buzdugan.

Participantele Academiei vin din mai multe regiuni ale țării. Lidia Ostaș este consilieră locală în satul Congazcicul de Sus, din UTA Găgăuzia. La viitoarele alegeri generale planifică să candideze la funcția de primar în localitatea natală. Și-a axat mesajul de campanie pe patru piloni de dezvoltare. „Mi-am intitulat proiectul – Comunitate pentru bunătate. Din punctul meu de vedere, satul Congazcicul de Sus are nevie de următoarele schimbări: dezvoltarea unui proiect social, a unui centru pentru tineri și vârstnici; îmbunătățirea infrastructurii locale pentru persoanele cu nevoi speciale; îmbunătățirea calității serviciilor publice pentru cetățeni și încurajarea localnicilor să se implice în luarea deciziilor. Îmi doresc mult să candidez și sper să pot convinge consătenii că doar împreună putem ridica nivelul de trai în satul nostru”, s-a arătat convinsă Lidia.

Maricica Proca este manageră executivă a AO „Budești, casa părintească”. În ultimii ani a luat parte la campaniile electorale pentru funcțiile elective locale. „Decizia de a candida la funcția de primară de Budești a fost generată de faptul că acolo unde m-am implicat, am făcut-o cu dăruire și dedicație. Vreau să vin cu idei noi pentru soluționarea problemelor vechi din localitate  implementarea modelului de epurare a apei, susținerea tinerei generații, creșterea speranței de viață a vârstnicilor noștri. Un mare rol în dezvoltarea localității o are Diaspora, pe care o voi convinge să se implice activ în promovarea satului nostru”, explică Maricica.

Lidia Scutaru este originară din suburbia Durlești a capitalei. În prezent activează în cadrul liceului „Aristotel”. Este directoare adjunctă. După participarea în cadrul Academiei de Liderism „Femeile pentru buna guvernare” a decis că va candida independent la funcția de consilier. „Locuiesc de foarte mulți ani în Durlești. Vreau să le ofer oamenilor șansa să trăiască într-un orășel cu un mediu sănătos și cu o infrastructură bine conturată. Voi atrage de partea mea o echipă profesionistă, pentru care buchea legii va fi mai importantă decât interesul personal”, a dat asigurări Lidia Scutaru.

Academia de Liderism este organizată în cadrul proiectului „Parteneriate pentru liderismul femeilor și bună guvernare”, implementat de Fundația „Friedrich Ebert” Moldova și AO „Institutum Virtutes Civilis”, cu suportul financiar al Uniunii Europene și Fundației „Friedrich Ebert”.

Recente

Mai vezi și

„Vă îndemnăm să creați o rețea de femei active” este mesajul instruirilor în cadrul Academiei de Liderism

„Femeile-lidere pot dezvolta comunitățile din care fac parte” - este mesjul transmis participantelor ultimei instruiri din cadrul Academiei de Liderism și Bună Guvernare. Scopul...

„O instruire plină de inspirație” – opinii ale absolventelor Academiei de Liderism

Peste 70 de participante ale Academiei de Liderism Feminin și Buna Guvernare au făcut pași importanți către dezvoltarea lor ca lidere comunitare. Timp de...

Impresiile participantelor Academiei de Liderism Feminin și Buna Guvernare

Absolventele primei sesiuni de instruire a Academiei de Liderism Feminin și Buna Guvernare, dedicată alegerilor locale din 2023, au primit astăzi diplomele de participare,...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here