20 de lidere din Moldova, în vizită la instituțiile europene din Bruxelles

Între 14 și 18 noiembrie absolventele Academiei de liderism „Femeile pentru buna guvernare” s-au aflat într-o vizită oficială la Bruxelles, Belgia. Acolo au avut întrevederi cu mai mulți oficiali UE, cărora au putut să le adreseze întrebări și de la care au avut ocazia să învețe din experiența europeană.

„Pentru mine a fost prima oară când am vizitat Bruxelles-ul. M-a impresionat să aflu cum se iau deciziile în raport cu Republica Moldova și realitățile noastre. Am avut o agendă foarte încărcată. Sunt bucuroasă că am avut ocazia să o cunosc pe Daniela Morari, Ambasadoarea Republicii Moldova la Bruxelles”, punctează Inga Gotornicean, juristă la inspectoratul de poliție Rezina, care intenționează să candideze la funcția de primară la următoarele alegeri locale.

Lucia Caciuc este șefa Direcției Educație din Strășeni. E activă politic și a fondat Clubul European pentru elevii de la trei instituții de învățământ din țară. La Bruxelles, Lucia Caciuc a asistat la o sesiune plenară a Legislativului Flamand, în care a fost abordată problema creșelor.  

„Pornind de la ideea că am experiență în administrația publică, mi-a fost foarte interesant să aflu cum se desfășoară lucrările în Parlamentul Flamand. Am asistat la câteva momente interesante și la discuțiile despre sistemul de educație. A fost un vis împlinit și sper că vom mai avea astfel de oportunități”, afirmă Lucia Caciuc.

O altă participantă, Natalia Osipenco, este mai activă la nivel local după ce a devenit membra Academiei de liderism. Este directoarea grădiniței din satul Tîrșiței, Telenești și membra unui Grup de Acțiune Locală. Spune că în urma discuțiilor cu oficialii europeni s-au convins că doar prin activism stereotipurile de gen pot fi combătute și că fără femei în politică societatea nu poate progresa. „A fost una dintre cele mai frumoase experiențe trăite până acum. Această vizită ne-a dezvoltat  pe plan personal și profesional și ne-a ajutat să fim mai curajoase, să mergem mai departe în funcții publice. Femeile reușesc dacă își doresc cu adevărat ceea ce-și propun. Oficialii europeni ne-au încurajat să trecem de bariera că femeia nu poate, că nu reușește, că este prea sensibilă”, declară Natalia Osipenco.

Pe Cristina Cujba, antreprenoarea care de patru ani deține o fabrică de confecții în satul Molești din Ialoveni, au impresionat-o discuțiile cu Viorel Ciubotaru, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Regatul Belgiei, dar și cu europarlamentarii români. „Am discutat despre toate programele actuale și proiectele în care este implicată Republica Moldova. Tuturor femeilor le era interesant să afle cum poți ajunge să deții o funcție într-o instituție europeană”, spune Cristina Cujba.

Ana Mihailov, directoarea Friedrich-Ebert-Stiftung Moldova, spune că selecția celor 20 de participante nu a fost ușoară, pentru că majoritatea s-au remarcat în cadrul programului și în localitățile din care fac parte. „Am urmărit scopul ca participantele să afle despre importanta pe care o acordă instituțiile europene dimensiunii de gen, inclusiv la nivel de politici, și rolului femeilor în procesele decizionale. Experiența acumulată și exemplele concrete despre care au aflat participantele în cadrul vizitei, sper să le inspire și să le motiveze și mai mult să se implice în viața socială și politică a țării noastre”, spune Ana Mihailov.

Discuțiile cu oficialii europeni s-au axat pe egalitatea de gen, importanța implicării femeilor la nivel local și național și rolul femeilor în procesele de pace și securitate. Iată de ce, o sesiune separată a fost organizată la sediul NATO, unde s-au discutat subiecte ce țin de agenda internațională, cât și referitoare la relația organizației cu Republica Moldova. Vizita de studiu la Bruxelles, Belgia, a fost realizată cu sprijinul Fundației „Friedrich Ebert” Moldova, în parteneriat cu Asociația Obștească Institutum Virtutes Civilis, în cadrul proiectului „Parteneriate pentru liderismul femeilor și buna guvernare”.

Recente

Mai vezi și

Echipele Fundației „Friedrich Ebert” Moldova și AO „Institutum Virtutes Civilis” au prezentat rezultatele proiectului „Parteneriate pentru liderismul femeilor și buna guvernare”

Finanțarea a 15 inițiative locale ale societății civile ce au promovat buna guvernare și egalitatea de gen, instruirea a peste 180 de funcționari publici...

Evaluarea progreselor în implementarea recomandărilor pentru promovarea egalității de gen în Republica Moldova

Fundația „Friedrich Ebert” Moldova și AO „Institutum Virtutes Civilis”, cu suportul financiar al Uniunii Europene și Fundației „Friedrich Ebert”, au prezentat astăzi rezultatele evaluării...

„Știm că aveți toate pârghiile să contribuiți la schimbarea în bine a țării” – e îndemnul pentru absolventele Academiei de liderism „Femeile pentru buna...

Peste 150 de femei lidere din întreaga țară au participat vineri, 26 ianuarie, la evenimentul de networking dedicat absolventelor Academiei de Liderism „Femeile pentru...