UN Women Moldova | Startul consultărilor sub-regionale, Forumul Beijing+25

 În perioada 4-5 septembrie, reprezentanți și reprezentante ai/ale ONG-urilor și guvernelor din 7 țări: Republica Moldova, Ucraina, Belarus, Georgia, Armenia, Azerbaidjan și România vor discuta despre obiectivele obținute, realizările, dar și acțiunile pe care fiecare țară le va lua pentru a atinge egalitatea de gen și a asigura participarea femeilor la toate sferele vieții.

Evenimentul întrunește peste 100 de participante și participanți, membri și membre ale organizațiilor nonguvernamentale, activiști și activiste pentru egalitatea de gen, care timp de 2 zile discută despre realizările și provocările comune în urma adoptării Declarației de la Beijing și a Platformei de Acțiune, în 1995.

„Țările din această regiune și-au asumat angajamente deosebite pentru a promova egalitatea de gen și împuternicirea femeilor în cheia normelor internaționale. Cu toate acestea, e nevoie să ne unim forțele pentru a asigura tranziția de la angajamentele luate, la atingerea rezultatelor reale pentru fiecare femeie și fată. În așa mod, ca egalitatea de gen să devină o realitate pentru toate femeile și fetele, de pretutindeni”, a declarat Alia El-Yassir , directoarea Biroului Regional UN Women pentru Europa și Asia Centrală. 

Anna Lyberg, Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova, a menționat că acest eveniment reprezintă o oportunitate importantă pentru a discuta realizările și provocările fiecărei țări participante, mai cu seamă prin prisma consultărilor cu organizațiile societății civile, care au dobândit o experiență vastă în ceea ce privește egalitatea de gen și drepturile femeilor.

În urma consultărilor, participanții și participantele vor contribui la elaborarea unui document care va descrie rezultatele-cheie și provocările specifice sub-regiunii, care au impact asupra implementării Declarației de la Beijing și a Platformei de Acțiune, precum și recomandări pentru țările participante, în conformitate cu Obiectivele de Dezvoltare Durabilă.

Documentul va fi prezentat în cadrul Reuniunii Interguvernamentale Regionale de la Geneva, în perioada 29-30 octombrie 2019.

Fiind considerat unul dintre cele mai vizionare parcursuri de dezvoltare pentru femei și fete din întreaga lume, Declarația de la Beijing și Platforma de Acțiune adoptate în 1995 în cadrul celei de a patra Conferință Mondială a Femeilor, va marca în 2020, 25 de ani. Atunci, 189 de țări ale lumii și-au luat angajamentul să combată stereotipurile de gen și să contribuie la atingerea egalității dintre bărbați și femei.

Sursa: UN Women Moldova

Credit: UN Women Moldova/ Ramin Mazur.

Consultările sub-regionale de la Chișinău „Beijing+25” sunt organizate de Asociația „Institutum Virtutes Civilis”în parteneriat cu UN Women în Moldova (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor) și Fundaţia Hanns Seidel.

Recente

Mai vezi și

AO „Institutum Virtutes Civilis” – printre organizațiile naționale ce sunt parte a mecanismului de oferire a asistenței pentru refugiați

Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR) și Consiliul Internațional al Agențiilor de Voluntari (ICVA) au dat publicității un raport ce conține cartografierea și evaluarea rapidă...

Inițiativele IVC Moldova – reflectate în buletinul informativ al Delegației UE în R. Moldova

Activitățile organizate în cadrul proiectului „Parteneriate pentru liderismul femeilor și bună guvernare”, implementat de Fundația „Friedrich Ebert” Moldova și AO „Institutum Virtutes Civilis”, cu...

/VIDEO/ Cu grijă pentru oameni. Persoanele cu venituri modeste din Glodeni își vor putea spăla gratuit lucrurile

În secolul XXI mașinile de spălat rămân a fi un obiect de lux pentru mulți locuitori din Republica Moldova. Din acest motiv, la Glodeni...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here