UN Women Moldova | Startul consultărilor sub-regionale, Forumul Beijing+25

 În perioada 4-5 septembrie, reprezentanți și reprezentante ai/ale ONG-urilor și guvernelor din 7 țări: Republica Moldova, Ucraina, Belarus, Georgia, Armenia, Azerbaidjan și România vor discuta despre obiectivele obținute, realizările, dar și acțiunile pe care fiecare țară le va lua pentru a atinge egalitatea de gen și a asigura participarea femeilor la toate sferele vieții.

Evenimentul întrunește peste 100 de participante și participanți, membri și membre ale organizațiilor nonguvernamentale, activiști și activiste pentru egalitatea de gen, care timp de 2 zile discută despre realizările și provocările comune în urma adoptării Declarației de la Beijing și a Platformei de Acțiune, în 1995.

„Țările din această regiune și-au asumat angajamente deosebite pentru a promova egalitatea de gen și împuternicirea femeilor în cheia normelor internaționale. Cu toate acestea, e nevoie să ne unim forțele pentru a asigura tranziția de la angajamentele luate, la atingerea rezultatelor reale pentru fiecare femeie și fată. În așa mod, ca egalitatea de gen să devină o realitate pentru toate femeile și fetele, de pretutindeni”, a declarat Alia El-Yassir , directoarea Biroului Regional UN Women pentru Europa și Asia Centrală. 

Anna Lyberg, Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova, a menționat că acest eveniment reprezintă o oportunitate importantă pentru a discuta realizările și provocările fiecărei țări participante, mai cu seamă prin prisma consultărilor cu organizațiile societății civile, care au dobândit o experiență vastă în ceea ce privește egalitatea de gen și drepturile femeilor.

În urma consultărilor, participanții și participantele vor contribui la elaborarea unui document care va descrie rezultatele-cheie și provocările specifice sub-regiunii, care au impact asupra implementării Declarației de la Beijing și a Platformei de Acțiune, precum și recomandări pentru țările participante, în conformitate cu Obiectivele de Dezvoltare Durabilă.

Documentul va fi prezentat în cadrul Reuniunii Interguvernamentale Regionale de la Geneva, în perioada 29-30 octombrie 2019.

Fiind considerat unul dintre cele mai vizionare parcursuri de dezvoltare pentru femei și fete din întreaga lume, Declarația de la Beijing și Platforma de Acțiune adoptate în 1995 în cadrul celei de a patra Conferință Mondială a Femeilor, va marca în 2020, 25 de ani. Atunci, 189 de țări ale lumii și-au luat angajamentul să combată stereotipurile de gen și să contribuie la atingerea egalității dintre bărbați și femei.

Sursa: UN Women Moldova

Credit: UN Women Moldova/ Ramin Mazur.

Consultările sub-regionale de la Chișinău „Beijing+25” sunt organizate de Asociația „Institutum Virtutes Civilis”în parteneriat cu UN Women în Moldova (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor) și Fundaţia Hanns Seidel.

Recente

Promovarea transparenței și a bunei guvernări prin instruirea femeilor lidere în achiziții publice

AO „Institutum Virtutes Civilis”, cu sprijinul UN Women Moldova...

Noi parteneriate pentru combaterea stereotipurilor și a violenței în bază de gen!

Anunțăm implicarea activă a echipei AO Institutum Virtutes Civilis...

AO „Institutum Virtutes Civilis” sprijină inițiativele de integrare a tinerilor pe piața muncii din Republica Moldova

Președinta AO „Institutum Virtutes Civilis”, Liliana Palihovici, și-a exprimat...

Mai vezi și

Anunț: Prelungirea procesului de evaluare a concursului de desene „Țara mea europeană”

Dragi participanți și participante ai concursului de desene „Țara...

Viitorul european al R. Moldova: Sesiune informativă în Drochia

Asociația „Institutum Virtutes Civilis” a organizat recent o sesiune...

„Uniunea Europeană pe înțelesul tuturor” – la Leova

În luna iulie, la Leova s-a desfășurat o discuție...

Termen extins: cerere de ofertă pentru selectarea unei companii de asistență logistică în organizarea unui eveniment în aer liber

Proiect: „Uniunea Europeană pe înțelesul fiecăruia”, implementat de AO...

Noi parteneriate pentru combaterea stereotipurilor și a violenței în bază de gen!

Anunțăm implicarea activă a echipei AO Institutum Virtutes Civilis în cadrul celei de-a doua etape a programului „EU4GenderEquality: Împreună împotriva stereotipurilor de gen și...

AO „Institutum Virtutes Civilis” sprijină inițiativele de integrare a tinerilor pe piața muncii din Republica Moldova

Președinta AO „Institutum Virtutes Civilis”, Liliana Palihovici, și-a exprimat sprijinul ferm față de inițiativele discutate în cadrul Forumului femeilor sindicaliste „Integrarea tinerelor pe piața...

Membrii Platformei Societății Civile R.Moldova-UE au abordat subiectul înființării Comitetului Economic și Social în cadrul discuțiilor cu Mate Csicsai, șeful secției politice a Delegației...

Discuțiile recente dintre membrii Platformei Societății Civile RM-UE și Mate Csicsai, șeful secției politice a Delegației UE în Republica Moldova, s-au concentrat pe inițiativa...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here