„Vă îndemnăm să puneți umărul la reformele din localitățile Dvs.”, „Insistați ca vocea să vă fie auzită” – sunt mesajele pe care Fundația „Friedrich Ebert” Moldova și AO „Institutum Virtutes Civilis” le-au transmis marți, 15 martie, locuitorilor din raionul Strășeni, în cadrul unui atelier practic dedicat implicării civice în promovarea unei bune guvernări la nivel local.
Participanții – cetățeni activi și reprezentanți ai administrației publice locale de nivelul I și II – au fost instruiți să elaboreze un plan de acțiuni de implicare civică. „Pentru ca o inițiativă bună să devină realitate e necesar să fie schițată pe hârtie, astfel încât localnicii, pe de o parte, dar și administrația publică, pe de altă parte, să știe foarte clar ce pași urmează”, au explicat facilitatorii atelierului Petru Botnaru și Daniela Nedelciuc.
„Vă încurajez să creați parteneriate eficiente între societatea civilă și autoritățile locale privind politicile de dezvoltare locală fiindcă, până la urmă, cu toții urmărim același scop: un trai mai bun și mai decent pentru fiecare cetățean. Acolo unde deciziile sunt luate în baza dezbaterilor publice, acțiunile și bugetele vor fi nemijlocit orientate spre binele populației”, a fost mesajul Ingăi Iovu, coordonatoarea proiectului „Parteneriate pentru liderismul femeilor și bună guvernare”, în cadrul căruia a avut loc atelierul de la Strășeni.
Vicepreședinta raionului Strășeni, Liliana Rusnac, a încurajat participanții să genereze cât mai multe idei pentru viitoare proiecte de dezvoltare a localităților din raion, precizând că administrația este deschisă pentru ca bugetele raionale să fie „participative”, adică să țină cont inclusiv de dorințele și necesitățile localnicilor. „Personal, mă bucur să văd că majoritatea participanților sunt femei. E un semn că inițiativele vor fi orientate întru rezolvarea problemelor sociale din localitățile Dvs.”, s-a arătat convinsă primărița orașului Strășeni, Valentina Casian.
Împărțiți în grupuri, participanții la atelier au elaborat planuri de acțiuni pentru soluționarea unor chestiuni stringente în localitățile pe care le reprezintă, urmând ca acesta să fie adus la cunoștința administrației publice locale.
Igor Mocanu este locuitor al satului Zubrești. După ce mai mulți ani i-a petrecut muncind peste hotare, în țări ale Uniunii Europene, a decis să revină acasă pentru a contribui la dezvoltarea satului natal. A văzut multe practici inovatoare în afara țării, prin urmare crede că are un cuvânt de spus în reformarea localității. „Ținând cont de ultimele evoluții regionale, inclusiv criza energetică, cred că este foarte oportun să ne gândim la deschiderea unui parc fotovoltaic în Zubrești. Proiectele privind eficiența energetică sunt importante pentru întreaga țară. Pe lângă faptul că satul nostru va deveni independent din acest punct de vedere, vom crea locuri de muncă pentru săteni și vom oferi o lecție de maturitate și implicare copiilor noștri”, crede Igor Mocanu.
„Extinderea sistemului de canalizare” – astfel a fost formulată inițiativa din planul de acțiuni elaborat de echipa Nataliei Vrînceanu, educatoare în satul Sireți. Ea consideră că pentru a preveni migrarea masivă a cetățenilor din localitate este necesară crearea unor condiții mai bune de trai. „Am aflat astăzi ce acțiuni trebuie să întreprindem astfel încât ideea noastră să fie transpusă de pe hârtie în realitate. Așadar, urmează în viitorul apropiat să organizăm consultări publice inclusiv cu reprezentanți de la primărie, să creăm grupuri de sprijin care să ne ajute în realizarea acestei idei. De asemenea, este important să mergem din casă în casă pentru a le explica oamenilor de ce trebuie să se implice personal în dezvoltarea localității, să nu aștepte ca inițiativa să vină doar de la administrația publică locală”, a menționat Natalia Vrînceanu.
Pe parcursul săptămânii, ateliere similare celui organizat astăzi la Strășeni vor fi desfășurate și Telenești și Ialoveni. Acestea reprezintă o continuare a două instruiri în domeniul bunei guvernări organizate anterior pentru reprezentanții asociațiilor obștești, grupurilor de acțiune și inițiativă locale. Participanții instruiți astăzi urmează să supună dezbaterilor publice planurile elaborate pentru a asigura continuitatea ideilor asupra cărora au lucrat în cadrul atelierului practic.
Evenimentul este organizat în cadrul proiectului „Parteneriate pentru liderismul femeilor și bună guvernare”, implementat de Fundația „Friedrich Ebert” Moldova și AO „Institutum Virtutes Civilis”, cu suportul financiar al Uniunii Europene și Friedrich-Ebert-Stiftung.