Provocările și realizările participanților în cadrul Consultărilor sub-regionale „Beijing+25” (VIDEO)

Consultările sub-regionale „Beijing+25” de la Chișinău au reunit peste 100 de femei și bărbați din șapte țări – Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina, iar pe agenda de discuții au fost puse cele mai importante subiecte privind egalitatea de gen, provocările și schimbările din ultimii 24 de ani.

Consultările sub-regionale „Beijing+25” de la Chișinău au reunit promotoare și promotori ai drepturilor femeilor, reprezentând societatea civilă din țările Parteneriatului Estic și România, oficiali și parteneri de dezvoltare într-un dialog deschis axat pe soluții, bune practici, exemple inovatoare pentru modul în care egalitatea de gen contribuie esențial la dezvoltarea țărilor. 

Consultările sub-regionale de la Chișinău „Beijing+25” au fost organizate de Asociația „Institutum Virtutes Civilis”în parteneriat cu UN Women în Moldova (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor) și Fundaţia Hanns Seidel

„Acest proces este important pentru că sunt invitate persoane, organizații neguvernamentale active în domeniul egalității de gen, care vorbesc despre ce am reușit să realizăm, care au fost provocările în procesul de implementare și ce urmează să facem pentru ca să  putem spunem într-un viitor apropiat că femeile și bărbații, în Republica Moldova și în lume, beneficiază de condiții și oportunități egale și echitabile pentru dezvoltare”, ne-a declarat Liliana Palihovici, Președinta Asociației Institutum Virtutes Civilis. 

„Personal, am început să lucrez cu Națiunile Unite 25 de ani în urmă, atunci când ne pregăteam de Conferința de la Beijing, de aceea este foarte important evenimentul pentru mine. Este potrivit să vorbim despre probleme, egalitatea de gen, abilitarea femeilor. Este o oportunitate pentru noi de a vedea ce s-a întâmplat în ultimii 24-25 de ani și dacă guvernele au implementat angajamentele pe care și le-au asumat pentru a le transpune în viața femeilor”, a spus Alia El-Yassir, Directoarea Biroului Regional UN Women pentru Europa și Asia Centrală. 

„Cred că este o oportunitate importantă ca să discutăm reușitele și provocările în domeniul egalității de gen”, a afirmat E.S. Anna Liberg, Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova, în cadrul Consultărilor sub-regionale de la Chișinău, consacrate Declarației de la Beijing și Platformei de Acțiune, adoptate cu aproximativ 25 de ani în urmă.

Astfel „avem oportunitatea de a avea consultări cu societatea civilă, cu organizații care au o multiple cunoștințe și care au o experiență bogată privind egalitatea de gen și drepturile femeilor”, a spus Ambasadoarea Suediei.

Iar în mesajul său adresat celor peste 100 de participanți și participante la evenimentul „Beijing+25” de la Chișinău, diplomata suedeză a reliefat și următorul aspect legat de parteneriate. „Ne mândrim că în Moldova avem asemenea parteneri în promovarea vocii și opiniilor tuturor femeilor”, a spus Ambasadoarea Suediei, o țară-donatoare care sprijină în statele din regiune inițiativele de asigurare a drepturilor femeilor.

 La eveniment a participat și Vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, Mihai Popșoi, cel care a trasat obiectivele la nivel național, specificând că  „egalitatea de gen este un drept fundamental care contribuie la dezvoltarea economică și socială a societății. Având în Republica Moldova circa 50% femei este bine ca ele să se regăsească într-o proporție comparabilă  atât în sfera politică, cât și în sfera de afaceri”. 

Declarația de la Beijing și Platforma de Acțiune adoptate, în 1995, în cadrul celei de a patra Conferințe Mondiale a Femeilor, sunt considerate unul dintre cele mai vizionare parcursuri de dezvoltare pentru femei și fete din întreaga lume. Atunci, 189 de țări ale lumii, inclusiv Republica Moldova, s-au angajat să combată stereotipurile de gen și să contribuie la asigurarea egalității dintre femei și bărbați. 

Reportaj Stiripozitive.eu

Recente

Mai vezi și

AO „Institutum Virtutes Civilis” – printre organizațiile naționale ce sunt parte a mecanismului de oferire a asistenței pentru refugiați

Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR) și Consiliul Internațional al Agențiilor de Voluntari (ICVA) au dat publicității un raport ce conține cartografierea și evaluarea rapidă...

Inițiativele IVC Moldova – reflectate în buletinul informativ al Delegației UE în R. Moldova

Activitățile organizate în cadrul proiectului „Parteneriate pentru liderismul femeilor și bună guvernare”, implementat de Fundația „Friedrich Ebert” Moldova și AO „Institutum Virtutes Civilis”, cu...

/VIDEO/ Cu grijă pentru oameni. Persoanele cu venituri modeste din Glodeni își vor putea spăla gratuit lucrurile

În secolul XXI mașinile de spălat rămân a fi un obiect de lux pentru mulți locuitori din Republica Moldova. Din acest motiv, la Glodeni...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here