Peste 300 de femei lidere din R. Moldova vor fi instruite în cadrul Academiei de Liderism Feminin și Buna Guvernare destinată alegerilor locale din 2023

Cu sprijinul Suediei și UN Women Moldova, AO „Institutum Virtutes Civilis” a lansat prima instruire din cadrul Academiei de Liderism Feminin și Buna Guvernare destinată alegerilor locale din 2023. Peste 50 de femei din diferite regiuni ale țării au participat la un curs intens de instruire, ce a durat patru zile, facilitat de experți naționali, cu experiență în legislația electorală, management de campanie, comunicare publică, dezbateri electorale etc.

Reprezentanta de țară a UN Women, Dominika Stojanoska, a subliniat importanța inițiativei în promovarea unei societăți mai echitabile și incluzive: „Academia de Liderism Feminin și Buna Guvernare reprezintă un pas important către asigurarea egalității de gen și implicarea activă a femeilor în viața politică din Republica Moldova. Ne mândrim cu faptul că Academia de Leadership a fost înființată încă în 2008, tot cu suportul UN Women și susținerea Suediei. Prin acest proiect urmărim promovarea unor lidere ambițioase, care sperăm că vor schimba fața politicii din R. Moldova și vor consolida capacitatea femeilor de a lua decizii la nivel național și local. Vă încurajăm să participați activ în campanii electorale și să nu lăsați stereotipurile să vă umbrească ambițiile”, a menționat Dominika Stojanoska.

Președinta AO „Institutum Virtutes Civilis”, Liliana Palihovici, a atras atenția că Academia de Liderism se organizează deja al cinci-lea an, programul de instruiri fiind adaptat „la zi”. În cadrul ediției curente, se va da prioritate femeilor care se vor implica în alegerile locale generale din 5 noiembrie, fie vor candida la funcția de primară, consilieră raională/ locală sau vor face parte din staff-ul electoral al unei femei candidate. „Sunt sigură, mai multe femei implicate în procesele decizionale înseamnă mai multă încredere în societate că lucrurile pot fi schimbate spre bine, inclusiv de către femei. Sperăm că în toamnă, când ne vom saluta, vom folosi în adresa Dvs. apelativul «doamnă primară» sau «doamnă consilieră»”, și-a exprimat speranța Liliana Palihovici.

Participantele Academiei de Liderism Feminin și Buna Guvernare vin din mai multe regiuni ale țării. Elena C. este din raionul Șoldănești. În prezent deține funcția de consilieră locală în satul natal, iar la apropiatele alegeri planifică să candideze la funcția de primar. „Cunoștințele obținute în cadrul instruirilor mi-au schimbat perspectiva asupra politicii și mi-au dezvoltat abilitățile de leadership. Sunt pregătită să mă implic activ în alegerile locale din 2023 și să mă dedic susținerii cauzei în care cred cu ardoare: de a dezvolta satul meu natal. Țintesc câteva schimbări majore: îmbunătățirea infrastructurii locale pentru persoanele cu nevoi speciale; îmbunătățirea calității serviciilor publice pentru cetățeni și încurajarea localnicilor să se implice în luarea deciziilor. Îmi doresc mult să candidez și sper să pot convinge consătenii că doar împreună putem ridica nivelul de trai în satul nostru”, s-a arătat convinsă Elena.

O altă absolventă a primei instruiri a Academiei de Liderism Feminin și Buna Guvernare se numără și Tatiana M. afirmă că își dorește să se implice în politica din Republica Moldova pentru a contribui la progresul societății. „Este în puterea noastră să schimbăm lucrurile în bine, iar pentru asta avem nevoie de angajament, perseverență, energie, onestitate și, nu în ultimul rând, abilități. Academia mi-a oferit nu doar cunoștințe teoretice, ci și oportunitatea de a-mi descoperi punctele forte și de a le exploata în beneficiul comunității. În urma instruirilor, am învățat să comunic eficient și să-mi exprim opinia în mod clar și convingător, iar acum mă simt pregătită să îmi fac auzită vocea și să influențez deciziile importante. Cunoștințele profunde privind legislația electorală m-au echipat cu instrumente esențiale pentru a naviga cu succes în lumea politică”, a menționat Tatiana.

Academia este realizată în cadrul proiectului „Femei pentru Leadership și Buna Guvernare” implementat de AO „Institutum Virtutes Civilis” cu suportul UN Women Moldova și sprijinul financiar al Suediei, inclusiv prin intermediul Fondului Femeilor în Politică, precum și Oficiile Guvernamentale ale Suediei, reprezentante de Ministerul de Afaceri Externe. Se estimează ca prin intermediul proiectului „Femei pentru Leadership și Buna Guvernare” să fie capacitate peste 650 de femei aspirante și candidate, inclusiv din UTA Gagauzia, și grupuri subreprezentate, în domeniul participării politice prin oferirea de suport pre și post electoral în baza Curriculum-ului acreditat de UN Women.

Recente

Mai vezi și

„Vă îndemnăm să creați o rețea de femei active” este mesajul instruirilor în cadrul Academiei de Liderism

„Femeile-lidere pot dezvolta comunitățile din care fac parte” - este mesjul transmis participantelor ultimei instruiri din cadrul Academiei de Liderism și Bună Guvernare. Scopul...

„O instruire plină de inspirație” – opinii ale absolventelor Academiei de Liderism

Peste 70 de participante ale Academiei de Liderism Feminin și Buna Guvernare au făcut pași importanți către dezvoltarea lor ca lidere comunitare. Timp de...

Impresiile participantelor Academiei de Liderism Feminin și Buna Guvernare

Absolventele primei sesiuni de instruire a Academiei de Liderism Feminin și Buna Guvernare, dedicată alegerilor locale din 2023, au primit astăzi diplomele de participare,...