„Pentru a ne bucura de drepturi egale, e bine să depunem efort fiecare în parte”

Aproape 60 de reprezentanți și reprezentante ale autorităților publice locale și societății civile de nivel local și național au fost instruiți în perioada 11-12 august cum să realizeze auditul de gen al politicilor publice și să elaboreze planul de acțiuni pentru asigurarea egalității de gen în localitățile din raioanele Strășeni, Rezina, Telenești și Ialoveni. Inițiativa este parte a proiectului „Parteneriate pentru liderismul femeilor și bună guvernare”, implementat de Fundația „Friedrich Ebert” Moldova și AO „Institutum Virtutes Civilis”, cu suportul financiar al Uniunii Europene și Fundației „Friedrich Ebert”.

Participanții au fost ghidați cum să se implice în procesele de elaborare, realizare și monitorizare a politicilor publice din perspectiva de gen, inclusiv în consultarea proiectelor și documentelor de politici, urmărind ca acestea să reflecte interesele și necesitățile specifice ale tuturor locuitorilor comunității: femei, bărbați, vârstnici, copii, persoane cu dizabilități etc. În discursul de la începutul instruirii, președinta AO „Institutum Virtutes Civilis”, Liliana Palihovici, a atras atenția că dacă autoritățile publice locale vor acorda prea puțină atenție elaborării politicilor publice din perspectiva de gen, efortul depus va fi în zadar. „Veți pierde timp și bani publici, iar în final strategiile pe care le veți elabora, nu vor răspunde nevoilor locuitorilor Dvs. Lucrurile nu se schimbă de la sine. Pentru a ne bucura de drepturi egale, trebuie să depunem efort. Știm că sunteți implicați zi de zi în foarte multe procese și uneori aveți puțin timp pentru a reflecta asupra acestor momente. Iată de ce venim în ajutorul Dvs. cu aceste instruiri, pentru a vă oferi bune practici și instrumente prin care să realizați politici ce vor avea un real impact asupra calității vieții oamenilor din țară”, a precizat Liliana Palihovici.

Urmare a instruirilor organizate în aceste zile, la nivel raional și local vor fi create grupuri de lucru ce vor realiza nemijlocit audituri de gen și planuri de acțiuni pentru asigurarea egalității de gen în localitățile din raioanele Strășeni, Rezina, Telenești și Ialoveni. În scurt timp, vom pune la dispoziția participanților un ghid practic în care vor fi enumerați pașii ce trebuie să-i urmeze în procesul de audit.

Adrian Nacu este consilier în orașul Rezina. El constată că în ultima perioadă autoritățile publice locale acordă o mai mare atenție diminuării inechităților de gen. Totuși, lucrurile se schimbă mai greu. „Nu credeam că situația este chiar atât de complicată. Din păcate, constatăm că multe legi se fac doar pentru bifă. Bunăoară, foarte multe instituții publice declară că au rampe de acces pentru persoanele cu nevoi speciale. În realitate, acestea sunt practic imposibil de utilizat pentru o persoană în scaun cu rotile. La fel se întâmplă cu foarte multe politici publice. Vom depune efort să schimbăm lucrurile în bine”, a dat asigurări Adrian Nacu.

În opinia Tatianei Negară, voluntară în cadrul organizației Help Age, ce oferă sprijin vârstnicilor, autoritățile publice își fac un mare deserviciu atunci când ignoră necesitățile persoanelor vulnerabile. „Problemele nu se rezolvă de la sine, iar consecințele ni le asumăm tot noi, comunitatea, însă deja cu un impact mai mare pentru bugetul public. Asemenea seminare sunt foarte utile pentru noi, reprezentanții societății civile din teritoriu. Mulți nici nu știam că trebuie să acordăm atenție egalității de gen. Acum am înțeles cât de importantă este diversitatea. Cu toții suntem diferiți, vedem lucrurile diferit, iar atunci când ținem cont de părerea fiecăruia, are de câștigat întreaga societate”, crede Tatiana Negară.

Instruirile din 11-12 august sunt parte a unui program de dezvoltare a capacităților în realizarea auditului de gen și elaborarea planului de acțiuni pentru asigurarea egalității de gen în localitățile din raioanele Strășeni, Rezina, Telenești și Ialoveni, organizat în cadrul proiectului „Parteneriate pentru liderismul femeilor și bună guvernare”, implementat de Fundația „Friedrich Ebert” Moldova și AO „Institutum Virtutes Civilis”, cu suportul financiar al Uniunii Europene și Fundației „Friedrich Ebert”.

Recente

Mai vezi și

Echipele Fundației „Friedrich Ebert” Moldova și AO „Institutum Virtutes Civilis” au prezentat rezultatele proiectului „Parteneriate pentru liderismul femeilor și buna guvernare”

Finanțarea a 15 inițiative locale ale societății civile ce au promovat buna guvernare și egalitatea de gen, instruirea a peste 180 de funcționari publici...

Evaluarea progreselor în implementarea recomandărilor pentru promovarea egalității de gen în Republica Moldova

Fundația „Friedrich Ebert” Moldova și AO „Institutum Virtutes Civilis”, cu suportul financiar al Uniunii Europene și Fundației „Friedrich Ebert”, au prezentat astăzi rezultatele evaluării...

„Știm că aveți toate pârghiile să contribuiți la schimbarea în bine a țării” – e îndemnul pentru absolventele Academiei de liderism „Femeile pentru buna...

Peste 150 de femei lidere din întreaga țară au participat vineri, 26 ianuarie, la evenimentul de networking dedicat absolventelor Academiei de Liderism „Femeile pentru...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here