La Rezina, cetățeni activi și reprezentanți ai administrației publice locale de nivelul I și II au participat la un atelier practic de elaborare a planului de acțiuni de implicare civică în promovarea bunei guvernări la nivel local. Evenimentul a avut loc vineri, 11 martie, iar obiectivul acestuia a fost stimularea discuțiilor între societatea civilă și Administrația Publică Locală privind modalitățile de implicare a cetățenilor în actul guvernării.
Facilitatorii Valeriu Rusu și Alexandra Socol le-au vorbit participanților despre importanța atitudinii pro-active în rezolvarea problemelor din localitățile pe care le reprezintă, le-au prezentat tehnici și metode de participare a cetățenilor în procesul de guvernare și i-au încurajat să promoveze transparența decizională la nivel local.
Creșterea calității apei potabile, gestionarea corectă a deșeurilor, iluminarea stradală, o infrastructură prietenoasă pentru persoanele cu nevoi speciale – sunt doar câteva dintre problemele identificate de participanții la atelier și care necesită implicare civică pentru a fi rezolvate.
Coordonatoarea programelor de instruiri din cadrul AO Institutum Virtutes Civilis, Carolina Buzdugan, s-a arătat convinsă că o localitate se dezvoltă armonios doar când cetățenii săi sunt parte a procesului decizional. „În cadrul atelierului am încurajat participanții să aibă grija ca autoritățile publice locale să fie transparente, le-am explicat ce însemnă bugetare participativă, or, prin aceste acțiuni cetățenii pot contribui la modul practic la elaborarea unor politici publice care să răspundă necesităților lor și ale localității, să aibă acces la servicii de calitate, iar dacă acestea nu există, prin implicarea și promovarea unei bune guvernări să se asigure că astfel de servicii pot fi dezvoltate în localitățile în care locuiesc”, a explicat Carolina Buzdugan.
Vicepreședinta raionului Rezina, Aurelia Grigoriță, a încurajat participanții să dea dovadă de activism și să genereze cât mai multe idei pentru viitoare proiecte de dezvoltare a localităților din raion. „În 2021 a fost semnat un acord de parteneriat între consiliul raional Rezina și Institutum Virtutes Civilis ce oferă cetățenilor noștri șansa de a beneficia de instruiri în domeniul bunei guvernări și implicării civice. Credem sincer că pentru a crea o armonie la nivelul localității e necesar ca cetățenii să-și facă vocea auzită. Suntem aici ca să învățăm”, a fost îndemnul Aureliei Grigoriță.
În cadrul atelierului, participanții au fost împărțiți în mai multe echipe pentru a identifica probleme din localitățile lor și soluții practice pentru a le rezolva. Elena Taban din satul Tahnăuți, Rezina, consideră că o prioritate pentru localitate e amenajarea unui teren de joacă pentru copii. „În sat sunt câteva zeci de tinere mămici care nu au unde să petreacă timpul cu micuții. Iată de ce, credem că un teren de joacă și recreere este important pentru dezvoltarea localității. Astăzi am înțeles de ce avem nevoie pentru ca această idee să devină realitate: crearea grupului de inițiativă, organizarea ședințelor cu implicarea specialistului cadastral, identificarea resurselor financiare pentru amenajarea terenului. Ne-am dori ca până la finele acestui an familiile din sat să aibă un loc unde ar putea să-și petreacă timpul liber”, și-a exprimat speranța Elena Taban.
Ana Arnăut este una dintre fondatoarele GAL-ului „Stejarii Strămoșești” și secretara primăriei Bușăuca. Ea s-a arătat convinsă că satul ar prinde viață dacă administrația publică locală ar apleca urechea la necesitățile localnicilor. Problema ce necesită rezolvare imediată se referă la creșterea calității apei potabile. Turnurile de apă ce aprovizionează localitatea au fost construite în perioada sovietică. Prin urmare, sătenii și-ar dori repararea acestora pentru a ridica nivelul calității apei. „Ne îngrijorează faptul că am putea rămâne fără apă dacă nu ne implicăm imediat. Atât în calitate de reprezentată a administrației publice locale, cât și în calitate de cetățean activ, cred sincer că dacă fiecare am pune umărul la rezolvarea problemelor din sat lucrurile s-ar schimba în bine. Astăzi am făcut primul pas. Alături de facilitatori am realizat un plan de acțiuni, am creat grupul de inițiativă, am înțeles importanța scrierii unui proiect de finanțare. Din păcate, în prezent localitățile mici sunt mai puțin atractive pentru finanțatori, deci schimbarea în bine depinde mult de activismul APL-ului și al sătenilor”, crede Ana Arnăut.
Ateliere similare celui organizat astăzi la Rezina vor fi desfășurate și la Strășeni, Telenești și Ialoveni. Acestea reprezintă o continuare a două instruiri în domeniul bunei guvernări organizate anterior pentru reprezentanții asociațiilor obștești, grupurilor de acțiune și inițiativă locale.
Evenimentele sunt organizate în cadrul proiectului „Parteneriate pentru liderismul femeilor și bună guvernare”, implementat de Fundația „Friedrich Ebert” Moldova și AO „Institutum Virtutes Civilis”, cu suportul financiar al Uniunii Europene și Friedrich-Ebert-Stiftung.