„Feminizarea învățământului în Republica Moldova și implicațiile culturale de gen”, discutată în cadrul unei dezbateri la Radio Moldova

Constatăm că profesia de pedagog nu este foarte atractivă pentru băieți. Majoritatea studenților la facultățile de pedagogie sunt fete. De ce și care sunt consecințele pentru sistemul de învățământ?

„Problema feminizării învățământului a apărut pe agenda publică globală în anii ’90, iar în Republica Moldova subiectul a devenit o preocupare sporadică doar pentru organizațiile de profil şi unii experți din domeniile educațional și al egalității de gen. Cu părere de rău, feminizarea profesiei nu a constituit niciodată obiectul de studiu al cercetărilor și nu a fost vizată de politicile publice. (…) Profesia didactică este marcată de izbitoare dezechilibre de gen. Aceste diferențe de gen au ridicat probleme, mai ales că diferența dintre femei și bărbați în ponderea profesorilor de gen masculin și feminin a crescut în ultimul deceniu pentru nivelurile primar și secundar”, a atras jurnalista Alina Chiriac-Ivascu, moderatoarea dezbaterii.

Mariana Marin, președinta Asociației Generale a Învățătorilor din România, filiala din Republica Moldova, atrage atenția că 86 % dintre dascălii din cadrul sistemului de învățământ general sunt femei. E necesar un echilibru, punctează Mariana Marin. „Trebuie să lucrăm la îmbunătățirea imaginii profesiei de pedagog! Băieții care învață în școală, având un model masculin în față, ar putea mai ușor să urmeze această profesie”, crede președinta Asociației Generale a Învățătorilor din România, filiala din Republica Moldova.

Psihologul Dan Simion consideră că, din păcate, vor mai trece mulți ani până se va ajunge la un echilibru de gen în învățământul din Republica Moldova. „Anticipăm că va fi un proces greoi pentru că nu cred că populația încă este gata să accepte anumite schimbări. Trebuie să lucrăm și asupra îmbunătățirea imaginii cadrului didactic”, susține Dan Simion.

Iar Nadejda Popa directoare adjunctă pentru educație la Liceul teoretic Țipala din Ialoveni, ne-a împărtășit experiența instituției pe care o reprezintă. „Pentru a promova meseria de pedagog, o dată în an le oferim elevilor posibilitatea să fie profesori pentru o zi. Să știți că elevii băieți din clasele liceale aleg să predea timp de o zi elevilor din treapta primară. Deci, meseria ar fi atractivă pentru ei. Știți însă de ce nu o îmbrățișează mai târziu? Inclusiv din cauza salariului”, atrage atenția Nadejda Popa.

Întreaga dezbatere, moderată de jurnalista Alina Chiriac-Ivascu, de la Compania Teleradio Moldova.

Emisiunea este realizată în cadrul proiectului „Parteneriate pentru liderismul femeilor și bună guvernare”, implementat de Fundația „Friedrich Ebert” Moldova și AO „Institutum Virtutes Civilis”, cu suportul financiar al Uniunii Europene și Fundației „Friedrich Ebert”.

Recente

Mai vezi și

„Academia de Liderism reprezintă o oportunitate unică de dezvoltare profesională și personală”

Peste 140 de femei lidere din toată țara au participat în ultimele zile la sesiune de instruire în cadrul Academiei de Liderism „Femeile pentru...

„Vă încurajăm să elaborați programe de guvernare locală care să răspundă necesităților tuturor cetățenilor din comunitățile Dvs.”

Pentru ca politicile publice să genereze cele mai bune rezultate e necesar ca acestea să fie elaborate și monitorizate inclusiv din perspectiva de gen....

„Vă îndemnăm să creați o comunitate de femei active” este mesajul instruirilor în cadrul Academiei de Liderism

Pe parcursul acestei săptămâni, peste 60 de femei din toată țara au fost beneficiat de două zile de instruiri dedicate dezvoltării personale și profesionale....

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here