Tinerii și tinerele din Volintiri: Cum definesc egalitatea de gen?

„Eeeeii, și fetele tot pot deține funcții de conducere!”, îl contrazice Ludmila, de 16 ani, cu dârzenie, pe colegul ei Gheorghe, de 14 ani, care tocmai enumera în fața clasei calitățile ce ar deosebi fetele de băieți. Remarca ei a fost aprobată de colegele din jur, semn că și ele consideră că fetele pot și trebuie să aibă aceleași oportunități ca băieții.

Gheorghe, luat prin surprindere, a ridicat din umeri: „Bine, poate aveți dreptate. Dar tot cred că băieții sunt mai buni la sport!”

„Asta e altă discuție. Dar hai să nu generalizăm — sunt și fete care le fac concurență la baschet sau fotbal!”, a zâmbit Ludmila.

Reacția spontană de bună dispoziție a relaxat atmosfera, semn că dialogul deschis și respectul reciproc pot aduce mai multă înțelegere în comunitate.

Gheorghe și Ludmila studiază la gimnaziul din Volintiri, Ștefan Vodă, iar recent au participat la o discuție despre importanța egalității de gen și a non-discriminării. Discuția a fost organizată de către AO „Institutum Virtutes Civilis” (IVC) în cadrul proiectului „În calea spre egalitatea de gen, depășim obstacole și promovăm respectul”, ca parte a programului „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen” (etapa a doua), finanțat de Uniunea Europeană și implementat în comun de UN Women și UNFPA. 

Scopul acestei discuții a fost ca elevii și elevele să analizeze stereotipurile și prejudecățile care împiedică tinerii și tinerele să-și valorifice întregul potențial, indiferent de gen.

„Am învățat că egalitatea nu înseamnă doar drepturi egale, ci și șanse egale”, a spus Ludmila, reflectând asupra experienței sale. „Fetele nu trebuie să se limiteze la anumite roluri, iar băieții nu trebuie să se simtă obligați să fie întotdeauna cei mai puternici sau mai curajoși.”

 „Mi-am schimbat perspectiva, acum înțeleg că fiecare persoană are dreptul să aleagă ce vrea să facă, fără să fie judecată. E important să permitem fiecăruia să își atingă potențialul maxim fără a-l limita cu stereotipuri sau prejudecăți,” a adăugat la rândul său Gheorghe.

La discuții a participat și directoarea gimnaziului din Volintiri, Angela Țih. În opinia ei, prin discuții sincere, putem schimba opiniile și construi o societate mai echitabilă. „Este important să încurajăm tinerii să gândească critic și să respingă prejudecățile înrădăcinate dăunătoare,” a subliniat aceasta.

Zece discuții similare au fost organizate în localitățile din raioanele Ștefan Vodă și Căușeni.

Coordonatoarea proiectului, Liubovi Prodan-Șestacova, a subliniat că activitățile nu doar au contribuit la conștientizarea problemelor de gen, dar au urmărit și educarea viitorilor/viitoarelor lideri și lidere locali/e capabili/e să promoveze egalitatea. „Aceste dezbateri oferă tinerilor și tinerelor ocazia să își exprime punctele de vedere și să își dezvolte abilitățile de argumentare, contribuind la formarea unei generații mai conștiente.”

„Discuțiile cu tinerii sunt esențiale pentru prevenirea stereotipurilor și violenței în bază de gen. Prin acest proiect și alte intervenții adaptate, UN Women Moldova sprijină tinerii în promovarea egalității de gen și construirea de relații sănătoase în comunitățile lor. Folosind metode educaționale participative, de la activități creative la instrumente digitale, îi încurajăm să devină agenți/te ai/ale schimbării în societate”, a menționat Viorica Culeac, analistă de program, Eliminarea Violenței împotriva Femeilor și Fetelor, UN Women Moldova.

Proiectul „În calea spre egalitatea de gen, depășim obstacole și promovăm respectul”, implementat de AO „Institutum Virtutes Civilies” este parte a programului „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen” (etapa a doua), finanțat de Uniunea Europeană și implementat în comun de UN Women și UNFPA.  Proiectul urmărește combaterea stereotipurilor de gen și a normelor sociale discriminatorii, prin implicarea tinerelor generații în discuții și activități educative menite să promoveze egalitatea de gen.

Recente

Mai vezi și

Tinerii și tinerele din Copceac discută deschis despre importanța egalității de gen

La Gimnaziul „Academicianul Mitrofan Ciobanu” din satul Copceac, raionul...

Academia de Liderism Feminin și Bună Guvernare: pregătirea viitoarelor lidere politice

Cu sprijinul Suediei și al UN Women Moldova, Institutum Virtutes...

AO IVC te invită la Academia de Liderism Feminin și Bună Guvernare!

AO „Institutum Virtutes Civilis” lansează a doua etapă a programului...

Implicarea tinerilor în democrația participativă: ateliere interactive pentru o societate activă

În cadrul proiectului „Tineri pentru o bună guvernare și...

Peste 300 de tineri și tinere din Căușeni și Ștefan Vodă, implicați/te în discuții privind egalitatea de gen

343 de elevi și eleve au participat la discuțiile despre rolul tinerei generații în combaterea stereotipurilor și a violenței în bază de gen. Este...

Tinerii și tinerele din Copceac discută deschis despre importanța egalității de gen

La Gimnaziul „Academicianul Mitrofan Ciobanu” din satul Copceac, raionul Ștefan Vodă, a avut loc o discuție interactivă despre „Egalitatea de gen și non-discriminarea”. Evenimentul...

AO IVC – în sprijinul viitoarelor campioane de la Liceul Republican cu Profil Sportiv

În pragul sărbătorilor de iarnă, datorită contribuției dumneavoastră prin redirecționarea a 2% din impozitul pe venit, AO „Institutum Virtutes Civilis” a reușit să sprijine patru tinere...