Home Blog

„UN DAR PENTRU TINE”, spectacolul social prezentat în premieră de tinerii din Strășeni

0

Tinerii și tinerele din raionul Strășeni au prezentat în incinta Casei de Cultură, la 20 septembrie 2021 spectacolul social „UN DAR PENTRU TINE”. Evenimentul face parte din proiectul „Tinerii și tinerele pentru egalitate și nediscriminare”.

Proiectul „Tinerii și tinerele pentru egalitate și nediscriminare” este implementat de Asociația „Institutum Virtutes Civilis”, în cadrul Programului regional „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat în comun de UN Women și UNFPA.

Cu un cuvânt de salut la începutul evenimentului, a venit președinta AO „Institutum Virtutes Civilis”, Liliana Palihovici. „În numele echipei vă mulțumim că ați venit să participați la un eveniment de teatru social. Ceea ce veți vedea astăzi se referă la un grup de colegi de vârsta voastră, din școlile dumneavoastră care și-au petrecut o vară întreagă antrenându-se și învățând cum să fie actori care să poată transmite un mesaj care promovează egalitatea și echitatea între femei și bărbați”.

„Vreau să vă mulțumesc că am fost cei aleși, pentru că ne-ați oferit șansa să ne încercăm puterile. Noi vrem să demonstrăm prin acest spectacol că viața poate fi și altfel în momentul în care abordăm corect subiectele. Trebuie să ne respectăm reciproc, pentru că egalitatea de gen presupune șanse la fel pentru fiecare dintre noi”, a afirmat șefa Direcției Generale Educație și Cultură Strășeni, Lucia Caciuc Roșioru.

Cu o părere referitoare la evenimentul desfășurat, a venit și analista de programe UN Women Moldova, Nighina Azizov. „În viața fiecărui tânăr este important să aibă posibilitatea de a învăța lucruri noi de la cei care sunt un exemplu. UN Women a inițiat astfel de programe demult, însă de câțiva ani investim mai mult în activitățile unde sunt implicați tinerii. Nu există roluri pentru femei sau bărbați, există Drepturile Omului și libertatea de a alege ce, cum, când și unde vrei să faci ceva”.

„Procesul de lucru a fost foarte interesant, tinerii s-au implicat și au fost destul de sensibili pentru multe probleme pe care am încercat să le abordăm”, a menționat regizorul Teatrului M.A.D.E, Ianuș Petrașcu referitor la procesul de pregătire a spectacolului social.

Spectacolul social „UN DAR PENTRU TINE”, prezentat în premieră de tinerii din Strășeni, a scos în evidență mai multe stereotipuri şi prejudecăți cu care se confruntă societatea noastră. Când ne sărbătorim ziua de naștere trebuie să îmbrăcăm o rochie nouă, femeia la volan este un pericol, nicăieri nu-i ca acasă, este rușine să naști un copil înainte de căsătorie, băieții trebuie crescuți cu duritate, fetele trebuie să fie îmbrăcate în roz, sunt doar câteva dintre prejudecățile care nu trebuie să existe în societate.

Spectatorii au venit cu propriile păreri referitoare la spectacolul social la care au participat.

„Mi s-a părut destul de interesant, inovativ și de unde avem ce să învățăm”

„Spectacolul reflectă foarte bine realitatea din societatea actuală”

„Mă bucur că lumea începe să realizeze că aceste stereotipuri sunt o problemă și că vor să schimbe ceva”

„Mi s-a părut interesant și cred că datorită acestui spectacol lumea a înțeles că trebuie să schimbe ceva”

Proiectul „Tinerii pentru egalitate și nediscriminare” încurajează implicarea tinerelor și tinerilor prin spectacolele de Teatru Social pentru combaterea stereotipurilor de gen.

#EU4GE #eu4genderequality #StrongerTogether

Acest eveniment este realizat în cadrul Programului regional „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat în comun de UN Women și UNFPA. Acest eveniment este realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a Asociației Obștești „Institutum Virtutes Civilis” și nu reflectă neapărat opiniile Uniunii Europene, UN Women și UNFPA.

Tinerii din Străşeni vă invită la un spectacol inedit! UN DAR pentru TINE

0

Tinerii don străşeni vă invită la un spectacol inedit! UN DAR pentru TINE.

Luni, 20 septembrie 2021, ora 15:00, Casa de cultură din Străşeni.

#EU4GE #eu4genderequality #StrongerTogether

Acest eveniment este realizat în cadrul Programului regional „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat în comun de UN Women și UNFPA. Acest eveniment este realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a Asociației „Institutum Virtutes Civilis” și nu reflectă neapărat opiniile Uniunii Europene, UN Women și UNFPA.

TERMENI DE REFERINȚĂ | Servicii de formare și consultanță în domeniile bună guvernare, transparență decizională, elaborarea participativă a politicilor publice, anticorupție, integritatea APL-urilor și monitorizarea achizițiilor publice

0

Context

AO „Institutum Virtutes Civilis” (IVC) în parteneriat cu Fundația „Friedrich Ebert” Moldova implementează proiectului „Parteneriate pentru liderismul femeilor și bună guvernare”, cu suportul financiar al Uniunii Europene și Fundației „Friedrich Ebert”, care are drept obiectiv general de a contribui la consolidarea capacităților actorilor societății civile din Republica Moldova pentru a spori implicarea lor în procesele de guvernare și schimbarea în bine a comunităților din care fac parte.

Pentru atingerea obiectivului general, proiectul are stabilite următoarele obiective specifice:

 • Abilitarea și sporirea capacităților organizațiilor societății civile (OSC), organizațiilor comunitare (OC) și a Grupurilor de Acțiune Locală (GAL) pentru a influența procesele de elaborare a politicilor locale și naționale prin dezvoltarea și monitorizarea procesului de implementare a politicilor publice; promovarea conceptului de bugetare participativă, transparență la nivel administrativ, referitor inclusiv la procedurile de achiziții publice și promovarea politicilor publice sensibile la aspectele de gen;
 • Dezvoltarea capacităților factorilor decizionali de la toate nivelurile pentru a elabora și implementa politici publice, inclusiv politici sensibile la aspectele de gen și pentru a coopera productiv cu OSC, OC și GAL, în scopul asigurării unui proces participativ și incluziv de elaborare a politicilor publice;
 • Sporirea capacităților femeilor și fetelor în vederea participării la procesele de luare a deciziilor;
 • Creșterea gradului de conștientizare a publicului privind rolul femeilor în procesele de bună guvernare și importanța asigurării oportunităților egale pentru participarea femeilor în procesele sociale, economice și politice.

SCOPUL CONTRACTĂRII SERVICIILOR:

Facilitarea a 2 instruiri a câte 2 zile pentru cca 60 de persoane în următoarele domenii:

 • bună guvernare, transparență decizională și elaborarea participativă a politicilor publice;
 • anticorupție, integritatea APL-urilor și monitorizarea achizițiilor publice.

Job Announcement: Monitoring and Evaluation Officer for the “Partnerships 4 Women Leadership and Good Governance” Project

0
Location: Chisinau, Moldova
Application Deadline: September 19, 2021
Starting date: October 1, 2021
Expected Duration of Assignment: Up to 30 months, part/full time position

About the project

 “Partnerships 4 Women Leadership and Good Governance” Project is an EU/FES funded project implemented by the Friedrich-Ebert-Stiftung (FES) in partnership with the AO “Institutum Virtutes Civilis” (IVC). The overall goal of the Project is to contribute to strengthening the Moldovan civil society in order to engage in enhancing governance and shaping the life of their communities.

With a view to attaining the overall goal, the project aims at:

 • empowering and building the capacity of Civil Society Organisations (CSOs), Community-based organisations (CBOs) and Local Action Groups (LAGs) to influence policymaking at the local and national levels through the development and monitoring of public policies; the promotion of participatory budgeting, administrative transparency, including in public procurement; and, the promotion of gender-sensitive public policies;
 • building the capacity of Decision Makers (DMs) of all levels to develop and apply policies, including gender-sensitive ones, as well as to cooperate successfully with the CSOs, CBOs, LAGs in the participatory policymaking.
 • enhancing the capacity of women and girls in participating in the decision-making processes at all levels, by empowering and encouraging them to have a more active role in decision-making processes.
 • enhancing public awareness on women’s role in good governance and the importance of ensuring equal opportunities for their social, economic and political participation.

The project activities will include capacity building (workshops, trainings, conferences, roundtables, subgrants & mentorship, alumni networking platforms) for women, relevant CSOs & DMs, public policy development and monitoring, advocacy and participatory decision-making and awareness raising on women’s role in good governance and importance of ensuring equal opportunities for social, economic and political participation.

ESSENTIAL DUTIES AND RESPONSIBILITIES may include, but are not limited to the following:

 • Pro-actively contribute to day-to-day project implementation and ensure conformity with the project action plans and expected results
 • Develop the monitoring and evaluation framework and action plan in consultation with the Project management team
 • Develop and implement the necessary tools for monitoring and evaluation activities; plan and conduct monitoring activities for all project activities (also virtual)
 • Collect M&E data on the indicators set up in the Project documents and provide regular updates to the Project management team with a view to facilitating the continuous improvement of project deliverables
 • Plan meetings for M&E data analysis and corrective actions
 • Develop ToRs for conducting the Project external evaluation and identify experts to this end
 • Undertake and/or supervise baselines surveys to obtain data for the evaluation of the Project outcomes and impact
 • Lead monitoring visits and consultations on the review of Project progress on a regular basis and encourage stakeholders’ involvement at all stages
 • Prepare best practices and lessons learned  
 • Ensure regular checking and verification of data collected for completeness, consistency, accuracy, for the Annual Report
 • Compile quarterly, yearly progress and final M&E reports; coordinate and assist the Project external evaluation process etc.
 • Contribute to the Project activities promotion

Termeni de referință. Servicii de formare și mentorat în cadrul Academiei de Liderism „Femeile pentru buna guvernare” 2021-2023

0

Context

AO „Institutum Virtutes Civilis” (IVC) în parteneriat cu Fundația „Friedrich Ebert” Moldova implementează proiectul „Parteneriate pentru liderismul femeilor și bună guvernare”, cu suportul financiar al Uniunii Europene și al Fundației „Friedrich Ebert”. Proiectul are obiectivul general să contribuie la consolidarea capacităților actorilor societății civile din Republica Moldova pentru a spori implicarea lor în procesele de guvernare și de schimbare în bine a comunităților din care fac parte.

Pentru atingerea obiectivului general, proiectul are stabilite următoarele obiective specifice:

 • Abilitarea și sporirea capacităților organizațiilor societății civile (OSC), organizațiilor comunitare (OC) și ale Grupurilor de Acțiune Locală (GAL) pentru a influența procesele de elaborare a politicilor la nivel local și național prin dezvoltarea și monitorizarea procesului de implementare a politicilor publice; promovarea conceptului de bugetare participativă, transparență la nivel administrativ, inclusiv în domeniul achizițiilor publice, și promovarea politicilor publice sensibile la aspectele de gen;
 • Dezvoltarea capacităților factorilor decizionali de la toate nivelurile pentru a elabora și implementa politici publice, inclusiv politici sensibile la aspectele de gen și pentru a coopera eficient cu OSC, OC și GAL, în scopul asigurării unui proces participativ și incluziv de elaborare a politicilor publice;
 • Sporirea capacităților femeilor și fetelor în vederea participării la procesele de luare a deciziilor;
 • Creșterea gradului de conștientizare a publicului privind rolul femeilor în procesele de bună guvernare și importanța asigurării oportunităților egale pentru participarea femeilor în procesele sociale, economice și politice.

Scopul Academiei de Liderism:

Consolidarea capacităților femeilor și fetelor în scopul motivării lor de a participa activ la procesele decizionale, inclusiv de a se înscrie în cursa electorală pentru alegerile locale/ parlamentare.

Formatul Programului

Academia de Liderism se va desfășura în perioada septembrie 2021 – iulie 2023:

I promoție: octombrie 2021 – iulie 2022;

II promoție: octombrie 2022 – iulie 2023.

Beneficiare: 200 de femei de toate vârstele din toate regiunile Moldovei, inclusiv UTA Găgăuzia și regiunea transnistreană, cu potențial de participare în procesele decizionale.

Scopul contractării serviciilor

Facilitarea sesiunilor de instruire și mentorat în cadrul Academiei de Liderism pentru cca 200 de femei.

Domeniile în care se vor desfășura sesiunile de instruire și mentorat:

Liderism: 1) Identificarea problemelor prioritare ale cetățenilor/ comunităților locale; 2) Metode și opțiuni de colectare de fonduri pentru activitățile locale în beneficiul comunității; 3) Selectarea, formularea și promovarea mesajelor în campanie; 4) Elaborarea și prioritizarea proiectelor și activităților pentru a putea ajunge la alegători; 5) Elaborarea și realizarea unei campanii de advocacy pe o problemă de importanță pentru comunitatea locală în afara sezonului electoral și utilizarea strategică a acesteia în timpul campaniei electorale etc.

Comunicare publică: 1) Cum îți poți construi o carieră politică; 3) Prioritizarea problemelor, formularea mesajelor și elaborarea proiectelor comunitare; 2) Abilități și tehnici de vorbire în public; 4) Comunicarea cu mass-media ca element cheie al comunicării politice; 5) Utilizarea rețelelor sociale pentru contactul cu alegătorii și transmiterea mesajelor în cadrul campaniilor; 6) Propaganda și relațiile publice – care este diferența? Ce este manipularea alegătorilor, cum poate fi recunoscută și evitată etc.

Dezvoltare personală: 1) Pregătirea temelor de campanie; 2)Stabilirea priorităților personale, gestionarea timpului și formularea declarațiilor de misiune; 3) Gestionarea situaților de conflict și interacțiunea cu persoanele dificile/ conflictuale; 4) Gestionarea emoțiilor personale; 5) Cum identifici ce rol în politică ți se potrivește etc.

Dezvoltarea structurii campaniei: 1) Partidele politice și doctrinele politice; 2) Derularea unei campanii locale cu costuri și finanțare redusă; 3) Identificarea grupurilor țintă de alegători; 4) Motivarea alegatorilor să sprijine femeile candidate; 5) Colectarea informațiilor despre potențialii alegători și identificarea strategiilor pentru creșterea numărului de susținători; 6) Utilizarea tehnologiilor informaționale în campania politică (teme cheie, integrarea elementelor multimedia, obiectivul comunicării, retorica discursului, mobilizarea utilizatorilor, reacțiile utilizatorilor) etc.

JOB ANNOUNCEMENT: International Consultant to Conduct Capacity Building Training for CSOs on Fundraising, Chisinau, Moldova

0
Organization: Institutum Virtutes Civilis
Sector: Civil society development
Term Duration:  11 working days, in the period Dec 2021 – July 2022
Consultancy Type: International Consultancy
Location: Chișinău, Republic of Moldova
Required Language(s): English
Preferred Language(s): Romanian
Closing Date: 22/10/2021 at 6:00 pm EET

ABOUT THE PROJECT:

The Institutum Virtutes Civilis hereby invites you to submit a proposal for consultancy services to conduct capacity building training for CSOs on fundraising and for the development of a guide for strengthening the CSOs’ capacities for diversification of their funding sources.

These activities are realized within the project “Civil Society Organizations Acting for Better Social Services”, funded by the European Union, co-financed and implemented by the Soros Foundation-Moldova (SFM) in partnership with the Keystone Moldova (KM) Association and the Public Association „Institutum Virtutes Civilis” (IVC).

Through this project, IVC also aims to train at least 40 CSOs in the social field in areas such as: organizational management, design of participatory social services developed in partnership with central and local public administrations and public institutions. CSOs will be trained to ensure greater financial sustainability through the knowledge gained and the opportunities to be contracted by the state as service providers. Another objective of the project is the capacity of at least 20 central and local public authorities, to develop responsive social services, which can have integrated risk mitigation interventions. The national government (Ministry of Health Labor Social Protection, Ministry of Finance) obtains technical support and assistance in developing and piloting the methodology for calculating the costs for several social services and the mechanism for contracting social services.

EXPECTED OUTCOMES:

 1. Training curriculum for the 2-days training on CSOs’ financial sustainability + training materials that will be distributed to participants, developed and presented;
 2. Two 2 days trainings on financial sustainability for 20 CSOs conducted, agenda and materials, training narrative report elaborated;
 3. A guide/instruction developed by the consultant for the CSOs from the social field about innovative fundraising approaches and financial sustainability;
 4. Increased capacity of 40 CSOs on development of financial sustainability plans.

REQUIRED SKILLS AND EXPERIENCE:

Education and Experience

•  Master’s or Phd degree in social and humanitarian sciences (ex. Sociology, Anthropology, Economics, Political Science, etc.) and a minimum of five (5) years of relevant experience working on social development-related areas and CSOs’ fundraising;

• In-depth knowledge in the field of civil society development in East Europe;

• Experience of at least 5 years in providing technical assistance and support to civil society organizations in fundraising for CSOs;

• Demonstrated analytical capacity, through written work and dialogue, of in-depth knowledge of the social issues, including CSOs’ activity assessment and consultation/participation methodologies, working with vulnerable groups (please provide links to the developed materials);

• Good teamwork skills;

• Experience in providing similar trainings for CSOs.

Working languages

• Project deliverables and consultancy services will be offered in English, thus excellent oral and written communication skills in English are expected;

• Knowledge of Romanian language will be considered a strong asset.

Ședința consultativă privind lansarea discuțiilor pe marginea elaborării metodologiei de calcul a costurilor pentru anumite tipuri de servicii sociale

0

18 reprezentante și reprezentanți ai 13 organizații ale societății civile (OSC) din domeniul social au participat, la 18 august 2021, la o ședință consultativă, în format online, pentru lansarea discuțiilor pe marginea subiectului elaborării metodologiei de calcul a costurilor serviciilor sociale și creării unui grup de lucru consultativ (GLC) pe lângă Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS), care va include OSC de profil, autorități centrale și locale, inclusiv Ministerul finanțelor (MF), reprezentanți ai direcțiilor de finanțe și protecție socială ale consiliilor raionale etc.

Evenimentul face parte din proiectul „Organizațiile societății civile acționează pentru servicii sociale mai bune”care este finanțat de Uniunea Europeană și co-finanțat de Fundația Soros Moldova (FSM), un al treilea partener al proiectului fiind Keystone Moldova (KM). 

Discuțiile s-au desfășurat într-un cadru informal, unde a fost prezentat conceptul procesului de elaborare a metodologiei de cost pentru un șir de servicii sociale, au fost explorate viziunile OSC care au avut experiențe similare de elaborare a unor metodologii de calcul ale anumitor tipuri de servicii sociale.

Participanții și participantele la eveniment și-au exprimat interesul de a fi parte a acestui proces și de a contribui la elaborarea unui document care ar facilita dezvoltarea rețelei de servicii sociale și ar crește numărul de persoane vulnerabile, care beneficiază de servicii sociale calitative.

La finalul discuției, Asociația Obștească „Institutum Virtutes Civilis” s-a angajat să facă demersurile necesare către MMPS pentru crearea unui grup de lucru mixt care ar ghida procesul de elaborare a metodologiei de cost pentru anumite tipuri de servicii sociale.  

Începând cu 1 aprilie 2021, Asociația Obștească „Institutum Virtutes Civilis”, în parteneriat cu FSM și KM, implementează proiectul „Organizațiile societății civile acționează pentru servicii sociale mai bune”. Proiectul are scopul de a capacita OSC din domeniul social pentru a deveni organizații de referință în dialogul privind politicile sociale și în procesul de consolidare a unei comunități incluzive pentru grupurile vulnerabile.

Академия лидерства «Женщины за надлежащее управление»

0

Общественная организация «Institutum Virtutes Civilis» (IVC) и Фонд «Фридрих Эберт» в Молдове объявляют отбор участниц в Академию лидерства «Женщины за надлежащее управление». Академия реализуется в рамках проекта «Партнерство для женского лидерства и надлежащего управления», реализуемого Фондом «Фридрих Эберт» в Молдове и OO «Institutum Virtutes Civilis» при финансовой поддержке Европейского Союза и Фонда «Фридрих Эберт».

Цель Академии:

Развитие способностей и мотивирование женщин и девушек к активному участию в процессах принятия решений, в том числе к участию в местных и парламентских выборах.

Академия лидерства «Женщины за надлежащее управление» предлагает комплексную программу для поддержки и расширения прав и возможностей женщин, заинтересованных в активном участии в процессах принятия решений и политической жизни в Республике Молдова. В рамках Академии, которая состоится в период с сентября 2021 по июль 2022 года, 110 женщин из разных регионов Республики Молдова получат возможность пройти обучение и наставничество по следующим направлениям: лидерство, ораторское мастерство, личное развитие, разработка кампании. Во время тренингов будут организованы неформальные встречи, дискуссии с выдающимися личностями и сетевые мероприятия. Программу будут проводить национальные эксперты, обладающие ценным профессиональным опытом и знаниями в упомянутых областях. Каждый участник примет участие как минимум в 3 тренингах и наставнических сессиях.

Мероприятия будут проходить в Кишиневе (включая пригород) и в районах Республики Молдова. Организаторы обеспечат меры защиты от COVID-19, предоставив участникам безопасную и защищенную среду во время учебных мероприятий. В зависимости от развития эпидемиологической ситуации формат мероприятий может быть изменён.

Расходы на обучение оплачиваются организаторами. Для получения дополнительной информации вы можете связаться с нами по телефону (+373) 69833125 или по адресу электронной почты ivc.euproject@gmail.com.

Первое обучение в рамках проекта запланировано на октябрь 2021 года.

Желающиe принять участие в программе могут заполнить заявление об участии, перейдя по ссылке, или отправить заполненнoe заявление (скачать здесь) по электронной почте на адрес ivc.euproject@gmail.com до 5 сентября 2021 года.

Участвовать в программе будут приглашены только отобранные кандидаты.

Ședința Grupurilor de Inițiativă Locală din Zagarancea și Pîrlița pentru ajustarea strategiilor de dezvoltare a localității la dimensiunea de gen

0

36 participanți și participante, dintre care 16 din localitatea Zagarancea și 20 din Pîrlița, raionul Ungheni, au participat, la 11 august 2021, la o cea de-a doua ședință de consultanță și suport pentru ajustarea strategiilor de dezvoltare a localității la dimensiunea de gen. Evenimentul face parte din proiectul „Parteneriate locale pentru abilitarea femeilor din raioanele Cahul și Ungheni”.

Proiectul „Parteneriate locale pentru abilitarea femeilor din raioanele Cahul și Ungheni” este realizat de Asociația Obștească „Institutum Virtutes Civilis” și Asociația Obștească Centrul CONTACT-Cahul și este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF. Iar cele 12 comunități partenere ale proiectului sunt comunele Andrușul de Jos, Larga Nouă, Slobozia Mare, Văleni, Zârnești și orașul Cahul și comunele Măcărești, Mănoilești, Pârlița, Rădenii Vechi, Zagarancea și orașul Ungheni.

În cadrul ședințelor, Grupurile de Inițiativă Locală din Zagarancea și Pîrlița au identificat necesitățile de gen în comunitate. Participantele și participanții au împărtășit problemele, provocările și impedimentele actuale cu care se confruntă locuitorii ambelor localități. Totodată, au fost puse în discuție consecințele acestor dificultăți care afectează în special fetele și femeile. În timpul discuțiilor, grupurile de lucru au propus soluții care ar putea fi incluse în strategiile de dezvoltare a localităților.

Discuțiile în grup au fost, în opinia organizatorilor, foarte active și au abordat probleme precum violența domestică, lipsa independenței economice a femeilor, muncile suprasolicitante în gospodării și absența locurilor și activităților de socializare pentru fete și femei.

Ședința Grupurilor de Inițiativă Locală din Mănoilești și Ungheni pentru ajustarea strategiilor de dezvoltare a localității la dimensiunea de gen și dezvoltarea planurilor locale de promovare a egalității de gen

0

34 participanți și participante, dintre care 20 din localitatea Mănoilești și 14 din Ungheni, au participat, la 9 august 2021, la o ședință de consultanță și suport pentru ajustarea strategiilor de dezvoltare a localității la dimensiunea de gen și dezvoltarea planurilor locale de promovare a egalității de gen. Evenimentul face parte din proiectul „Parteneriate locale pentru abilitarea femeilor din raioanele Cahul și Ungheni”.

Proiectul „Parteneriate locale pentru abilitarea femeilor din raioanele Cahul și Ungheni” este realizat de Asociația Obștească „Institutum Virtutes Civilis” și Asociația Obștească Centrul CONTACT-Cahul și este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF. Iar cele 12 comunități partenere ale proiectului sunt comunele Andrușul de Jos, Larga Nouă, Slobozia Mare, Văleni, Zârnești și orașul Cahul și comunele Măcărești, Mănoilești, Pârlița, Rădenii Vechi, Zagarancea și orașul Ungheni.

În cadrul ședinței, grupurile de lucru din localitățile Mănoilești și Ungheni au identificat inegalitățile de gen în comunitate în mai multe sectoare: sănătate, social, economie, politică și infrastructură. Abordarea situației localităților prin prisma dimensiunii de gen aduce în vizor aspecte mult mai profunde ale problemelor comunitare. 

Experta în domeniul gender Tatiana Savca a ajutat echipele din comuna Mănoilești și orașul Ungheni să identifice un șir de probleme ce afectează viața și calitatea vieții mai multor grupuri locale dezavantajate, precum: bărbații și femeile cu dizabilități, familiile monoparentale și cele cu mulți copii, grupurile marginalizate, mamele tinere și altele.

Participantele și participanții din componența grupurilor de inițiativă locală au identificat soluții pentru rezolvarea acestor inegalități și au discutat în cadrul evenimentului despre potențiale acțiuni pe care planifică să le realizeze. Discuțiile în grup le-au permis să înțeleagă importanța setării scopurilor și acţiunilor în strategiile de dezvoltare a localității și în planurile locale de promovare a egalității de gen, în scopul asigurării egalității și echității între femei și bărbați.

La finalul ședinței, grupul de inițiativă din Mănoilești, condus de primara localității, Valentina Grosu, a împărtășit opiniile și impresiile ei, menționând că astfel de discuții sunt foarte importante, „pentru că nu s-au gândit că pot exista atâtea impedimente și provocări cu care se confruntă femeile zi de zi”.

La întrunirea grupului din Mănoilești, experta gender care a moderat evenimentul a remarcat: „Atelierul de lucru de la Mănoilești a demonstrat dorința grupului de inițiativă locală de a schimba în bine situația în comunitate pentru aceste categorii de populație. Grupul a analizat prin „lentile de gen” problemele cartierelor sărace ale comunei. Iar propunerile pentru soluționarea acestor probleme vor sta la baza elaborării planului de acțiuni al comunității, care va contribui la eliminarea inegalităților din comunitate”.

Grupul de inițiativă locală din Ungheni a mărturisit că pentru a schimba calitatea vieții, este necesar ca femeile și bărbații în egală măsură să fie implicați – „doar astfel vom putea răspunde la necesitățile specifice ale femeilor și bărbaților, fetelor și băieților din comunitate”.