„Vă îndemnăm să creați o comunitate de femei active” este mesajul instruirilor în cadrul Academiei de Liderism

Pe parcursul acestei săptămâni, peste 60 de femei din toată țara au fost beneficiat de două zile de instruiri dedicate dezvoltării personale și profesionale. Ele fac parte din cel de-al doilea grup de participante din cadrul Academiei de Liderism „Femeile pentru buna guvernare”, ajunsă la ediția a doua.

Participantele au fost ghidate de experții proiectului cum să se implice în procesele decizionale din localitățile lor, au aflat informații utile despre rolul femeilor în politică, criteriile pentru înregistrarea în cursa electorală, importanța partidelor în dezvoltarea democrației, doctrine politice și de ce elaborarea unui plan de dezvoltare personală este necesară pentru a putea atinge propriile țeluri și a ieși din zona de confort.

În debutul instruirii, președinta AO „Institutum Virtutes Civilis”, Liliana Palihovici, a menționat că Academia de Liderism reprezintă o oportunitate unică de dezvoltare profesională și personală pentru participante. Cunoștințele privind regulile electorale, abilitățile de comunicare sau capacitatea de a structura un mesaj de campanie sunt esențiale pentru implicarea femeilor în viața publică și accederea la funcții decizionale. Ne bucurăm să vă oferim o platformă pentru a vă testa capacitățile, dezvolta abilitățile și extinde rețeaua de profesioniști alături de care veți putea face schimbarea în comunitățile Dvs.”, s-a arătat convinsă Liliana Palihovici.

Coordonatoarea proiectului din partea Fundației „Friedrich Ebert” Moldova, Inga Iovu, a atras atenția că peste jumătate dintre participantele edițiilor anterioare se regăsesc în diverse funcții publice, dar și politice, inclusiv elective. „Impactul adevărat a Academiei îl vedem atunci când monitorizăm activitatea participantelor și le admirăm în funcții de consiliere locale, raionale, primărițe, președinte de raioane și chiar deputate în Parlamentul Republicii Moldova. Abia așteptăm să vedem fețe cunoscute în astfel de poziții și după următoarele alegeri. Până la urmă, văzând comunități unde calitatea vieții cetățenilor crește datorită activităților frumoase implementate de absolventele noastre, este cel mai frumos rezultat pe care îl putem aștepta”, a precizat Inga Iovu.

Participantele din cadrul Academiei de Liderism „Femeile pentru buna guvernare”, pe lângă faptul că vin din mai multe regiuni ale țării, reprezintă și diverse domenii de activitate. Diana Moraru, din Chișinău, s-a arătat convinsă că abilitățile acumulate în cadrul sesiunilor de mentorat îi vor fi utile inclusiv în activitățile de zi cu zi și nu exclude că într-o zi ar putea candida la o funcție electivă. „Indiferent de domeniul în care activăm, aceste instruiri sunt foarte utile. Modulele sunt foarte interesante. Chiar începând de luni voi aplica în practică tehnicile care ne-au fost prezentate astăzi. Mi-ar plăcea în viitorul apropiat să candidez. Vreau să pun umărul la schimbare. Zi de zi mă ciocnesc cu probleme pe care nu le mai pot tolera: în educație, medicină sau domeniul social. Cred că e de datoria mea să contribui ca lucrurile să evolueze în bine”, se arată convinsă Diana.

Natalia Osipenco este o tânără participantă a Academiei de Liderism „Femeile pentru buna guvernare. În prezent activează în domeniul educațional. Vine din nordul țării, de la Tîrșiței, Telenești. Spune că a venit la Academie ca să-și consolideze cunoștințele și abilitățile pentru a se putea implica activ în rezolvarea problemelor din localitate. „Sunt convinsă că satele și orașele în care există cetățeni activi au mai multe șanse să se dezvolte armonios, deciziile să fie luate ținându-se cont de interesele comunității. Noi, femeile, reprezentăm jumătate din populație. Deci, este important să ne facem vocea auzită. Mă bucur că am oportunitatea de a învăța noi lucruri, care îmi vor fi utile atât mie, cât și consătenilor mei”, a spus Natalia.

Iar Aliona Crețu a venit la Academie din sudul țării, de la Leova. Activitatea în care e implicată zi de zi ține de domeniul culturii, prin urmare toate cunoștințele obținute în cadrul instruirilor sunt noi pentru ea. „Fiind dintr-un domeniu îngust, asimilarea informațiilor despre politică a fost o provocare pentru mine. Însă sunt fascinată de lucrurile noi pe care le învăț. Mă bucur mai ales pentru experiența de a cunoaște femei implicate deja în politică. Sunt sigură că în cadrul Academiei vom crea o rețea de femei active care să contribuie la schimbarea lucrurilor în țară”, și-a exprimat speranța Aliona.

Peste 120 de femei din mai multe regiuni ale țării au fost selectate pentru a participa  la  instruirile din cadrul Academiei de Liderism „Femeile pentru buna guvernare”. Sesiunile de mentorat sunt organizate în cadrul proiectului „Parteneriate pentru liderismul femeilor și bună guvernare”, implementat de Fundația „Friedrich Ebert” Moldova și AO „Institutum Virtutes Civilis”, cu suportul financiar al Uniunii Europene și Fundației „Friedrich Ebert”.

Recente

Mai vezi și

Împreună pentru o administrație publică locală mai eficientă și incluzivă

Într-un efort de a consolida rolul femeilor în dezvoltarea comunităților din Republica Moldova, AO „Institutum Virtutes Civilis”, cu sprijinul UN Women Moldova și al...

Olga Caraman: „Oamenii vor să le fii alături. Dacă vii cu promisiuni deșarte, te taxează cu votul lor”

Cu o carieră dedicată comunei Grătiești și o experiență de 22 de ani în domeniul contabilității, Olga Caraman a devenit recent primară, în urma...

Iulia Manic: „Am vrut să aduc lucruri frumoase cetățenilor din sat, pentru că le merită”

Iulia Manic, tânăra și dinamică, s-a remarcat nu doar prin curajul de a candida pentru prima dată la funcția de primar, ci și prin...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here