Tinerii și tinerele de la Strășeni și Fălești sunt încurajați să dezvolte proiecte de promovarea egalității de gen

Aproape 50 de tineri și tinere din localitățile raioanelor Fălești și Strășeni participă în aceste zile la sesiuni de instruire menite să-i ajute să înțeleagă de ce este important să nu tolereze situațiile de discriminare în bază de gen. Sesiunile au debutat cu un training de două zile dedicat egalității de gen. Scopul instruirilor e să încurajeze tinerii și tinerele să gândească liber, fără stereotipuri și să promoveze egalitatea între fete și băieți. Discuțiile cu adolescenții din Fălești și Strășeni sunt ghidate de experta gender Olga Nicolenco. Inițiativa aparține Asociației Obștești „Institutum Virtutes Civilis” și e realizată în cadrul proiectului „Tinerii și tinerele pentru egalitate și nediscriminare – etapa II” în cadrul programului regional „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței pe bază de gen”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women și UNFPA.

În debutul instruirii, managera de proiect, Olesea Vladîca, și-a exprimat speranța că discuțiile pe care le-au avut tinerii și tinerele în timpul training-ului îi vor ajuta să înțeleagă de ce este important ca atât fetele, cât și băieții, atât femeile, cât și bărbații să aibă șanse egale și să fie încurajați egal să-și realizeze propriul potențial. „În cadrul acestor sesiuni aflați mai multe despre principiile egalității de gen, promovarea nediscriminării prin rețele sociale și veți cunoaște mai ales cum să scrieți un proiect. De ce? Pentru că cele mai bine și creative idei vor fi susținute și finanțate. Sperăm că voi veți fi cei care veți contribui la schimbările în bine în școlile, comunitatea sau localitatea Dvs., prin realizarea unui proiect și promovarea spiritului de implicare, drepturilor omului și egalității de șanse”, a precizat Olesea Vladîca, adăugând că la finalul sesiunilor de training vor selecta și susținute opt inițiative locale din ambele raioane cu suma de 20 000 lei fiecare.

Olga, participantă din Strășeni, spune că instruirea privind egalitatea de gen a fost una foarte utilă pentru ea deoarece „a învățat lucruri noi cu ajutorul activităților captivante”. „Credeam că știu multe despre egalitatea de șanse, însă mi-am dat seama că sunt foarte multe situații în care nici nu ne dăm seama că suntem discriminați sau discriminate în bază de gen. Este bine să știm cum să ne protejăm de asemenea situații pentru că de ele depinde cum se dezvoltă caracterul și personalitatea noastră. Mă bucur că instruiri de acest fel au loc și în raioane”, menționează Olga.

La Strășeni, sesiunea de instruire s-au desfășurat la Biblioteca publică „M. Sadoveanu”, iar la Fălești trainingul a fost găzduit de Centrul de creație „Lora Găină”. Mihaela, participantă din raionul Fălești, zice i-a plăcut mai ales să asculte opiniile semenilor ei, să afle părerile altor tineri despre ce înseamnă egalitatea de șanse. „La acest seminar ni s-a vorbit despre lucruri pe care nu le-am știut, am acumulat cunoștințe ce mă vor ajuta să le vorbesc și altora despre egalitatea de gen, având argumente solide”, s-a arătat convinsă Mihaela. Iar colegul ei, Cătălin, consideră că discuțiile sincere despre combaterea discriminării și promovarea egalității de gen sunt foarte importante pentru adolescenți. „Noi, tinerii, avem  nevoie de astfel de dezbateri pentru că deseori informațiile pe care le primim aici pot să ne schimbe viața, iar noi, la rândul nostru, putem influența atitudinea societății asupra unor subiecte importante”, a punctat Cătălin.

Instruirile dedicate egalității de gen fac parte dintr-o serie de trei sesiuni a câte două zile desfășurate între 20 și 27 iulie la Fălești și Strășeni. Participanții și participantele vor mai afla noi metode de promovare pe rețele sociale și managementul proiectelor.

#EU4GE #eu4genderequality #StrongerTogether

Recente

Mai vezi și

Liliana Palihovici la „Moldova Women Forum 2023”: „Nu putem vorbi despre democrație dacă nu asigurăm drepturi egale și echitabile pentru femei și bărbați”

La Chișinău, în premieră a fost organizat Forumul internațional „Moldova Women Forum”, ce a reunit peste 170 de femei și peste 30 de speakeri...

Promovând egalitatea de gen și participarea civică: succesele proiectului „O societate eGALă este o societate puternică”

Echipa AO IVC a participat la evenimentul de încheiere a proiectului „O societate eGALă este o societate puternică”, desfășurat de Asociația Grupul de Acțiune...

Peste 30 de reprezentanți ai APL și OSC s-au implicat activ într-un training dedicat managementului și comunicării

Managementul proiectelor și comunicarea în cadrul acestora – domenii importante pentru buna realizare a proiectelor gestionate de organizațiile societății civile. Între 25 și 26 mai,...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here