Tineri și tinere de la Strășeni și Fălești au fost instruiți cum să promoveze egalitatea de gen pe rețele sociale

Aproape 60 de tineri și tinere din localitățile raioanelor Fălești și Strășeni au fost instruiți cum să promoveze egalitatea de gen pe rețele sociale. Trainingul de două zile face parte dintr-o serie de trei sesiuni de instruire desfășurate între 20 și 27 iulie în cele două raioane. Scopul instruirilor e să încurajeze tinerii și tinerele să gândească liber, fără stereotipuri și să promoveze egalitatea între fete și băieți. Inițiativa aparține Asociației Obștești „Institutum Virtutes Civilis” și e realizată în cadrul proiectului „Tinerii și tinerele pentru egalitate și nediscriminare – etapa II” în cadrul programului regional „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women și UNFPA.

Tinerii au fost instruiți cum să promoveze egalitatea de gen pe rețele sociale de către social media managera de la Diez, Valeria Batereanu. Ea a punctat că, în prezent, spațiul virtual e foarte complex și nu mereu sigur pentru tineri și tinere. „Pe rețelele sociale sunt o multitudine de pericole — filter bubble, cyberbullying, discriminare, FOMO, — adesea, tinerii și tinerele, fiindcă nu conștientizează existența acestor părți mai puțin luminoase ale internetului și libertăților de acolo, ajung în situații emoționale dificile. Prin urmare, instruirea vine drept o soluție, pentru a explica elevilor și elevelor cum să se comporte pe rețelele sociale, cum să reacționeze atunci când simt un pericol pe internet și cum să devină ei (ele) promotorii (primitoarele) egalității, toleranței, comunicării eficiente și feedback-ului constructiv”, a precizat Valeria.

La Strășeni, sesiunea de instruire s-au desfășurat la Biblioteca publică „M. Sadoveanu”, iar la Fălești trainingul a fost găzduit de Centrul de creație „Lora Găină”. Valeria, una dintre participante la instruire, a recunoscut că pentru ea trainingul este unul ingenios și interesant. „Am rămas impresionată de acest training. Am aflat informații foarte utile, inclusiv despre  noi instrumente de promovare pe platformele sociale. Cu siguranță aș mai vrea sa particip la astfel de sesiuni”, ne-a spus Valeria. În opinia colegului ei, Bogdan, din Fălești, „generația Z este dependentă de internet, dar nu neapărat în sensul rău al cuvântului. Este foarte necesar să știm toate pericolele acestui univers despre care știm foarte puțin. Sunt foarte mulțumit pentru faptul că orașului nostru  îi este oferită atenție, iar tinerii se pot dezvolta în diverse domenii”.

Managera proiectului, Olesea Vladîca, atrage atenția că în cele două zile de training tinerii au avut posibilitatea „să înțeleagă mai bine mediul rețelelor de socializare și cum să aleagă canalele și instrumentele optime pentru promovarea egalității de gen, imaginii egale și nediscriminării între fete și băieți. Totodată, tinerii și tinerele au aflat despre cyberbullying – ce este și cum îi punem capăt”. Ea și-a exprimat speranța că discuțiile pe care le-au avut tinerii și tinerele în timpul training-ului îi vor ajuta să înțeleagă de ce este important ca atât fetele, cât și băieții, atât femeile, cât și bărbații să aibă șanse egale și să fie încurajați egal să-și realizeze propriul potențial. Olesea Vladîca a adăugat că la finalul sesiunilor de training, AO „Institutum Virtutes Civilis” va selecta și susținute opt inițiative locale din ambele raioane cu suma de 20 000 lei fiecare.

#EU4GE #eu4genderequality

Recente

Mai vezi și

Tinerii și tinerele din Strășeni și Fălești au realizat activități de promovare a egalității de gen

Nouă grupuri de inițiativă ale tinerelor și tinerilor din raioanele Strășeni și Fălești au realizat, la finele lui 2022, proiecte ale căror menire a...

„Sperăm că realizările înregistrate în promovarea egalității de gen printre tinerii din Fălești și Strășeni vor continua”

Evenimentul de încheiere a proiectului „Tinerii și tinerele pentru egalitate și nediscriminare – etapa II” a reunit, la Chișinău, zeci de adolescenți și adolescente...

Discuții publice despre importanța promovării egalității de gen s-au organizat în licee din raionul Rezina

„Ce înseamnă egalitate de gen”, „De ce este important să dăm dovadă de toleranță”, „Cum asigurăm egalitatea de șanse pentru fete și băieți” –...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here