Maria Manoli: „Moldova peste 10 ani o văd cu copiii noștri plecați peste hotare întorși acasă, cu sate cu infrastructură dezvoltată”

Primara de Zubrești, raionul Strășeni, Maria Manoli, și-ar mai dori un mandat deoarece are mai multe proiecte în curs de aplicare. Participă în cadrul Academiei de Liderism Feminin „Women 4 Leadership” și spune că este un proiect care o motivează să devină o adevărată lideră.

Europa Liberă: Vorbim despre rolul femeii în societatea moldavă. Cum e văzută astăzi femeia, cum ar vrea ea să fie văzută de cei din jur?

Maria Manoli: „Cu privire la rolul femeii în societatea noastră moldovenească, românească, vreau să spun că, în primul rând, este foarte important rolul femeii în societate, fiindcă unde femeia se implică, lucrurile cred că merg altfel, merg mult mai bine, întrucât femeia cunoaște problemele din alt punct de vedere decât bărbații, le simte…”

Europa Liberă: Asta nu înseamnă că-i discriminați pe bărbați?

Maria Manoli: „Nu, nu, nicidecum nu-i discriminez pe bărbați, deoarece trebuie să fie un echilibru, o echitate de gen între femei și bărbați. Politica nu poate fi făcută numai de femei sau numai de bărbați, trebuie să fie făcută în ansamblu și de femei, și de bărbați, dar consider că femeile altfel simt problemele, fiindcă femeia naște și crește copii și problemele le vede și din prisma educării și creșterii copiilor…”

Europa Liberă: Dar ea e mai sensibilă, e mai iertătoare…

Maria Manoli: „Da, ea este mai sensibilă, este și mai iertătoare, dar nu trebuie să se gândească așa despre femei, că atunci suntem privite în baza unui stereotip. Femeia este puternică și nu înseamnă că întotdeauna trebuie să plângă și să aplece capul și să fie jugul cuiva.”

Europa Liberă: Dvs. atunci când v-ați propus să obțineți mandatul de primar, la ce v-ați gândit, în primul rând?

Maria Manoli: „Eu înainte de a fi aleasă de locuitorii satului ca primar, am fost și trei mandate consilieră locală, aveam tangență cu activitatea primăriei în calitate de consilieră. Venind în funcție, am văzut că lucrurile nu sunt atât de simple, după cum păreau la început, dar mi-am propus să fie o continuare a lucrurilor începute de ex-primarul și să facem lucruri noi, adică o schimbare în societate.”

Europa Liberă: V-a avantajat apartenența politică?

Maria Manoli: „Nu, fiindcă primarii nu sunt aleși după culoarea politică, este ales omul. Și eu cred că asta este bine.”

Europa Liberă: Dar dacă nu reprezintă culoarea partidului de guvernământ, îi este mult mai greu să implementeze proiecte, să obțină finanțări, să meargă să deschidă ușa la un minister, la un demnitar?

Maria Manoli: „Nu este numai o sursă de venit în localitate partidul sau culoarea care este la guvernare, sunt și fonduri care vin din exterior, sunt proiecte. Dacă vrei, atragi investiții, dar clar că este privită și culoarea politică și într-un fel sau altul te avantajează această culoare, dar nu cred că asta este corect, pentru că ceea ce vrei să faci nu trebuie să conțină culoarea politică, că într-o localitate nu toți oamenii pot să fie adepții unui partid.

Noi problemele trebuie să le rezolvăm prin prisma cetățeanului. Și cei care sunt la guvernare, dacă au să se ghideze numai de culoarea politică, au să aibă numai de pierdut în următoarele alegeri, fiindcă ne pare că omul simplu de la țară nu pricepe în politică, dar foarte bine ne taxează și politica trebuie să fie făcută pentru politicile publice la nivel local și național.”

Europa Liberă: Dar ca să înțelegem mai bine, ia spuneți care e mărimea bugetului local și ce sumă de investiții ați reușit să atrageți prin proiecte, de exemplu?

Maria Manoli: „Deci, bugetul local depășește trei milioane de lei, fiindcă bugetul se formează în funcție de numărul de locuitori…”

Europa Liberă: Și ce acoperiți din acești bani?

Maria Manoli: „Majoritatea din ei sunt bani cu destinație specială, care vin pentru acoperirea cheltuielilor la grădinița de copii, sunt bani pentru întreținerea aparatului primăriei și aparatului instituțiilor publice; mai sunt banii care vin cu destinație specială pentru fondul rutier. Dacă vorbim de banii care vin strict, care sunt prevăzuți în bugetul local mare dezvoltare în localitate nu poți să faci.”

Europa Liberă: Infrastructura nu poți s-o îmbunătățești în baza bugetului local?

Maria Manoli: „Nu, în baza bugetului local nu poți să faci mari schimbări în ceea ce ține de capitolul infrastructură. Deci trebuie să ne străduim și avem și supravenituri și să atragem investiții din proiecte. De când sunt în funcție, am realizat un proiect cu fondul de investiții de aproximativ un milion de lei, unde au fost efectuate lucrări civile la grădinița de copii, lucrări exterioare. Și încercăm, nu întotdeauna proiectele care vin trebuie să fie costisitoare, mie îmi place să am mai multe proiecte mai mici, ele se implementează mai ușor.”

Europa Liberă: Dar pe cât de mult vă reușește să implicați comunitatea în implementarea proiectelor, pentru că mulți donatori pun și condiții, dacă este și contribuția localnicilor, atunci se mai găsesc bani și împreună se face lucrul?

Maria Manoli: „Depinde de proiect, de la caz la caz. Spre exemplu, avem proiectul ce ține de reconstrucția rețelelor de canalizare. Este un proiect finanțat de Fondul Ecologic Național și întâlnim mari probleme la colectarea contribuției de la cetățeni. După regulamentul și metodologia de finanțare elaborată și aprobată de Fondul Ecologic, deci proiectul mare este împărțit în subproiecte, arătăm contribuția și apoi primim finanțarea.

Oamenii noștri spun că au plătească această contribuție atunci când va fi finalizat proiectul, dar lucrurile aici merg mai greu. Contribuie fiecare după cât de mult dorește să se implice sau cât de mult conștientizează că aceste lucruri ne trebuie. Știți, în localități este acum un avânt că oamenii contribuie nu neapărat cu bani, dar și cu acțiuni proprii, adică implicându-se în diferite activități și asta tot bucură.”

Europa Liberă: La o clacă, pun mână de la mână…

Maria Manoli: „Da, la reparația unui izvor, la plantarea unui copac, la renovarea unui podeț, deci asta este…”

Europa Liberă: Are viitor satul moldovenesc?

Maria Manoli: „Eu sunt optimistă și cred că are viitor, fiindcă veșnicia s-a născut la sat și nu cred că au să dispară toate satele din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Migrația a afectat localitatea Dvs.?

Maria Manoli: „Da, ca și orice altă localitate din Republica Moldova, dar trebuie ca oamenii să vină acasă. Nu-i neapărat să se stabilească în localitate, dar să vină cu drag acasă și să contribuie la dezvoltarea localității. Și asta încercăm să facem.”

Europa Liberă: O femeie lider se naște sau devine lider?

Maria Manoli: „Orice om lider devine, întrucât foarte mult depinde de cei care te înconjoară și cât de mult îți dorești tu ca să devii o lideră și nu este ceva care nu poate fi realizat în viața aceasta. Trebuie să-ți stabilești un scop și să tinzi spre acest scop prin acțiunile pe care le faci, prin exemplul care ești pentru generațiile care te înconjoară. Și eu vreau chiar să motivez, într-un fel, femeile să nu se teamă, să fie curajoase și nu primul eșec să fie, așa, un obstacol în cariera lor și în dorința de a deveni lidere.

Actualmente fac parte din proiectul Academia de Liderism Feminin, sunt mândră de faptul că sunt parte a acestui proiect, fiindcă cunoștințele pe care le căpătăm în urma acestor instruiri ne formează și ca profesioniști, și ca femei lidere. Anterior am beneficiat ca femeie primar la primul mandat și de instruiri în cadrul CALM-ului, dar tot finanțate de UN Women și cel mai mare avantaj din funcția de primar este că beneficiem de foarte multe instruiri și te dezvoltă ca profesionist, unde poți să activezi pe urmă nu neapărat în administrația publică, dar și în alte domenii.”

Europa Liberă: Dvs. sunteți la primul mandat. Vă mai doriți unul?

Maria Manoli: „O să încercăm, fiindcă în primul mandat ai foarte multe dorințe de a face ceva, dar nu-ți reușește într-o perioadă de patru ani ca să finalizezi anumite lucruri, idei, proiecte și de aceea o să continui, candidând și la alegerile locale și pentru următorul mandat.”

Europa Liberă: Vă preocupă când vor avea ele loc, pentru că foarte mulți reprezentanți ai administrației publice locale tot se întreabă: vor avea loc în vară, vor fi la toamnă, vor fi anulate pentru anul viitor? Cât de mult vă preocupă?

Maria Manoli: „Faptul acesta că încă nu este clar când o să fie alegerile locale într-un fel ne ține și în suspans, dar principalul e ca noi să reușim la nivel local să realizăm proiecte și să ajutăm lumea să rezolve diferite probleme și alegerile locale când vor fi, atunci vor fi. Eu îmi doresc să fie niște alegeri corecte, să nu fie influențate și oamenii să aleagă omul potrivit la locul potrivit.”

Europa Liberă: E un sacrificiu să fii primar?

Maria Manoli: „Dacă am vorbit că femeile lidere devin, cred că ar fi bine să spunem că nu este atât un sacrificiu, fiindcă ceea ce faci trebuie să-ți placă, dar este și un sacrificiu, pentru că noi, femeile, suntem și mame, noi, femeile, suntem și soții și chiar dacă vorbim foarte mult de emanciparea femeii, dar este și un sacrificiu.”

Europa Liberă: Cum vedeți Moldova peste 10 ani?

Maria Manoli: „Eu Moldova peste 10 ani o văd cu copiii noștri plecați peste hotare întorși acasă, cu afaceri, cu sate cu infrastructură dezvoltată în ceea ce ține și de drumuri, și de instituții, cu servicii create în ceea ce ține și de educație, și de odihnă, și de servicii sociale. Și cred că Moldova are viitor, trebuie să credem, fiindcă gândurile noastre ne creează energia din jur și în ceea ce credem, aceea și se va întâmpla”.

Sursa: Europa Liberă

Proiectul „Women 4 Leadership” este realizat de Asociația Institutum Virtutes Civilis (IVC) și IP CRAION Centrul CONTACT-Cahul, în parteneriat cu UN Women în Moldova (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor) și finanțat de Suedia.

Recente

Mai vezi și

AO „Institutum Virtutes Civilis” – printre organizațiile naționale ce sunt parte a mecanismului de oferire a asistenței pentru refugiați

Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR) și Consiliul Internațional al Agențiilor de Voluntari (ICVA) au dat publicității un raport ce conține cartografierea și evaluarea rapidă...

/VIDEO/ Cu grijă pentru oameni. Persoanele cu venituri modeste din Glodeni își vor putea spăla gratuit lucrurile

În secolul XXI mașinile de spălat rămân a fi un obiect de lux pentru mulți locuitori din Republica Moldova. Din acest motiv, la Glodeni...

Centre pentru copii, servicii pentru persoane cu dizabilități, oameni ai străzii, vârstnici și servicii medicale la domiciliu vor fi create cu sprijinul Uniunii Europene...

În următorii doi ani, 40 de organizații ale societății civile vor dezvolta, extinde sau îmbunătăți servicii sociale destinate persoanelor din grupuri vulnerabile din toată...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here