Liliana Palihovici: „Partidele politice nu prea se grăbesc să creeze condiții egale pentru femei și bărbații” | Europalibera.org

Fosta vicepreședintă a parlamentului, Liliana Palihovici, anticipează că așteptatele alegeri parlamentare vor avea un puternic caracter geopolitic. Marele perdant al acestei situații va fi alegătorul, ale căror interese din nou vor fi puse pe plan secund. Dezavantajate vor fi și femeile care și-au propus să ajungă în politică și asta pentru că sistemul electoral mixt, în baza căruia se va desfășura scrutinul, nu încurajează reprezentarea echilibrată a femeilor în parlament.

Europa Liberă: De ce nu se grăbesc femeile să vină în marea politică?

Liliana Palihovici: „În primul rând, femeile sunt decise să participe sau să acționeze într-un context sau altul când au certitudinea lucrurilor și o claritate a regulilor. Nu ar însemna asta că ele nu sunt curajoase, nu-și asumă riscurile, categoric nu, ele își asumă riscurile, dar au nevoie de consecutivitate clară. În contextul noului sistem electoral, regulile sunt neclare. Am avut ocazia să discut cu 45 de femei care ar dori să candideze. Unele chiar își fac planuri pentru această toamnă, când în mod normal ar trebui să se producă alegerile parlamentare, dacă se respectă legislația în vigoare și regula de organizare a alegerilor parlamentare, și întrebarea pe care o aveau toate era: care sunt regulile detaliate pentru organizarea campaniei de către o persoană care dorește să candideze pentru un mandat de deputat în Parlamentul Republicii Moldova nefiind afiliată politic, în calitate de candidată independentă pe o circumscripție? Regulile încă nu sunt finalizate, prezentate de CEC.”

Europa Liberă: Dar trebuie legea să-i spună femeii cum și de ce e nevoie să vină în politică, trebuie femeia să-și facă loc ea pe scena politică?

Liliana Palihovici: „Nu legea, sigur este convingerea personală. Este o vorbă: dacă nu ai loc la masă, trageți un scaun și fă-ți singur loc la acea masă, dar dacă este să analizăm lucrurile de fapt, experiența a 25 de ani ai Republicii Moldova demonstrează că partidele politice nu prea se grăbesc să creeze condiții egale pentru femeile și bărbații membri ai partidelor de a candida pe listele de partid. Anul 2018 ar fi fost singura ocazie în 25 de ani ca partidele politice să demonstreze că respectă legislația și includ în listele electorale cel puțin 40 la sută din candidați să fie de un alt gen; dacă sunt 60 la sută femei, atunci 40 la sută trebuiau să fie bărbați și viceversa. Deci, odată cu schimbarea sistemului electoral bănuiesc că partidele politice din cei 50 pe care îi vor pune pe listele lor electorale nu cred că vor ajunge să pună 20-25 de femei în lista candidaților pe locuri elective…”

Europa Liberă: Pentru că ele se regăsesc în coada listei?

Liliana Palihovici: „Sigur, de fiecare dată, pentru a bifa că corespunde legislației, femeile sunt lăsate pe locurile cu puține șanse de a ajunge în parlament, dar problema se complică și atunci când vorbim despre alegerea femeilor pe circumscripții. Partidele poate și vor înainta femei candidate pe circumscripție, dar este alegătorul gata să își dea votul pentru o femeie?”

Europa Liberă: Și știți că foarte des, pe parcursul anilor de independență, mulți își puneau întrebarea: de ce femeile nu votează pentru doamne?

Liliana Palihovici: „Nu doar femeile nu votează pentru femei, nici bărbații nu prea votează pentru femei candidate. Din cauza asta ele și nu ajung în parlament. Motivul este că femeile sunt mai puțin promovate, despre realizările femeilor mai puțin se vorbește, trăim încă într-o societate patriarhală, în care marea majoritate a populației consideră că locul femeii de fapt este la bucătărie și nu acolo unde se iau deciziile, deși analizând experiențele de implicare a femeilor în conducere, analizați satele unde avem femei la funcția de primar, au multe proiecte investiționale aduse în sate, au schimbarea feței acelor localități și de fapt alegătorii votează mai mult femei în calitate de primar decât își dau votul pentru o femeie parlamentar. Aceasta denotă și o lipsă de încredere că femeia ar putea face față dezbaterilor pe subiecte strategice pentru țară, ceea ce nu este corect. Înseamnă că noi trebuie să promovăm mai multă informație despre cum femeile se implică în procesele de negocieri, care sunt rezultatele activităților lor. De fapt, lucrul acesta…”

Europa Liberă: Explicația este și alta, dna Palihovici. Multe voci sunt cele care acreditează ideea că politica a ajuns să fie un business și, în general, despre politică se vorbește că este murdară și de ce să se implice dacă totul e decis din timp și nu mai are sens, că e greu să crezi că poate fi răsturnată o situație?

Liliana Palihovici: „Da, dar ea nu poate fi răsturnată până nu încerci, nu pui umărul, nu faci efort ca această situație să se schimbe. Sondajele ne arată că populația nu are încredere în partidele politice, că cetățeanul consideră politica un domeniu murdar de care mai bine să nu te atingi, dar, în același timp, politica decide soarta oamenilor. Și îndemnul meu pentru femei care sunt bine instruite, profesioniste, cu activitate, cu rezultate bune, mai puțin să atragă atenția la astfel de calificări referitor la politică și să se implice activ în acest proces, fiindcă oamenii schimbă situația, oamenii schimbă legile și oamenii schimbă regulile. Dacă dorim să trăim într-o țară mai bună, trebuie să avem și femei, și bărbați corecți implicați în aceste procese.”

Europa Liberă: Dar și Liliana Palihovici a ales să nu-și ducă până la bun sfârșit mandatul de deputat și atunci îndemnul pentru doamne ca să se implice mai activ în politică vine de la cea care s-a retras, a făcut un pas în urmă și a cedat locul tot bărbaților?

Liliana Palihovici: „Eu am făcut un pas în urmă de la tribuna parlamentară, dar nu am făcut un pas în urmă de la activitatea de cetățean care dorește să schimbe situația din țară.”

Europa Liberă: Dar mandatul a fost preluat în parlament de către un domn după Liliana Palihovici?

Liliana Palihovici: „Păi, așa-i venea locul pe listă, fiindcă, din păcate, nu am avut primele 50 de locuri în lista electorală a partidului de la care am candidat pentru femei doar și nu am fost norocoasă ca după mine să urmeze încă o femeie care să-mi preia mandatul. Eu în cei opt ani de activitate în parlament am demonstrat cu prisosință că femeile se implică și rezolvă problemele și acum experiența mea o consider mult mai importantă să o împărtășesc cu femei care doresc să înceapă această cale, să le vorbesc despre lucruri pe care eu nu le-am cunoscut atunci când am început activitatea mea politică și poate dacă aș fi avut și eu o astfel de ocazie să discut cu femei care au fost în politică, care au simțit pe propria piele ce înseamnă politica, poate și eu aș fi ajuns mai rapid la anumite rezultate, nu aș fi mers pe calea cea lungă. Deci, eu consider că de datoria mea acum este să împărtășesc experiența mea cu alte femei, să le vorbesc despre activitatea din interior a politicii pentru a le ajuta să meargă în acest proces în știință de cauză, pregătite pentru toate provocările pe care le aduce activitatea politică și, mai mult ca atât, angajate să facă față acestor provocări.”

Europa Liberă: E justificată această percepție a cetățeanului că deputatul nu mai este sluga poporului?

Liliana Palihovici: „Eu nu aș pune toți deputații în același coș, fiindcă avem diferite modele de deputați în parlament. Avem deputați care pur și simplu nu este nicio ședință a parlamentului la care să nu vorbească, să nu se implice, să nu pregătească amendamente, iar între ședințe permanent sunt în căutare de soluții pentru probleme, pe când sunt alți deputați…”

Europa Liberă: De ce această idee a oamenilor că nu mai sunt slugile poporului deputații?

Liliana Palihovici: „Din cauză că per ansamblu ceea ce face parlamentul, ceea ce votează parlamentul oamenii nu percep ca legi care le schimbă calitatea vieții lor. Aceasta și creează impresia că deputatul nu mai este sluga poporului, dar nu accept ideea că toți sunt la fel.”

Europa Liberă: Dar dacă atât de greu se îmbunătățește această calitate a vieții cetățenilor din Republica Moldova, cum merg deputații și mai cer votul a doua, a treia, a patra, a cincea oară?

Liliana Palihovici: „Depinde și de atitudinea, și de educația deputatului, și de, cum se spune în popor, sovestea, obrazul fiecăruia. Deci, atunci când tu, în calitate de deputat, nu ai venit nici cu o inițiativă legislativă care măcar cumva ar fi contribuit la schimbarea în bine a unei situații, cred că moral este să pleci din parlament și să nu mai îndrăznești să te adresezi cetățeanului să te voteze.”

Europa Liberă: Nu există asemenea precedente ca să plece deputatul de atâta că nu poate să-și onoreze promisiunea pe care o face în campania electorală.

Liliana Palihovici: „Probabil că aici cetățeanul trebuie să facă o analiză mai profundă atunci când votează deputații sau când votează lista partidelor politice sau votează pentru o persoană care dorește să devină deputat, fiindcă atunci când mergi la vot doar pentru faptul că poate-poate cineva o să facă ceva, nu este corect. Atunci când vine la tine persoana sau partidul care îți solicită susținerea, trebuie exact să-l întrebi: ce ai de gând să faci tu schimbare pe subiectul acesta, doi și trei? Și data următoare când mai vine la tine îi zici: „Gata, frate, nu mai ai noroc în cazul meu, fiindcă tu nu ai răspuns așteptărilor mele. Eu ți-am dat încrederea patru ani în urmă, dar tu nu ai făcut nimic ca să rezolvi problemele sau să te ții de promisiunile tale”. Este dificil, dar acesta este procesul de învățare a democrației.”

Europa Liberă: Eu deseori pun întrebarea: totuși, care e valoarea sau ce preț are promisiunea pe care o face politicianul în campania electorală, mai ales că toată lumea mai că nu blestemă politicienii pentru promisiunile pe care le-au făcut și după asta au uitat de ceea ce au făgăduit?

Liliana Palihovici: „În experiența pe care am avut-o mă străduiam atunci când vorbeam cu oamenii să promit lucruri care știu că este real să se realizeze. Atunci când în cadrul dezbaterilor cetățenii – prin diferite forme – parcă ar fi cerut mai multe promisiuni din partea mea, spuneam: „Nu pot promite mai mult decât atât. Și poate asta nu era cel mai corect din punctul de vedere al unui candidat care dorește să obțină cât mai multe voturi, dar eu nu sunt de părere că orișicare instrument este bun pentru a-ți mări numărul de voturi, doar să ajungi în parlament. De fapt, din punctul meu de vedere, în parlament trebuie să fie persoane care pot și sunt hotărâte să ajute oamenii.

În momentul în care vezi că instrumentele care sunt la dispoziția ta pentru a ajuta oamenii nu funcționează, tu nu mai poți ajuta, nu ai ce mai sta acolo, trebuie să oferi posibilitate altcuiva. Poate vine altcineva cu idei mai bune, cu mecanisme mai bune, care face lucrul mai bine ca tine. Asta a fost și un moment atunci când am evaluat lucrurile – pot eu să mai schimb ceva sau nu? Am avut mai multe inițiative care, din păcate, nu erau susținute, fiindcă eram din opoziție, fiindcă nu se dorea să fie susținute și atunci nu avea rostul să rod papucii în fiecare zi spre parlament. Pot face lucruri mult mai importante și în afara parlamentului. Deci, eu nu consider că doar deputații sunt cetățeni prețioși ai țării, nu. Cei mai prețioși sunt restul oamenilor care muncesc și contribuie la bunăstarea țării.”

Europa Liberă: Mulți sunt politicienii care cred că cel mai mare ajutor pe care îl oferă cetățeanului este punga electorală și iarăși în rândul cetățenilor se găsesc alegători care acceptă aceste pungi electorale și își dau votul.

Liliana Palihovici: „Nu am făcut parte dintre aceștia și regret că avem astfel de politicieni care în secolul XXI speră să obțină susținerea cetățeanului printr-o pungă…”

Europa Liberă: Ei nu speră, ei chiar și obțin în multe cazuri.

Liliana Palihovici: „Da, sunt cazuri când obțin. Eu tare, tare îmi pun speranța că următoarele alegeri nu vor mai repeta astfel de mecanisme de atragere a votului cetățeanului, iar cetățeanul trăiește în sărăcie și argumentul pe care și-l aduce el sieși e: „Păi, dacă-mi dau astăzi o pungă cu produse, de ce să nu le iau?”. Nu cred că cei care chiar dacă și iau acele pungi se conduc de ideea că i-au promis și trebuie să-l voteze.”

Europa Liberă: Păi, dar votul lui nu ar trebui să se ducă pentru eradicarea acestei sărăcii?

Liliana Palihovici: „Sigur că eu condamn astfel de metode și îndemn atât politicienii, cât și cetățenii să nu le accepte; politicienii să nu le aplice, iar cetățeanul să nu le accepte, fiindcă foarte rapid consumați un kilogram de orez sau de hrișcă sau ce mai pun ei în acele sacoșe cu daruri electorale și urmează după aceea patru ani de sărăcie și de necaz mai mare. Deci, atunci când ai posibilitate să influențezi lucrurile, analizează, scanează în detaliu listele electorale, candidații electorali și nu te da măgulit de cuvinte frumoase, analizează candidații și din perspectiva experiențelor anterioare pe care le-au avut.”

Europa Liberă: Care e miza acestor alegeri din toamnă? Ce vor decide aceste alegeri parlamentare?

Liliana Palihovici: „Când ajungem în an electoral, în Moldova se începe lupta între Est și Vest, ceea ce nu este corect de fapt. Trebuie să fie o luptă pentru bunăstarea cetățeanului, în primul rând, și atunci lucrurile se vor clarifica mult și referitor la vectorul politicii externe al Republicii Moldova. Mi-aș fi dorit ca subiectul geopolitic să nu fie subiectul-cheie al alegerilor din 2018, dar toate semnele arată că din nou dezbaterile fierbinți vor fi: mergem spre Vest sau mergem spre Est; vorbim româna sau vorbim moldoveneasca; ce fel de istorie învățăm – subiecte extrem de importante, dar toate aceste subiecte își găsesc rezolvarea doar în contextul existenței unor politicieni onești, corecți, care acționează ca oameni de stat ghidați de interesul cetățeanului și interesul național. Miza? Eu sunt de formare politică de dreapta și-mi doresc ca alegerile să fie câștigate de forțele de dreapta, partidele de dreapta să se țină de cuvânt și să nu se compromită în fața alegătorilor. Și aceasta este șansa Republicii Moldova.”

Europa Liberă: De ce atât de greu pătrunde sânge proaspăt în politica moldovenească? Și iarăși, eu fac trimitere la cetățenii de la firul ierbii, care spun că e un monopol și în politică și câștigă cel care are bani mai mulți…

Liliana Palihovici: „Acum și mai vizibil va fi acest lucru. Spre exemplu, în cazul femeilor care vor candida. Credeți că sunt multe femei care-și vor permite să-și finanțeze singure campania electorală, să se înscrie în calitate de candidat independent, să-și permită cheltuieli pentru campania electorală, publicarea de materiale, campanie de la ușă la ușă, spoturi electorale la TV în regiunile acolo unde ele activează? Cheltuieli de campanie sunt. Cine vor fi candidații cu cele mai mari șanse despre care ar putea să afle alegătorul? Cei care au bani mulți. Deci, în cazul unei circumscripții, unde avem mai mulți oameni de afaceri care câștigă bani, care doresc să mai aibă și influența politică, ei vor avea mai multe șanse de a câștiga în acele circumscripții.”

Europa Liberă: Dar implicarea businessului în politică nu e văzută cu ochi buni de către cetățeni?

Liliana Palihovici: „Sigur că nu este văzută bine și pe bune nu trebuie să fie văzută bine.”

Europa Liberă: Mulți din cei din mediul de afaceri râvnesc la un mandat de deputat.

Liliana Palihovici: „Din cauză că percepția generală aici este că poți să-ți rezolvi problemele dacă ești în politică. Ceea ce trebuie schimbat din înțelegerea și mentalitatea generală. Cetățeanul trebuie să înțeleagă că politicianul primește mandatul pentru a rezolva problemele omului, nu problemele lui personale într-o afacere sau în altă afacere. Deci, o dată în patru ani cetățeanul are toată puterea să aleagă el pe cine trimite în parlament și să nu se lase manipulat, dar dacă se lasă manipulat de o pungă de alimente, dacă se lasă manipulat de o vorbă mai aspră a angajatorului său, care-i zice: „Uite, vrei să mai unde munci? Du-te și mă votează pe mine, că eu candidez în circumscripție”. S-ar putea și astfel de cazuri să se întâmple. Deci, în cabina de vot doar tu știi ce faci. Și important este să fii curat și împăcat cu propria ta conștiință, că ai făcut tot ce ți-a stat în puteri ca în țara ta lucrurile să se schimbe.

De fapt, nu văd prin noul sistem electoral o șansă de a consolida procesul de guvernare democratică și am să vă explic de ce. Atunci când partidele intrau în parlament cu deputați aleși pe lista electorală, partidele într-un fel aveau și un anumit angajament pentru persoanele care sunt plasate pe lista acelui partid și negocierile se făceau pentru formarea guvernului în numele unei echipe, știindu-se clar că se negociază în numele a 20 de deputați sau a 30 de deputați, acum imaginați-vă că va intra un partid cu șapte mandate, altul cu zece mandate, altul cu șase mandate…”

Europa Liberă: Problema e cum se formează fracțiunile, cum se creează majoritatea parlamentară, cum se alege guvernul.

Liliana Palihovici: „Și cum se votează guvernul. Asta este întrebarea mare – mergem și pescuim deputați independenți pentru a face o coaliție de guvernare și votăm guvernul care, dacă peste două luni acești deputați independenți se răzgândesc să mai dea vot de încredere acelui guvern, ce facem? La fiecare două luni picăm guvernul și organizăm alegeri noi? Deci, în democrația noastră încă tânără, șubredă, aplicarea unui astfel de sistem electoral este prematură. Noi, în calitate de cetățeni, încă mai avem de învățat ce este democrația și cum trebuie s-o exercităm.”

Europa Liberă: Și nu ați spus ce vor hotărî aceste alegeri din toamnă.

Liliana Palihovici: „Să aleagă un parlament nou. Sper că unul mai bun, pro-european, unul care să nu răstoarne tot ce am reușit să realizăm noi atunci când ne-am asumat vectorul pro-european și să recapete încrederea pe care am avut-o în relațiile cu partenerii noștri de dezvoltare și, în special, cu partenerii europeni. Deci, votul pe care l-a primit Republica Moldova prin acea rezoluție a Parlamentului European demonstrează…”

Europa Liberă: …care cere executivului european să suspende asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova.

Liliana Palihovici: „Da, să suspende asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova și asta demonstrează că Moldova rămâne cu tot mai puțini susținători și nu din cauză că acei parteneri de dezvoltare au gând rău pentru Moldova, nu. Din cauză că ei ne doresc ca noi cu adevărat să schimbăm Republica Moldova și să o facem una democratică, bazată pe statul de drept, bazată pe respectarea drepturilor omului, cu o justiție independentă, echitabilă și corectă pentru fiecare, care acționează în interesul cetățeanului.”

Sursa: EuropaLibera.org

Recente

Mai vezi și

AO „Institutum Virtutes Civilis” – printre organizațiile naționale ce sunt parte a mecanismului de oferire a asistenței pentru refugiați

Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR) și Consiliul Internațional al Agențiilor de Voluntari (ICVA) au dat publicității un raport ce conține cartografierea și evaluarea rapidă...

/VIDEO/ Cu grijă pentru oameni. Persoanele cu venituri modeste din Glodeni își vor putea spăla gratuit lucrurile

În secolul XXI mașinile de spălat rămân a fi un obiect de lux pentru mulți locuitori din Republica Moldova. Din acest motiv, la Glodeni...

Centre pentru copii, servicii pentru persoane cu dizabilități, oameni ai străzii, vârstnici și servicii medicale la domiciliu vor fi create cu sprijinul Uniunii Europene...

În următorii doi ani, 40 de organizații ale societății civile vor dezvolta, extinde sau îmbunătăți servicii sociale destinate persoanelor din grupuri vulnerabile din toată...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here