Liliana Palihovici: Anume tinerelor și tinerilor le revine rolul crucial de a rupe lanțul stereotipurilor de gen în țara noastră

Președinta AO „Institutum Virtutes Civilis”, Liliana Palihovici, a participat astăzi în cadrul celei de-a treia ședințe a Comitetului director al programului regional „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat în comun de UN Women și UNFPA.

În deschiderea ședinței, Dna Palihovici a mulțumim donatorilor internaționali pentru sprijinul constant oferit cetățenilor R. Moldova prin intermediul Organizațiilor Societății Civile. „Suntem ferm convinși că doar prin efortul comun al tinerilor și adulților, femeilor și bărbaților, autorităților și organizațiilor societății civile, vom reuși să remodelăm mentalitatea și comportamentul societății noastre care, din păcate, mai este una patriarhală. Suntem încrezători că anume tinerelor și tinerilor le revine rolul crucial de a rupe lanțul stereotipurilor de gen în țara noastră”, s-a arătat convinsă președinta AO „Institutum Virtutes Civilis”.

În cadrul Programului regional „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen”, echipa AO „Institutum Virtutes Civilis” realizează proiectul „Tinerii și tinerele pentru egalitate și nediscriminare”, ajuns la etapa a doua. Tineri actori și tinere actrițe din Strășeni și Fălești prezintă spectacolul de teatru social „Un dar pentru tine” pe scenele caselor de cultură din țară, încercând astfel să promoveze șansele egale pentru fete și băieți și să-și îndemne semenii să gândească liber, fără stereotipuri.

În discursul său, Liliana Palihovici s-a referit și la provocările cu care se confruntă copiii și adolescenții refugiați din Ucraina. „Republica Moldova, ca țară vecină, care găzduiește aproximativ 100.000 de refugiați de toate vârstele, trebuie să le permită să se simtă în siguranță. Și această siguranță vine și din acțiunile pe care le întreprindem pentru a ne asigura că fetele și băieții sunt tratați fără discriminare”, a conchis președinta AO „Institutum Virtutes Civilis”.

Directoarea Regională UN Women pentru Europa și Asia Centrală, Alia El-Yassir, a atras atenția asupra crizelor prin care trece omenirea în ultimii ani – pandemia de COVID-19 și războiul din Ucraina, au lăsat o amprentă negativă asupra situației femeilor. „Din păcate, aceste crize au afectat inegal femeile și bărbații. În pandemie, femeile au trebuit să-și schimbe modul de viață și să îmbine munca de birou cu cea casnică, iar în cazul conflictului din Ucraina, majoritatea au fost nevoite să își ia copiii și să plece în căutarea unui loc mai sigur pentru familiile lor. Iată de ce credem că în asemenea situații rolul partenerilor internaționali ai Organizațiilor Societății Civile este crucial”, a punctat directoarea Regională UN Women pentru Europa și Asia Centrală.

Programul regional „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen” este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women și UNFPA cu scopul de a aborda stereotipurile de gen și violența în bază de gen în șase țări ale Parteneriatului Estic: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina.

#EU4GE #eu4genderequality #StrongerTogether

Recente

Mai vezi și

Tinerii și tinerele din Strășeni și Fălești au realizat activități de promovare a egalității de gen

Nouă grupuri de inițiativă ale tinerelor și tinerilor din raioanele Strășeni și Fălești au realizat, la finele lui 2022, proiecte ale căror menire a...

„Sperăm că realizările înregistrate în promovarea egalității de gen printre tinerii din Fălești și Strășeni vor continua”

Evenimentul de încheiere a proiectului „Tinerii și tinerele pentru egalitate și nediscriminare – etapa II” a reunit, la Chișinău, zeci de adolescenți și adolescente...

Discuții publice despre importanța promovării egalității de gen s-au organizat în licee din raionul Rezina

„Ce înseamnă egalitate de gen”, „De ce este important să dăm dovadă de toleranță”, „Cum asigurăm egalitatea de șanse pentru fete și băieți” –...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here